Planuri privind tehnologia 6G circulă online de ceva timp, dar astăzi, Coreea de Sud a anunțat că va lansa 6G în 2028. Guvernul sud-coreean va sprijini și producția internă de materiale, echipamente și componente pentru tehnologia 6G. De asemenea, va asigura dezvoltarea unei rețele deschise de acces radio (sau RAN) care este compatibilă cu toate dispozitivele mobile. Acest lucru va permite operatorilor de telefonie mobilă și proprietarilor de afaceri să ofere servicii flexibile. Potrivit ministerului, în prezent este în curs de desfășurare un studiu de fezabilitate pentru o inițiativă de cercetare și dezvoltare a tehnologiei de bază 6G, evaluată la 482 milioane USD.

tehnologia 6G

Coreea de Sud a fost una dintre primele țări care a lansat rețeaua 5G. Se pare că pentru rețeaua 6G, țara va face același lucru. Potrivit companiei germane de analiză IPlytics, Coreea de Sud este principalul dezvoltator 5G cu un număr mare de brevete 5G. În trecut, SUA și Europa dețineau controlul total asupra tehnologiei 4G. Chiar după câștigătoarea pieței, China, care deținea anul trecut 26,8% din toate brevetele 5G, se afla a patra țară ca mărime din Asia (Coreea de Sud) cu 25,9%. În viitoarea bătălie pentru brevetele rețelei 6G, guvernul sud-coreean. a declarat că speră să crească acel brevet 6G la 30% sau mai mult.

Standardul de comunicații mobile din a șasea generație, sau rețeaua 6G, este cunoscut și sub numele de sistem de comunicații mobile 6G. Creșterea acestor servicii de rețea va fi în mare parte în IoT (Internet of Things). Rețeaua 6G este încă în curs de dezvoltare. Când este legat de 5G, capacitatea de transfer a 6G poate fi de 100 de ori mai mare. De asemenea, latența rețelei poate scădea de la milisecunde la microsecunde.

Ce știam despre 6G

Consorțiul 6G a fost botezat Next G Alliance, iar organizatorul este Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS). Inițiativa a fost lansată luna trecută cu scopul de a face America “un lider 6G”. Din acest consorțiu fac parte acum Apple, Google și LG. Evident, rivalii Huawei s-au înscris deja, atât Ericsson, cât și Nokia sunt membri. Grupul ATIS are susținerea operatorilor telecom din Statele Unite și din Canada pentru a face 6G fără furnizori chinezi. Întrebarea pe care aș pune-o eu este: unde vor produce componentele hardware? Oare se mută în India, alte țări asiatice, sau vor fi cumpărate tot din China?

Dintre giganții americani s-au înscris și alte branduri mari: Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Intel, Keysight Technologies, Mavenir, MITRE, VMware, Charter Communications. Prima lor întâlnire va avea loc lunea viitoare, apoi vedem ce decizii vor lua. Planul este ca ei să treacă la treabă din 2021 pentru a lucra la tehnologii și standarde.

Samsung face planuri deja pentru tehnologia de următoare generație, 6G, care urmează să aducă experiențe mult mai bune decât actualul 5G. Proiectul Metavers-ului și potențialele aplicații pentru industrie sunt principalii factori care vor susține dezvoltarea unei tehnologii mai rapide, de capacitate mai mare.

LG a realizat o demonstrație cu tehnologie 6G. Au folosit frecvențe THz (terahertz), mai exact un spectru 155-175 GHz, pe o distanță de 320 de metri.