Am venit astăzi la evenimentul Perpetoo, un fel de Airbnb local pentru mașini. Este un start-up 100% românesc.

În Romania exista peste 500.000 de mașini noi care în 90% din cazuri stau mai mult în parcare. Pe platforma lor se pot obține bani din mașinile neutilizate și prețurile pentru utilizatori sunt mult mai mici decât la o firmă de închirieri auto.

Fondatorul companiei este Aurelian Marin, proprietarul agenției de turism Paradis. Serviciul Perpetoo a fost lansat in patru orașe din București, Cluj, Iași, Timișoara. Urmează lansarea în Brașov, Constanța, Sibiu și Oradea. Serviciul este adresat doar mașinilor mai noi de 10 ani.

Tariful pentru închiriere este stabilit 100% de proprietarul mașinii. Clientul este singurul care alege mașina după propriile criterii. Clientul este sfătuit să rezerve minim 2 mașini ca să nu aibă probleme. Stabilesc de comun acord unde se întâlnesc pentru predarea și preluarea mașinii.

Există o asigurare specială pentru acest serviciu, pentru a proteja șoferul și proprietarul mașinii. Nu există alte taxe ascunse sau costuri suplimentare. Plata se face cu cardul, prin aplicație.

Perpetoo diferă de celelalte sisteme de ride sharing sau închirieri auto existente pe piața locală, fiind primul și singurul jucător peer-to-peer.

Deocamdată sistemul funcționează din browser, dar urmează curând să lanseze aplicații pentru Android și iOS. Sistemul va include rating pentru proprietari și pentru utilizatorii serviciului.

Prima închiriere Perpetoo a avut loc pe 35 octombrie 2019. Reacțiile și comentariile lor au fost pozitive.

Nu exista o asigurare specială pentru astfel de servicii de închiriere. Uniqa este partenerul care face asigurarea, iar partenerul ales este Renomia. Oferă asigurare cu franșiza de 100 sau 300 de euro per eveniment.

Acum sunt 50 de mașini pe platforma Perpetoo. Serviciul oferă un contract legal între proprietarul mașinii și utilizator. Fiecare proprietar trebuie să aibă firmă pentru a factura serviciile.

Comisionul pentru o închiriere de 25 de euro este 5 euro pentru platformă. Investiția totală realizată în platformă este de 450.000 de euro.

Trebuie verificată mașina la preluare și la returnarea ei. Procedurile sunt în torpedoul mașinii pentru noul utilizator. Se realizează un dosar de daună fără prezența șoferului care poate fi un cetățean străin.