Cercetătorii de la Universitatea din California au inventat bateria litiu-ion care nu se strică în timp, nefiind necesară înlocuirea ei. Prilej pentru titluri bombastice, complet inventate, pe care sigur le vom regăsi și în română.

Credit foto: © Dolphfyn | Dreamstime.com
Credit foto: © Dolphfyn | Dreamstime.com

Tehnologia e bună, probabil este fezabilă, dar în ultmii 10 ani am văzut o indiferență maximă a producătorilor de gadgeturi față de bateriile dispozitivelor. De fapt, tind să cred că lor le convine situația actuală, cu consumatorul legat de priză, cu posibilitatea de a cumpăra alte accesorii pentru încrcărare și re-încărcare. Pentru că am tot scris de altfel de tehnologii:
– despre tehnologia fuell-cell care ține mult și bine;
– despre baterii care se incarcă complet în 60 de secunde;
– despre creșterea 10x a capacității bateriilor actuale;
– despre încărcare wireless fără stand pentru baterii;

Cu toate acestea, niciuna dintre tehnologii nu a devenit mainstream și nu ne-a ajutat să scăpăm de fire, să avem mobilitate mai bună. Niciun mare producător nu a adoptat tehnologia.
Ce-au făcut acum? Au folosit nano-fire, fire de 1000 de ori mai subțiri decât firul de păr, care permit unei baterii să reziste la sute de mii de reîncărcări. Nu crește nici capacitatea, nici viteza de încărcare, dar poți folosi dispozitivul aproape nelimitat fără să schimbi bateria. Bateriile tipice litiu-ion rezistă la 5.000 sau maxim 7.000 de încărcări și apoi pierd aproape complet capacitatea. Pentru utilizatorul tipic, este clar că după un an de utilizare capacitatea acumulatorului telefonului este redusă la jumătate sau mai mult. Cercetătorii au testat 200.000 de reîncărcări fără pierdere de capacitate.

Din când în când mai public informații pozitive, cu genul ăsta de inovații, pentru că sunt pasionat de zona asta a cercetării. Dar și eu sunt conștient că nu vedea prea curând astfel de inovații în telefoane…