Sony a anunțat azi, înainte de CES 2021, noile modele Bravia XR 8K LED, 4K OLED și 4K LED cu noul procesor Cognitiv XR. Acesta imită activitatea creierului uman, pentru a livra o experiență de vizionare imersivă.
televizoare Sony Bravia 2021

Noi televizoare Sony Bravia 2021

Sony Europe. anunță astăzi primele televizoare cu inteligență cognitivă din lume. Din noua serie Bravia XR fac parte modelele LED 8K MASTER Series Z9J, MASTER Series A90J și A80J OLED, dar și modelele X95J și X90J LED 4K.

Alimentate de noul procesor Cognitiv XR, „creierul” noilor Bravia XR, televizoarele folosesc o metodă de procesare complet nouă, care merge mai departe față de convenționalul sistem bazat pe inteligență artificială (AI), menită să reproducă modul în care oamenii văd și aud. Atunci când vedem obiecte, în mod inconștient ne concentrăm pe anumite puncte. Procesorul Cognitiv XR, bazat pe inteligență cognitivă, împarte ecranul în numeroase zone și detectează unde este localizat „punctul focal” al imaginii. În timp ce inteligența artificială convențională poate doar detecta și analiza elemente din imagine precum culoarea, contrastul și detalii individuale, noul Procesor Cognitiv XR poate analiza o serie de elemente simultan, exact așa cum face și creierul uman. Prin acest lucru, toate elementele sunt ajustate în strânsă corelație cu celelalte pentru cel mai bun rezultat final, astfel încât toată acțiunea dintr-o scenă să fie sincronizată și plină de viață – ceva ce inteligența artificială standard nu poate face.

Procesorul Cognitiv XR poate, de asemenea, să analizeze poziția sunetului în semnal, astfel încât sunetul să se potrivească perfect cu acțiunea de pe ecran. Mai mult, acesta transformă orice sunet într-o experiență 3D surround pentru a oferi impresia de realism caracterizat de un peisaj sonor imersiv. Noul procesor învață, analizează și înțelege o cantitate de informații neîntâlnită și optimizează în mod inteligent fiecare pixel, cadru și scenă pentru cele mai realiste imagini și sunete pe care Sony le-a livrat vreodată.

Specificații cheie ale modelelor din seria Bravia XR:

 • Bravia CORE: în colaborare cu Sony Picture Entertainment (SPE), Bravia CORE™ este locul în care divertismentul întâlnește tehnologia și a fost dezvoltat pentru a adăuga valoare și pentru a scoate în evidență experiențele unice Sony. Acesta este preinstalat pe toate modelele din seria Bravia XR, iar utilizatorii se pot bucura de o selecție a titlurilor premium SPE, atât cele mai noi, cât și titluri clasice, dar și de cea mai mare colecție IMAX Enhanced. Bravia CORE este primul din industrie care dispune de tehnologia Pure Stream, ce atinge o calitate aproape perfectă UHD BD echivalentă cu streaming-ul la 80 Mbps.
 • Google TV: televizoarele din noua gamă oferă și Google TV, o experiență de divertisment complet nouă care aduce împreună filme, seriale, programe de televiziune LIVE și multe altele prin intermediul aplicațiilor și abonamentelor și le organizează pentru fiecare utilizator în parte. Aceștia pot găsi cu ușurință ceva de urmărit datorită recomandărilor personalizate și pot selecta serialele și filmele preferate într-un singur Watchlist, pentru a ține evidența conținutului vizionat. De asemenea, utilizatorii pot adăuga elemente pe Watchlist de pe telefon sau laptop, prin Google Search.
 • Compatibilitate cu HDMI 2.1: Toate televizoarele Bravia XR vor avea compatibilitate HDMI 2.1, inclusiv 4K 120fps, rată de reîmprospătare a ecranului variabilă (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) și eARC, oferind rezoluții mai bune și un număr de cadre pe secundă sporit, ideal pentru gaming de ultimă generație.
 • Tehnologia Sound-from-Picture Reality: În plus față de cea mai bună calitate a imaginii din clasa sa, noul Procesor Cognitiv XR oferă și sunet incredibil prin intermediul tehnologiei Sound-from-Picture Reality, care aliniază poziția sunetului cu imaginile de pe ecran pentru a oferi o experiență unică și plină de viață.
  Funcții de voce Hands-Free: Cu funcția de control vocal încorporată pe televizoarele Sony cu Google TV, utilizatorii pot lăsa deoparte telecomanda și își pot folosi doar vocea pentru a căuta programe de divertisment, a primi răspunsuri și pentru a controla televizorul și dispozitivele smart home.
 • Compatibilitate cu boxe inteligente: Prin intermediul dispozitivelor compatibile cu Google Assistant și Amazon Alexa, utilizatorii pot viziona și gestiona clipuri de pe YouTube, prin Google Home, sau pot schimba canalul și ajusta volumul, tot datorită Google Home și Amazon Alexa.
 • Livrează intenția creatorilor: Noile modele vor continua să livreze intenția creatorilor cu Netflix Calibrated Mode, oferind conținut de pe Netflix la aceeași calitate precum aceea de studio, și IMAX Enhanced care oferă imagine și sunet remasterizate conform standardelor IMAX, precum și IMAX Enhanced Mode – complet optimizat pentru redarea conținutului cinematografic.

