La scurt timp după Oppo și OnePlus, vine rândul Vivo să semneze acordul cu Nokia, pentru a rezolva disputa privind patentele. Oricum, era timpul să revină în forță și Vivo, au produse noi și interesante.

Acord Vivo Nokia pentru patente

Nokia a anunțat astăzi că a semnat un acord de licență încrucișată pe mai mulți ani cu Vivo. Compania chineză a fost de acord să plătească redevențe finlandezilor, precum și plăți de recuperare pentru perioada disputei.

Acordul rezolvă toate litigiile în curs de brevetare între ambele părți. Termenii dintre Nokia și Vivo vor rămâne confidențiali, așa cum s-a convenit între cele două companii.

Acordul este unul dintre pașii finali ai ciclului de reînnoire a licențelor pentru smartphone-uri pentru Nokia. Ar trebui să deschidă porțile pentru Vivo să revină pe piața europeană. Anul trecut companiei i s-a interzis să-și vândă noile telefoane din cauza procesului în curs.

Acesta este al șaselea acord major de licență de brevet pentru smartphone-uri semnat de Nokia în ultimele treisprezece luni, a dezvăluit Jenni Lukander, președintele Nokia Technologies. Acordul va oferi stabilitate pe termen lung afacerii de licențiere a companiei „pentru anii următori”.

Vivo, la rândul său, a spus că acordul reflectă „recunoașterea reciprocă și respectul reciproc pentru valoarea patentului celuilalt în tehnologia celulară”. Iar acordul va juca un rol semnificativ în promovarea unui „mediu de dezvoltare pozitiv în cadrul industriei”.

Atenție, e vorba de Nokia Technologies, care diferă și de Nokia Networks (rețelistică), dar și de brandul Nokia pentru telefoane. Am văzut multe confuzii prin presă.

Acordul este în concordanță planurile dezvăluite de Nokia Technologies în Raportul financiar pentru T4, publicat la 25 ianuarie 2024. Nokia va începe să includă vânzările nete din acest acord, inclusiv plățile de recuperare care acoperă perioadele de neplată, în T1 2024. Nokia Technologies progresează către încheierea ciclului de reînnoire a licențelor pentru smartphone-uri și face progrese bune în domeniile sale de creștere: auto, electronice de larg consum, IoT și multimedia. Rămâne încrezătoare că rata anuală a vânzărilor nete va reveni la 1,4 până la 1,5 miliarde EUR pe termen mediu.

Portofoliul de brevete Nokia, lider în industrie, este construit pe aproximativ 150 de miliarde de euro investiți în cercetare și dezvoltare din 2000 și este compus din aproximativ 20.000 de familii de brevete, inclusiv peste 6.000 de familii de brevete declarate esențiale pentru 5G.