Vodafone e aproape de vânzarea subsidiarei din Ungaria, pentru 1,7 miliarde de euro, scrie Mobile World Live. Anul trecut, grupul Digi a făcut o mișcare similară pe piața din Ungaria, acuzând presiuni politice.


Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Vodafone vinde în Ungaria

Grupul Vodafone a intrat în faza finală pentru vânzarea afacerii sale din Ungaria către 4iG, operatorul care a preluat și Digi. Acesta este acum susținut de o companie de investiții controlată de stat. Acordul inițial urmează să fie finalizat la sfârșitul lunii.

Într-o declarație, Vodafone a anunțat că toate părțile relevante au încheiat due diligence, grupul urmând să obțină 660 de miliarde HUF (1,7 miliarde de euro) din tranzacție. Intenționează să folosească acești bani pentru a reduce datoriile acumulate.

4iG a lăudat acordul drept „una dintre cele mai semnificative tranzacții din istoria telecomunicațiilor din Ungaria” și va vedea compania deținând o acțiune de 51% în operatorul Vodafone Ungaria. Cota minoritară va fi deținută de Corvinus International Investment, o entitate deținută de statul maghiar. Salutând acordul, președintele 4iG Gellert Jaszai a spus că va „accelera transformarea digitală a economiei”.

Achiziția face parte din ambiția 4iG de a promova serviciile de comunicații convergente în urma achiziției de active fixe și de televiziune cu plată de la Digi. Vodafone Ungaria este al doilea cel mai mare jucător de telefonie mobilă din țară după estimările GSMA Intelligence pentru conexiunea pentru T4 2022, cu aproape 3 milioane. Piața este condusă de unitatea locală a Deutsche Telekom, Magyar Telecom, care a avut 5,2 milioane de conexiuni în aceeași perioadă.

Vodafone Ungaria avea 3 milioane de abonați de telefonie mobilă, 700.000 TV, 700.000 de abonați de Internet și 600.000 de abonați la voce fixă. 4iG a declarat că entitatea combinată rezultată va avea 5 milioane de clienți și 7,6 milioane de unități generatoare de venituri (RGU).

Gellert Jaszai, președinte și CEO al 4iG (foto), a declarat că grupul său va avea „una dintre cele mai mari infrastructuri digitale din Ungaria” și va deveni „un jucător important în telecomunicațiile maghiare pentru multe decenii viitoare”.