Vânzările de computere au scăzut în trimestrul trei, cu excepția Apple, care crește puternic. Se continuă un trend început în al doilea trimestru din 2022. Dar atunci creșterea Mac era modică, acum vânzările par să fi decolat.

vanzari de computere
Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Update: se pare că Gartner spune că și Apple a scăzut. Iar Canalys confirmă cifrele IDC. Detalii aici.

Vânzări de computere pe trimestrul trei

Trimestrul al treilea acoperă perioada iulie, august și septembrie. Acum am intrat deja în al patrulea trimestru al acestui an. Conform IDC, livrările de PC-uri la nivel mondial au scăzut cu încă 15 procente în al treilea trimestru din 2022. Liderii industriei scad puternic, Lenovo cu 16%, HP cu aproape 28%, Dell cu 21%, iar Asus cu numai 8 procente. În schimb Apple are o creștere a vânzărilor de 40%. Se pare că mulți profesioniști au trecut pe noile produse cu procesoare custom, mai performante ca putere hardware.

Cifrele includ livrările către canalele de distribuție sau către utilizatorii finali. Vânzările OEM sunt contorizate în funcție de compania/marca sub care sunt vândute. PC-urile tradiționale includ desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru și nu includ tablete sau servere x86. Tabletele detașabile (2-în-1) și tabletele simple fac parte din Personal Computing Device Tracker, dar nu sunt abordate în acest comunicat de presă.

În ciuda scăderii, volumele livrărilor rămân cu mult peste nivelurile de dinainte de pandemie, atunci când volumele PC-urilor au fost în mare măsură determinate de reîmprospătările comerciale din cauza sfârșitului care se profilează a suportului pentru Windows 7.

Trendul negativ începuse de pe trimestrul doi

Gartner nu a finalizat raportul pe trimestrul trei, dar are unul pe trimestrul doi (aprilie-iunie). Livrările la nivel mondial de PC-uri au totalizat 72 de milioane de unități în al doilea trimestru din 2022, o scădere cu 12,6% față de trimestrul al doilea din 2021, potrivit rezultatelor.

Atunci Lenovo pierdea 12.5%, HP scădea cu 27.5%, Dell cu doar 5 procente, iar Asus cu 4,3 %. Acer pierdea 8,7%. În schimb Apple își creștea vânzările cu 10 procente.

Piața PC-urilor din EMEA a fost cea mai puternic afectată în al doilea trimestru al anului 2022, cu o scădere cu 18% a livrărilor de PC-uri, ajungând la doar 17,8 milioane de unități. „Abandonul sau renunțarea completă a operațiunilor din Rusia din cauza războiului din Ucraina a avut un impact și mai mare asupra pieței PC-urilor, deoarece livrările de PC-uri din Rusia pentru furnizorii de lideri de PC-uri obișnuiau să contribuie cu 5-10% din volumul total de PC-uri din EMEA”, spun analiștii.

De asemenea, EMEA a înregistrat o scădere cu 20% a livrărilor de laptopuri, în timp ce livrările de Chromebookuri au scăzut cu peste 50% de la un an la altul. Acesta este rezultatul cererii globale lente din partea consumatorilor din multe țări din EMEA, care se confruntă cu creșterile de preț pentru multe produse, în special pentru combustibil și energie. Un nivel foarte ridicat al inflației va avea un impact negativ asupra puterii de cumpărare a consumatorilor în a doua jumătate a anului 2022 și, posibil, în prima jumătate a anului 2023.