La CES 2018 cei de la Mercedes au anunțat un nou asistent digital – surpriză, nu folosesc Alexa sau Google Assistant. Va fi apelat prin voce folosind expresia “Hey, Mercedes!”, iar primele mașini cu noul asistent sunt noile modele Seria A (A-Class). Urmează să fie implementat apoi pe parcursul acestui an în modelele CLA și GLA.

Hey, Mercedes

Producătorul german spune că preferă propria versiune de asistent virtual și de asemenea a făcut modificări esențiale la bordul următoarei generații de mașini, am pus poza un pic mai jos. Noul sistem este botezat neinspirat Mercedes-Benz User Experience (MBUX), dar ar trebui să ușureze interacțiunea șoferului cu mașina, fără să mai ia mâinile de pe volan. Sistemul va permite utilizarea unui smartphone, navigația, ajustarea aerului condiționat și așa mai departe.

În următorii doi sau trei ani, cei de la Mercedes vor ca toate mașinile vândute să aibă noul asistent digital și treptat se va introduce și noul design de bord pe toate seriile. Compania a permis celor de la The Verge să testeze noul sistem pe străzile din Las Vegas. Însă la volan a fost unul dintre angajații companiei. Bordul arată cam așa:

ads

Mercedes spune că vrea să ofere aceeași experiență pe toate mașinile sale și de asemenea vrea să evite pe cât posibil orice problemă tehnică care s-ar ivi dacă ar folosi un asistent furnizat de o altă companie. Asistentul virtual Mercedes este botezat la fel de inspirat: Linguatronic. Ei spun că pe piața americană vor găsi un alt nume pentru el. Asistentul va avea acces la toate tehnologiile dezvoltate de Mercedes în ultimii 20 de ani. De la senzorii care păstrează banda de rulare, la cei care anticipează frânarea, cruise control și așa mai departe.

Conform oficialilor companiei, asistentul înțelege comenzile chiar dacă nu sunt formulate cuvânt cu cuvânt, un lucru devenit tot mai important pentru Alexa, Siri sau Google Assistant. În testul citat, utilizatorul doar a spus „e prea frig” și asistentul a pus în funcțiune încălzirea.

Este un prim pas spre o experiență în mașină care va evolua în timp spre automobilele autonome. Chiar cred că nu suntem departe de ziua în care Uber sau taxi-urile vor fi autonome, înainte să avem cu toții mașini autonome. Dar este adevărat că vor fi destui care se vor opune trendului, la fel ca și cu alte tehnologii noi.