Google a renunțat definitiv la dezvoltarea ochelarilor AR, la partea de hardware, se va concentra pe partea de software. O decizie care continuă tradiția lor de a renunța la Google Glass. Însă vine în condițiile în care Apple tocmai și-a prezentat proprii ochelari AR. Sau poate tocmai pentru că erau diferit gândiți.

ochelari Google AR Glass

Ce știam despre ochelarii Google AR Glass

Hugh Langley de la Business Insider citează „trei oameni familiarizați cu problema” spunând că hardware-ul, care semăna cu ochelari standard, a fost anulat la începutul acestui an, pe fondul disponibilizărilor în masă de la Google și a plecării șefului AR/VR al Google, Clay Bavor.

Ochelarii, cunoscuți în interior sub numele de cod Iris, seamănau cu ochelarii de vedere. Este un format care ar avea mult mai mult sens decât “casca de motociclist” care acoperă tot capul.

Google a planificat să creeze și să lanseze Iris ca produs propriu și a susținut proiectul prin achiziții. În 2020, compania a anunțat că a achiziționat North, un startup canadian care producea ochelari AR. O versiune timpurie a lui Iris semăna îndeaproape cu primul dispozitiv al lui North, Focals, în timp ce o versiune ulterioară pe care Google a demonstrat-o public avea funcții de traducere.

De când a anulat ochelarii Iris, Google s-a concentrat pe crearea de platforme software pentru AR pe care speră să le licențieze altor producători care construiesc căști. Construiește o platformă Android XR pentru căștile Samsung și lucrează la o platformă „micro XR” pentru ochelari, a spus o persoană familiară cu planul.

Angajații care lucrează la software-ul „micro XR” folosesc o platformă cunoscută intern sub numele de Betty. Un angajat a descris noua ambiție a Google ca fiind „Android pentru AR”, concentrându-se mai degrabă pe software decât pe hardware.

Experții spun că liderii Google au continuat să schimbe strategia pentru ochelarii Iris atunci când aceștia erau în dezvoltare, ceea ce a dus la un pivot continuu al echipei, frustrând mulți angajați.