Agenția centrală de informații a SUA (CIA), și-a creat o divizie informatică formată din hackeri capabili “inclusiv să simuleze că sunt hackeri ruși sau chinezi” pentru a desfășura diverse operațiuni de spionaj. Apoi au devenit ținta hackerilor și le-au fost furate uneltele și documentele, spune Wikileaks. Una dintre cele mai interesante dezvăluiri din ultima perioadă.


Credit foto: © Sgc | Dreamstime.com – CIA

Wikileaks sunt cei care au dezvăluit că serviciile secrete americane nu doar că ascultau toate telefoane, ci interceptau toate comunicațiile de pe net, inclusiv e-mailurile și apelurile online (PRISM). Nu doar CIA, ci și NSA.

Bun, acum cei de la Wikileaks arată că CIA poate sparge și asculta orice telefon mobil sau smartphone din lume, iar de asemenea uneltele lor permit accesarea televizoarelor smart dacă sunt conectate la Internet. De asemenea, mesageria criptată cu care se laudă Facebook/Whatsapp și alții poate fi spartă de CIA. Cum spuneam, aceste metode erau ascunse folosind proxy-uri ca să pară că sunt hackeri din Rusia. Apropo de discuția cu Donald Trump și hackerii din Rusia care au afectat campania electorală.

Wikileaks spune că din cauza acestei atitudini CIA a devenit țintă pentru hackerii adevărați, care au furat toate aceste aplicații și unelte pe care le foloseau serviciile secrete. O parte din unelte sunt chiar la hackerii “bine intenționați” care alimentează cu informații Wikileaks, care spune că va dezvălui metodele de lucru CIA. Ei au prezentat o serie de documente interne ale Agenției pentru a demonstra că acuzațiile sunt reale. De asemenea, au spus că vor face publice și aplicațiile, ca să fie analizate de specialiștii în securitate IT.

Conform informațiilor, o divizie specială se ocupă cu ștergera urmelor activităților CIA și plantarea unor dovezi false, care să ducă la acuzarea unor hackeri ruși sau chinezi pentru operațiunile informatice ilegale. Experții în securitate IT au spus de multe ori că se acuză nefondat un guvern sau o țară pentru acțiuni informatice ale căror autori rămân de fapt în ceață. Nicio anchetă serioasă nu a stabilit cu certitudine autorii unor atacuri informatice majore.

Evident, informațiile îi afectează pe toți marii jucători din IT, CNN chiar a încercat să obțină comentarii de la marii producători de telefoane și televizoare. Samsung a spus că sunt la curent cu dezvăluirile Wikileaks și caută soluții pentru a asigura securitatea utilizatorilor. Ceilalți au refuzat deocamdată să comenteze.

În orice caz, povestea este de urmărit. Se pare că noile documente publicate de Wikileaks nu sunt încă autentificate de experți independenți. Însă informațiile lor spun multe și au dat de cele mai multe ori informații dovedite reale.