MASTER Series Z9J (modelele de 85” și 75”) 8K LED

Procesorul Cognitiv XR întelege felul în care oamenii văd și aud, oferind o experiență revoluționară care le asigură utilizatorilor o imersiune completă atunci când urmăresc conținutul preferat. În combinație cu precizia unui ecran Full Array LED, tehnologiile XR Triluminos Pro, XR Contrast Booster și XR 8K Upscaling oferă realism suprem la calitate 8K cu nuanțe mai profunde de negru și luminozitate intensă. Cea mai nouă tehnologie XR Motion Clarity analizează mai multe seturi de date simultan, pentru a se asigura că acțiunea este fluidă, luminoasă și clară, fără efectul de blur.

Tehnologia X-Wide Angle oferă culori vii foarte apropiate de cele din viața reală din orice unghi, păstrând, în același timp, mai multă luminozitate. Tehnologia Acoustic Multi-Audio redă sunet cinematic surround și o poziționare precisă a sunetului, oferind astfel imagini și sunete într-o armonie perfectă. Bravia CORE 3: În colaborare cu Sony Pictures Entertainment (SPE), Bravia CORE este locul în care divertismentul întâlnește tehnologia și a fost dezvoltat pentru a adăuga valoare și pentru a pune în evidență experiențele unice Sony. Acesta este preinstalat pe toate modelele din seria Bravia XR, iar utilizatorii se pot bucura de o selecție a titlurilor4 premium, atât cele mai noi, cât și clasice, dar și cea mai mare colecție IMAX Enhanced. Bravia CORE este primul din industrie care dispune de tehnologia Pure Stream, care atinge o calitate aproape perfectă UHD BD echivalentă cu streaming-ul până la 80 Mbps.

Sony A80J (modelele de 77”, 65” și 55”) OLED

Procesorul Cognitiv XR întelege felul în care oamenii văd și aud, oferind o experiență revoluționară care le asigură utilizatorilor o imersiune completă atunci când urmăresc conținutul preferat. XR OLED Contrast ajustează luminozitatea pentru strălucire mai puternică și nuanțe mai profunde de negru, în timp ce tehnologia XR Triluminos Pro oferă o paletă mai largă pentru a reproduce fiecare culoare cu diferențele subtile care se regăsesc în lumea reală. Tehnologia XR Motion Clarity controlează imaginile în mișcare pentru a minimiza efectul de blur, astfel încât imaginile să rămână autentice, fără să piardă din luminozitate în timpul scenelor care se derulează la viteză mare.

