Microsoft și-a anunțat astăzi planurile pentru construirea propriului super-computer cuantic, folosind qubiții la care cercetătorii companiei lucrează de câțiva ani. Mai sunt încă o mulțime de niveluri intermediare de atins, dar Krysta Svore, vicepreședintele Microsoft pentru dezvoltare cuantică, a explicat că va dura mai puțin de 10 ani pentru a construi un supercomputer cuantic folosind acești qubiți. Aceștia vor putea realiza un milion de operațiuni cuantice de pe secundă. După cum notează unii, cercetătorii rivali sunt cam sceptici.
Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/
Despre Quantum Computing
Intrăm în era Quantum computing – computerul cuantic – un nou model de procesare dincolo de sistemul binar cu zero și unu. În loc de biți, vorbim aici despre quantum bits, qubits. În loc de procesare bit cu bit, Quantum Computing procesează mai multe streamuri de informație simultan. Procesarea este este mult mai rapidă și culmea este că nu consumă la fel de multă energie ca un computer normal, iar creșterea capacității nu duce la creșterea consumului energetic. Dacă ai avea un procesor quantum în smartphone, autonomia telefonului ar crește exponențial.
Planurile Microsoft
Anul trecut, Microsoft a anunțat o descoperire majoră atunci când echipa sa și-a evidențiat pentru prima dată capacitatea de a crea qubiți bazați pe Majorana. Qubiții majorana au avantajul de a fi foarte stabili (mai ales în comparație cu tehnicile tradiționale) dar sunt și extrem de greu de creat. Microsoft a pariat timpuriu pe această tehnologie și acum, la un an după ce a anunțat prima dată această etapă, echipa publică o nouă lucrare revizuită, care stabilește că a atins într-adevăr această primă etapă pe drumul său către un supercalculator cuantic. Pentru a ajunge la acest punct, Microsoft a arătat rezultate de la mai multe dispozitive și mult mai multe date decât acum un an, când a anunțat pentru prima dată această lucrare.
Următorul pas va fi să construiască qubiți protejați hardware – și Svore a spus că echipa face pași mari în munca sa de a le construi. Acești qubiți vor fi mici (mai puțin de 10 microni pe o parte) și suficient de rapizi pentru a efectua o operație de qubit în mai puțin de o microsecundă. După aceea, echipa intenționează să lucreze la încurcarea acestor qubiți și să le opereze printr-un proces numit împletitură, un concept care a fost discutat (mai ales ca teorie) cel puțin de la începutul anilor 2000.