Sony ZV-E1 este noua cameră de vlogging cu obiective interschimbabile, cu un senzor de imagine full-frame de 35mm. Sony au avut succes pe nișa asta cu modele entry-level precum Sony ZV-1, iar apoi au făcut varianta Sony Sony ZV-E10 care a adus obiective interschimbabile. Dar acum merg ceva mai departe, iar noua cameră este mult mai scumpă.

Sony ZV-E1

Poziționat ca vârf de gamă în seria de camere pentru vlogging de la Sony, noul model integrează montura E de la Sony, tehnologie avansată, oferă imagini cinematografice, zgomot redus și sensibilitate înaltă. Cel mai compact și ușor body din lume oferă mobilitate remarcabilă în timp ce operabilitatea rafinată le permite vloggerilor să beneficieze de maximă libertate creativă și versatilitate.

Camera Sony ZV-E1 este concepută pentru vlogging și integrează un senzor full-frame CMOS Exmor R de 35mm cu iluminare din spate, cu aproximativ 12,1 megapixeli efectivi. Cu o putere de procesare de până la 8 ori mai mare decât versiunile precedente, motorul de procesare a imaginii BIONZ XR sporește considerabil performanța de înaltă sensibilitate, pe cea de redare a gradațiilor, de reproducere a culorilor, performanța corelată cu reducerea zgomotului din imagine și multe altele. Volumul mare de date generat de senzorul de imagine poate fi procesat în timp real, chiar și atunci când se înregistrează la calitate 4K (QFHD: 3840 x 2160) la 120p. Procesorul BIONZ XR contribuie, de asemenea, în mod semnificativ la îmbunătățirea vitezei și preciziei de autofocalizare.

Înregistrarea video la calitate înaltă 4K (QFHD) poate fi realizată prin citirea pixelilor de pe întreaga suprafață a senzorului full-frame pe 10 biți 4:2:2 fără pixel binning. Acest lucru face ca avantajele de expresivitate creativă oferite de formatul full-frame să fie disponibile pentru înregistrare video, oferind în același timp imagini 4K de înaltă rezoluție fără efecte de moiré sau margini zimțuite.

Utilizatorii pot filma la calitate 4K 60p și pot face upgrade până la 4K 120p prin intermediul Creators Cloud, cu imagini extraordinar de fluide în slow-motion de până la 5x. La redarea directă a clipurilor video cu încetinitorul sau la o viteză mai rapidă în modul S&Q în timp ce se utilizează formatul XAVC S-I la 60p, cu o rată maximă de biți de 600 Mbps (4:2:2 10-bit, H.264 All-I) camera oferă o calitate excepțională a imaginii. Atunci când se realizează un upgrade și se utilizează formatul XAVC S, poate fi folosit un mod de filmare cu încetinitorul de până la 10x cu rezoluție Full HD la 240 fps, oferind perspective noi asupra sporturilor dinamice și a altor tipuri de acțiuni.

Un interval de latitudine de peste 15 trepte face posibilă captarea de imagini cu aspect natural într-o mare varietate de situații de iluminare, fără a pierde detalii date de lumină sau de umbră. Intervalul ISO standard se extinde de la 80 la 102400 atât pentru imaginile statice, cât și pentru înregistrarea video. Intervalul ISO extins pentru fotografii este de la 40 la 409600, iar cel pentru realizarea de filme se situează între 80 și 409600.

Setări speciale pentru vloggeri

Camera Sony ZV-E1 poate crea conținut diferit datorită setărilor Cinematic Vlog. Oferă o modalitate intuitivă de a construi scene care arată ca niște filme de lung metraj. Prin alegerea unui aspect și a unei ambianțe adecvate, oricine poate crea secvențe cinematice de vlog care se potrivesc ideal cu scena și intenția creativă. Setările Cinematic Vlog includ funcția „Looks” care oferă tonuri medii naturale, culori calde și redări fluide ale luminii, esențiale pentru aspectul cinematografic, îmbunătățind tonurile pielii, „Moods” care accentuează anumite culori și viteza de tranziție AF care determină cât de repede se va face schimbarea de autofocalizare între subiecți. Aspectul cinematic general este îmbunătățit și mai mult de o rată de cadre de 24 fps (cadre pe secundă) și de raportul de aspect Cinemascope de tip widescreen (2.35:1), cu benzi negre deasupra și dedesubtul imaginii.