Tehnologia Acoustic Surface Audio+ îmbunătățită care livrează mai precis locația sunetului și sunet surround cinematic, oferind imagini și sunet în armonie perfectă
Suport de fixare în trei puncte ce oferă opțiunea de a așeza televizorul în trei poziții distincte, inclusiv una desfășurată pe o suprafață îngustă, pentru o amprentă mai mică, o poziție perfectă pentru a elimina distragerile, dar și o poziție gândită pentru compatibilitatea cu un soundbar, ce ridică televizorul oferind posibilitatea de adăugare a unui astfel de sistem.

Bravia CORE 3: În colaborare cu Sony Pictures Entertainment (SPE), Bravia CORE™ este locul în care divertismentul întâlnește tehnologia și a fost dezvoltat pentru a adăuga valoare și pentru a pune în evidență experiențele unice Sony. Acesta este preinstalat pe toate modelele din seria Bravia XR, iar utilizatorii se pot bucura de o selecție a titlurilor SPE premium, atât cele mai noi, cât și clasice, dar și de cea mai mare colecție IMAX Enhanced. Bravia CORE este primul din industrie care dispune de tehnologia Pure Stream, care atinge o calitate aproape perfectă UHD BD echivalentă cu streaming-ul până la 80 Mbps5.

Sony X95J (modelele de 85”, 75” și 65”) 4K LED

Procesorul Cognitiv XR întelege felul în care oamenii văd și aud, oferind o experiență revoluționară care le asigură utilizatorilor o imersiune completă atunci când urmăresc conținutul preferat. Design minimalist One Slate Seamless Edge cu margini foarte subțiri, ce înconjoară ecranul într-un singur panou, natural și elegant, si le permite utilizatorilor să se concentreze pe imagine, fără distrageri. Tehnologia X-Wide Angle oferă culori vii foarte apropiate de cele din viața reală din orice unghi, păstrând, în același timp, mai multă luminozitate.

În combinație cu precizia unui ecran Full Array LED, tehnologiile XR Triluminos Pro și XR Contrast Booster oferă realism suprem, cu nuanțe mai profunde de negru și luminozitate intensă. Cea mai nouă tehnologie XR Motion Clarity analizează mai multe seturi de date simultan, pentru a se asigura că acțiunea este fluidă, luminoasă și clară, fără efectul de blur. Tehnologia Acoustic Multi-Audio redă sunet cinematic surround și o poziționare precisă, oferind imagini și sunete într-o armonie perfectă
Suport pentru Dolby Vision și Dolby Atmos – sunetul imersiv va transforma divertismentul, datorită calității extrem de realiste a imaginii și sunetului12 adaptabil incredibil redat.

Tehnologia X-Anti Reflection minimizează reflexia, pentru o experiență de vizionare fără distrageri. Tehnologia XR 4K Upscaling crește rezoluția semnalului 2K mai aproape de calitatea reală 4K, pentru imagini incredibil de realiste și detaliate. Compatibilitate cu HDMI 2.1 inclusiv 4K, 120 cadre pe secundă (FPS), rată de reîmprospătare a ecranului variabilă (VRR)7, Auto Low Latency Mode (ALLM) și eARC. Tehnologia Ambient Optimization (Optimizare Ambientală) optimizează calitatea imaginii și a sunetului în orice mediu.

Suport de fixare în trei puncte, ce oferă opțiunea de a așeza televizorul în trei poziții distincte, inclusiv una desfășurată pe o suprafață îngustă, pentru o amprentă mai mică, o poziție perfectă pentru a elimina distragerile, dar și o poziție gândită pentru compatibilitatea cu un soundbar, ce ridică televizorul oferind posibilitatea de adăugare a unui astfel de sistem. Bravia CORE 3: În colaborare cu Sony Pictures Entertainment (SPE), Bravia CORE™ este locul în care divertismentul întâlnește tehnologia și a fost dezvoltat pentru a adăuga valoare și pentru a pune în evidență experiențele unice Sony. Acesta este preinstalat pe toate modelele din seria Bravia XR, iar utilizatorii se pot bucura de o selecție a titlurilor4SPE premium, atât cele mai noi, cât și clasice, dar și de cea mai mare colecție IMAX Enhanced. Bravia CORE este primul din industrie care dispune de tehnologia Pure Stream, care atinge o calitate aproape perfectă UHD BD echivalentă cu streaming-ul până la 80 Mbps.

