Huawei Hisilicon Kirin 960, procesorul pentru 2017, a fost prezentat oficial ieri, este un octa-core de mare putere, cu patru nuclee Cortex-A73 și patru nuclee Cortex-A53. Este succesorul lui Kirin 950, care a fost utilizat pe modelele de top de anul acesta.

kirin-960-launch

Sursa: Anandtech

Deși Kirin 950 ieșea în teste peste Snapdragon 820 sau Exynos 8890, pînă la urmă implementarea procesorului pe terminalele de top precum Mate 8 sau Huawei P9 nu a fost chiar atât de bună, scorurile fiind sub competiție. Dar trebuie spus că niciunul dintre modelele Huawei nu s-a încins serios vreodată. Și oricum, testele de putere sunt cam irelevante, importantă este experiența cu device-ul.

Noul Kirin 960 ar putea venit pe Mate 9, dar informația nu este confirmată oficial, deci putem să facem doar speculații. Acolo se vorbea de opt nuclee Cortex-A73, iar acesta ar putea fi Kirin 965 sau oricum o variantă modificată, unică pentru modelul de top.

Kirin 960 ar putea fi procesorul următorului Huawei P10, care va atrage cu siguranță toate privirile. Ar putea fi procesorul de top pentru 2017. Deocamdată putem spune sigur că aduce patru nuclee Cortex-A73, cele construite de ARM pentru performanță și patru nuclee Cortex-A53 care sunt pentru eficiență energetică și task-uri care nu necesită putere de procesare, gen verificarea e-mailului. Acceleratorul grafic este Mali-G71MP8, o generație nouă, cu frecvențe de 900 Mhz, cu o performanță crescută cu 180% comparat cu modelul folosit la Kirin 950. Evident, primele teste de performanță sunt peste Snapdragon 820 și Exynos 8890, dar sub procesorul Apple A10 de la iPhone 7.

Cu toate acestea, Huawei oferă o performanță similară cu terminalele de top, dar la un preț cu 30-40% sub prețul terminalelor de top. Unii producători chinezi au dus prețul și mai jos, de exemlu LeEco Le Pro 3, care are specificații de top, dar la 400 de dolari. Însă brandul e necunoscut încă. E greu să ai încredere într-un brand necunoscut când e vorba de atâția bani. Totuși, review-urile cu acel terminal sunt foarte bune. Review-urile sunt bune, dar nu ai garanție, nu ai service și chiar dacă e prețul bun plătești taxe de transport și taxe vamale pentru aducerea lui în UE.

Modelele Huawei vin oficial și atunci când au promoții sunt la prețuri chiar competitive. Ai garanție și service în România și chiar reparații într-o oră dacă sunt probleme mai mici. Abia aștept la teste primele terminale cu Kirin 960, probabil vor veni pînă la finalul anului.