Circulă o nouă țeapă, cu mesaje SMS care ar fi de ANAF și te anunță că ai anunțuri online cu diverse servicii pentru care nu ai plătit taxe. Deși mesajul nu cere explicit, unii probabil au răspuns la ele și sunt convins că există o continuare în care „inspectorii” cer bani de la victime. Dacă ați văzut undeva continuarea, să-mi trimiteți și mie.
ANAF a trimis azi un comunicat de presă în care denunță această țeapă și spune că nu au trimis niciodată astfel de mesaje SMS.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu transmite SMS-uri contribuabililor pentru a-i informa cu privire la situaţia fiscală personală. ANAF transmite SMS-uri doar de la nr. 1300 şi numai la solicitarea contribuabilului, dar în care nu sunt transmise informaţii personale, sume de plată sau alte informaţii confidenţiale. Atragem atenţia că ANAF nu transmite aceste mesaje, iar contribuabilii, pentru a evita o eventuală pierdere de bani, ar trebui să nu transmită vreun reply sau să acceseze linkuri indicate în mesajele text
Mi se pare extrem de interesant că mesajele par să fie adresate profesorilor, pentru că menționează în această variantă serviciile de meditații online. Și este foarte posibil să fi adunat numere de telefon de la cei care oferă servicii de meditații pe site-urile de anunțuri gratuite. Metoda se cheamă „spear-phishing”, o variantă mai elaborată a fenomenului phishing. Dacă la phishing se trimit mesaje generale în care se încearcă obținerea de date bancare sau plăți targetând majoritatea utilizatorilor, în general prin mesaje spam generale, în cazul spear-phishing, infractorii online aleg un segment bine determinat al populației și targetează mesajele pentru ei. Un alt exemplu ar fi zona de contabilitate, unde contabilii primesc un mail că s-a schimbat contul unui client și să facă plata în noul cont. Dacă nu contactează direct clientul, fac plăți către infractori.
Într-adevăr, în România există profesori care fac meditații și nu declară sumele la fisc. Deseori a apărut în mediul public discuția asta privind meditațiile și aducerea lor în legalitate, dar acest lucru nu se poate face atâta timp cât sumele sunt extrem de mici și la fel și veniturile profesorilor.
Sunt curios dacă mesakele țeapă de la ANAF vor avea o continuare sau o adaptare pentru alt segment profesional. Dacă primiți ceva similar, dați-mi un semn. Citește și despre țeapa la tractări auto.