Pentru un aspect cu adevărat cinematografic, Sony ZV-E1 dispune de S-Cinetone. Bazat pe tehnologia Cinema Line de la Sony, S-Cinetone oferă tonuri medii naturale, esențiale pentru o culoare a pielii cu aspect sănătos, pentru a reda o calitate cinematografică a imaginii.

O selecție de noi opțiuni Creative Looks facilitează crearea de stiluri interesante pentru imagini statice și clipuri video, direct din cameră. Zece moduri Creative Looks sunt oferite ca preseturi și pot fi utilizate ca atare sau personalizate. În plus, noua funcție My Image Style face posibilă captarea de imagini în modurile Intelligent Auto sau Scene Selection, pictogramele de pe monitorul tactil facilitând ajustarea directă a efectului de bokeh din fundal, a luminozității și a tonurilor de culoare, precum și selectarea unui Creative Look.

Real-Time Recognition AF încorporează o unitate de procesare pe bază de inteligență artificială. Utilizează datele privind forma subiectului pentru a recunoaște cu precizie mișcările. Tehnologia de estimare a poziției umane utilizează formele și posturile umane învățate pentru a recunoaște cu mare precizie nu doar ochii, ci și poziția corpului și a capului, lucru ce face posibilă fixarea și urmărirea unui subiect care se îndepărtează de cameră. Unitatea de procesare pe bază de AI poate chiar să facă diferența între mai mulți subiecți care au poziții diferite, iar recunoașterea fețelor individuale a fost, de asemenea, îmbunătățită, astfel încât fiabilitatea urmăririi să fie obținută și în situații dificile, precum atunci când chipul unui subiect este înclinat, în umbră sau iluminat din spate. Pe lângă oameni și animale, unitatea de procesare pe bază de AI face acum posibilă recunoașterea păsărilor, insectelor, mașinilor/trenurilor și avioanelor, oferind o flexibilitate și o fiabilitate mai mari atât la captarea de imagini statice, cât și pentru clipuri video.

Sony ZV-E1 dispune de funcția Real-time Tracking bazată pe AI care poate fi activată prin specificarea subiectului și apăsarea până la jumătate a butonului de declanșare. Camera va urmări apoi automat subiectul, lăsând utilizatorului libertatea de a se concentra asupra încadrării și a compoziției. Noua cameră dispune de un sistem de autofocalizare AF hibrid și performant, pentru o captare mai rapidă și urmărire tenace, precum și de setări AF detaliate pentru precizie și control supreme.

O unitate de stabilizare compactă și precisă, alături de senzorii giroscopici cu algoritmi optimizați, ajung la o stabilizare de până la 5.0-trepte care ajută la utilizarea întregului potențial al modelului Sony ZV-E1 în ceea ce privește calitatea imaginii. Mișcările involuntare de cameră sunt detectate și corectate eficient pe 5 axe, iar stabilizarea imaginii in-body integrată pe această cameră de vlogging poate oferi o stabilizare eficientă cu o gamă largă de obiective, inclusiv cu obiective cu montură E care nu au stabilizare proprie.

Stabilizarea Dynamic Active Mode este cu aproximativ 30% mai eficientă decât cea oferită de Active Mode pe modelele anterioare. Astfel, pentru utilizatori este mai ușor ca niciodată să realizeze filmări de tip vlog fluide și stabile, în timp ce se deplasează, pentru o exprimare creativă îndrăzneață și dinamică.

Sony ZV-E1 dispune și de Framing Stabiliser, o funcție care menține automat constantă poziția subiectului în cadru. Tehnologia avansată de recunoaștere a subiectului bazată pe inteligență artificială funcționează împreună cu stabilizarea imaginii în Dynamic Active Mode, pentru a menține subiectul stabil în cadru, în mod fluid, în timpul filmării din mână. Acest lucru face posibilă crearea unor materiale video fluide, precum în situații în care se efectuează fotografii de follow-up sau filmări adiționale în jurul subiectului.

Noua cameră Sony ZV-E1 va fi disponibilă începând din aprilie 2023 la un preț de vânzare de aproximativ 13.300 lei pentru body și 14.800 lei pentru kitul cu obiectivul SEL2860.