Povestea cu mașina Apple continuă, de data aceasta însă avem o nouă negație. Ar fi avut discuții cu Nissan, dar cele două companii nu au găsit un acord privind brandingul acestul vehicul, scrie Financial Times.

apple nissan carplay

Negocieri dificile cu producătorii auto

Apple ar fi avut discuții cu Nissan pentru producția mașinii electrice autonome. Dar negocierile s-ar fi oprit pentru că nu s-au înțeles la branding. Apple probabil nu acceptă să fie menționat oficial faptul că mașina este produsă de altă companie. Nici în cazul iPhone nu există niciun branding Foxconn pe telefoanele companiei. FT sugerează că din această cauză au eșuat și alte discuții.

Săptămâna trecută discuțiile au început cu Hyundai, care apoi a retras informația. „Hyundai nu este în negocieri cu Apple pentru dezvoltarea unei mașini”. Apoi s-a spus că va fi construită de către Kia. Însă și Kia a fost obligată să facă o declarație similară. Valoarea celor două companii coreene a scăzut la Bursă. Acum și valoarea Nissan a pierdut circa 4% în urma zvonurilor. Mulți producători auto și-au exprimat teama de a deveni „Foxconn-ul industriei auto”, o referință la grupul de producție taiwanez care asamblează iPhone-urile.

Planul Apple este să realizeze un design propriu al mașinii, al interiorului și un sistem de operare dedicat. Există discuții despre acest proiect care datează din 2014. Planul inițial era să lanseze această mașină în 2024, cu minimum 100.000 de unități. De-asta este greu de găsit un partener. Trebuie să fie un partener capabil să respecte nivelul de calitate și volumul de mașini cerut de Apple, dar care să nu profite ca imagine.

Ashwani Gupta, directorul operațional al Nissan, a declarat că grupul japonez „nu este” în discuții cu Apple. „Avem propria noastră imagine privind satisfacția clienților. În niciun caz nu vom schimba modul în care producem mașini”, a spus Gupta într-un interviu pentru Financial Times.

Nissan părea o alegere foarte bună fiind pionieri în realizarea de mașini electrice. Leaf datează din 2010 și a avut mare succes în toată lumea. Japonezii au și fabrică în SUA, deci ar fi rezolvat și problema producției. Rămâne de văzut dacă Apple vor putea găsi un astfel de partener sau vor investi în prorpriile fabrici după modelul Tesla.