Compania de tehnologie Oppo a anunțat că a semnat un acord global de cu Nokia, care acoperă brevetele esențiale pentru standardul 5G și alte tehnologii de comunicații mobile. În urma acordului, ambele părți vor rezolva toate litigiile aflate în curs în toate jurisdicțiile. Inclusiv pentru brandul OnePlus. Condițiile specifice ale acordului sunt confidențiale, conform acordului semnat.


Nokia a acuzat Oppo (și OnePlus) că au folosit ilegal tehnologiile patentate. Oppo și OnePlus au oprit vânzările de telefoane în Germania după ce au pierdut procesul cu Nokia.

Se pare însă că sunt primii care vor reveni în forță.

Feng Ying, Chief Intellectual Property Officer la Oppo, a declarat: „Suntem încântați că am ajuns la acest acord global cu Nokia, care include licențierea încrucișată pentru brevetele esențiale pentru standardul 5G. Acest acord reflectă recunoașterea reciprocă și respectul pentru proprietatea intelectuală a celuilalt și pune bazele unei viitoare colaborări între Oppo și Nokia. Oppo continuă să susțină taxe rezonabile de redevențe și o abordare pe termen lung a proprietății intelectuale care să sprijine soluționarea disputelor prin negocieri amiabile și respect reciproc pentru valoarea tuturor“.

Odată cu această ocazie importantă, astăzi OnePlus a anunțat și că a semnat un acord global de licență încrucișată a brevetului cu Nokia.

„Suntem încântați că am ajuns la acest acord global de licență încrucișată de brevet cu Nokia, care include brevetele esențiale pentru standardul 5G”, a declarat Bingo Liu, CEO OnePlus Europe. „Angajamentul nostru în Europa rămâne neschimbat. Cu doar o zi în urmă, am dezvăluit cu mândrie seria OnePlus 12. Credem că acest acord ne va permite să oferim cea mai rapidă și fluidă experiență pentru mai mulți utilizatori din Europa”.

Jenni Lukander, președintele Nokia Technologies, a declarat: „Suntem încântați că am ajuns la un acord cu Oppo care reflectă respectul reciproc față de proprietatea intelectuală a celuilalt și investițiile Nokia în cercetare și dezvoltare și contribuțiile la standarde deschise. Oppo este unul dintre liderii pe piața globală de smartphone-uri și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a aduce mai multă inovație utilizatorilor lor din întreaga lume. Noul acord – împreună cu celelalte acorduri majore pentru smartphone-uri pe care le-am încheiat în ultimul an – va oferi finanțare pe termen lung pentru business-ul nostru de licențe”.

Ca deținător cheie al drepturilor pentru patente esențiale pentru standardele 5G, dar și în calitate de lider global pe zona dispozitivelor inteligente, Oppo este atât un inovator, cât și un utilizator de standarde tehnologice. Până la 31 decembrie 2023, Oppo a implementat brevete standard de comunicații 5G în peste 40 de țări și regiuni, cu un total de peste 5.900 de familii de brevete la nivel global, peste 3.300 de brevete standard 5G declarate la ETSI și peste 11.000 de documente standard transmise la 3GPP. Conform raportului 5G 2023 publicat de Academia Chinei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor (CAICT) și a unui raport de la IPlytics publicat în octombrie 2023, Oppo se plasează printre companiile de top la nivel global în ceea ce privește brevetele esențiale pentru standardul 5G.

Sunt curios ce s-a întâmplat în cazul Vivo sau Realme.