Alte modele de televizoare Sony anunțate (din afara gamei XR)

 • Sony X85J (modelele de 85”, 75”, 65”, 55”, 50” și 43”) 4K LED:
  – procesorul X1TM 4K HDR reproduce în profunzime texturile și culorile naturale, datorită tehnologiei de remasterizare HDR bazată pe recunoașterea obiectelor
  – tehnologia de procesare a imaginii 4K X-Reality™ PRO crește nivelul fiecărui pixel pentru o claritate remarcabilă. Tehnicile avansate de reducere a zgomotului și o bază de date cu modele specifice se asigură că fiecare scenă este redată cât mai aproape de realitate
  – ecran nativ de 100Hz
  Compatibilitate cu HDMI 2.1 inclusiv 4K, 120 cadre pe secundă (FPS), rată de reîmprospătare a ecranului variabilă (VRR)7,Auto Low Latency Mode (ALLM) și eARC
  – boxe X-Balanced ce livrează un peisaj sonor puternic și imersiv
  – tehnologia Ambient Optimization (Optimizare Ambientală) cu senzor de lumină optimizează calitatea imaginii și a sunetului în funcție de mediul în care se află utilizatorul
  – design minimalist cu suprafață netedă ce maximizează ecranul și minimizează marginea, astfel încât utilizatorii să rămână concentrați pe ceea ce este important – imaginea
  – access rapid la o gamă largă de conținut și servicii cu ajutorul Google TV6
  – conectivitate ușoară cu majoritatea dispozitivelor, inclusiv Apple AirPlay22  și HomeKit 11
  – suport pentru Dolby Vision și Dolby Atmos
  – funcționează cu Alexa și Google Assistant
 • Sony X81J (75”) și X80J (modelele de 65”, 55”, 50” și 43”) 4K LED:
  – procesorul X1TM 4K HDR reproduce în profunzime texturile și culorile naturale, datorită tehnologiei de remasterizare HDR bazată pe recunoașterea obiectelor
  – tehnologia de procesare a imaginii 4K X-Reality™ PRO crește nivelul fiecărui pixel pentru o claritate remarcabilă. Tehnicile avansate de reducere a zgomotului și o bază de date cu modele specifice se asigură că fiecare scenă este redată cât mai aproape de realitate
  – ecran nativ de 50Hz
  – compatibilitate cu HDMI 2.1 (eARC)
  – boxe X-Balanced ce livrează un peisaj sonor puternic și imersiv
  – un senzor de lumină optimizează calitatea imaginii și a sunetului în funcție de mediul în care se află utilizatorul
  – access rapid la o gamă largă de conținut și servicii cu ajutorul Google TV6
  – conectivitate ușoară cu majoritatea dispozitivelor, inclusiv Apple® AirPlay® 2 și HomeKit™11
  – suport pentru Dolby Vision și Dolby Atmos – sunetul imersiv va transforma divertismentul, datorită calității extrem de realiste a imaginii și sunetului12 adaptabil incredibil redat.
  – funcționează cu Alexa și Google Assistant
 • Sony W800 (modelele de 32”) HD LED:
  – motor Bravia
  – Android TV permite acces instant la filme, seriale și sute de aplicații, de asemenea poate fi folosit ca dispozitiv de gaming. Iubitorii de televizoare se pot bucura de seriale și filme pe Google Play Movies & TV, Netflix, Amazon Prime Video, YouTube și altele.

Prețul si disponibilitatea în magazine în Europa vor fi anunțate ulterior.