Se pare că pirații Internetului nu iau pauză și de astăzi au început o serie de atacuri folosind notificări cu Facebook sau iCloud ca să păcălească utilizatorii să le trimită datele de autentificare sau să facă click pe link-urile lor infectate.

Via Ovidiu

Via Alex

Pot fi două explicații logice, prima ar fi că vor să compromită conturi prin care să răspândească și mai multe atacuri de genul celor din week-end. A doua ar putea fi că faceți click pe acel link și site-ul pe care ajungeți este deja infectat cu WannaCry, iar prin accesarea lui vă compromiteți computerul – desigur dacă aveți Windows neactualizat și nu folosiți antivirus deloc. Atlfel, probabil și antivirusul gratuit știe deja de acest gen de ransomware.

Giganții online gen Facebook, Google sau Apple au introdus aceste alerge de securitate tocmai pentru a proteja utilizatorii, dar s-au înșelat. Pirații internetului realizează site-uri care sunt identice cu cele originale, dar vă prindeți pentru că nu au adresa icloud.com sau apple.com, ci diverse variante gen recover-account.net.online. Utilizatorii care fac log-in acolo trimit de fapt numele și parola către hackeri, care se folosesc de acele conturi pentru spam sau pentru a corupe alte conturi. Sau fac site-ul deja infectat profitând de vulnerabilități. În orice caz, nu e de glumă.

Dacă suspectați că ați trimis datele pe un site de acest gen, verificați rapid conturile accesându-le direct. Dacă nu puteți, cereți resetarea parolei pe mail sau un cod de securitate pe telefonul mobil. După ce reintrați în cont schimbați parolele de acces. De asemenea, țineți Windows și Android actualizate, la fel, fiecare dintre aplicații trebuie actualizată pentru a elimina aceste probleme care au fost deja descoperite. Folosiți aplicații antivirus, măcar cele gratuite, care au opțiunea de a detecta malware, vulnerabilități software și alte probleme. Iar dacă vă găsiți datele criptate de WannaCry, nu vă panicați și nu trimiteți bani. Există deja unele soluții, se lucrează la altele. Problemele pot fi rezolvate sau, în cel mai rău caz, reinstalați și aveți un computer nou.