Se discută foarte intens atât în presă cât și pe blogurile tech despre iPhone SE2 și  iPhone X SE (care nu este iPhone X 2), dar informațiile nu sunt clare, unii fac confuzii grave, sau cel puțin așa pare la o primă vedere. Hai să discutăm un pic și să vedem ce ar putea fi credibil din noua serie de informații care au potențial să fie reale, dar există o marjă mare de eroare oficum ai privi aceste zvonuri.
Update: noi zvonuri despre iPhone SE2 (8S sau 9), iPhone 12 sau iPhone pliabil.

iPhone SE2 – succesor pentru SE

Mie mi se pare clar că acest proiect devine tot mai puțin credibil și oricum nu se poate numi SE2, SE vine de la Second Edition, cum ar fi „Second Edition a doua”? Cred că ori va fi Third Edition ori poate va avea alt nume complet nu știu. Ce este clar privind acest proiect este că s-a anunțat în 2016 și în 2017 și nu a fost lansat. Succesorul SE ar trebui să păstreze formatul compact și dotările hardware puternice, dar va avea și un preț bun. Se spunea că va fi pe hardware de la iPhone 7, după cum primul a fost cu hardware iPhone 6. Apoi, a trecut timpul și zvonul a reapărut că va fi cu hardware de iPhone 8 sau că va avea legătură cu iPhone X. Și de-aici începe nebunia totală.


Cred că acest clip redă foarte bine zvonurile despre iPhone SE2, succesorul modelului compact și ieftin iPhone SE din 2016. Vedeți că aici nu are notch, dar are legătură cu X prin faptul că nu are buton de Home cu senzor de amprentă.

iPhone X SE

iPhone X Second Edition este în mintea mea un nou model Apple bazat pe iPhone X, dar mai accesibil. Sunt o grămadă de informații în sensul ăsta. Ca să înțelegeți mai bine la ce mă refer exact, vedeți acest al doilea clip, în care este un iPhone SE2, dar care este iPhone X  mai gros și cu aspect *cheap*, care dacă este real, sigur este mai ieftin. Poate fi la fel de bine și fake, vreo chinezărie cu interfață care imită icon-urile iOS.


Acest model are ecran de iPhone X, dar nu este iPhone X 2 sau modelul care se va lansa în toamnă. Ci pare un model mai ieftin, despre care se discută aici. Ei zic că este iPhone SE 2, dar cum spuneam mai sus, SE2 ar trebui să fie modelul clasic reeditat. Dacă Apple ar reface iPhone SE cu ecran de X atunci este clar că numele ar trebui să fie altfel.

Pe de altă parte, dacă Apple reface SE cu ecran cu moț și îl pune la 500 de euro, atunci i-a spart pe toți chinezii cu terminale Android care concurează ecranul X. După cum ați văzut, au fost lansate anul ăsta cam 15 telefoane cu Android care imită ecranul iPhone X și o să fie lansate încă 20-30 pe parcursul anului. Dacă Apple lovește cu un iPhone X ieftin cu moț, vor face vânzări record.

Breaking news: noi niciodată nu știm clar ce face Apple. Hai că povestea cu iPhone uitat în bar s-a dovedit reală. Dar au fost cazuri când s-a scris un an întreg despre iPhone 6 și a fost lansat iPhone 5S. Oamenii uitaseră de generația S atunci. Apoi s-a scris despre 7S, iar Apple a lansat generația 8. Deci nu totdeauna ceea ce așteaptă analiștii se întâmplă.

Apropo, Apple are un eveniment oficial pe 27 martie. Zi importantă pentru zona tech, marți o să urmărim lansarea Huawei P20 și Lite, Xiaomi Mi Mix 2S și evenimentul Apple. Ne vedem atunci pe blog să vedem dacă lansează ceva, deși nu cred. Este un eveniment dedicat educației și probabil vom vedea un iPad mai ieftin sau ceva aplicații educaționale. Dar cine știe, surprize pot fi oricând.

iPhone X 2

Despre iPhone X2 sau succesorul lui iPhone X se știe că anul ăsta ar putea avea un ecran mai mare. Cam toți fanii Apple care nu au fost mulțumiți de iPhone X s-au plâns că acel breton taie din ecran când ești pe Youtube sau pe jocuri video. Îl scurtează și asta se vede. Probabil un ecran puțin mai mare va rezolva și această problemă. Din ce-am mai scris anterior, se pare că noile modele iPhone vor avea două telefoane după modelul iPhone X și un singur model clasic. Sau poate și aici sunt doar zvonuri și Apple ne va surprinde din nou.

În orice caz, nu cred că Apple va lansa trei modele iPhone SE2 compact, iPhone X SE și iPhone X2. Cred că ar fi prea mult pentru ei, chiar dacă există posibilitatea ca clienții să aprecieze diversitatea.

Conform Forbes, 27 martie ar putea fi lansarea iPhone X SE. Tot revista americană dă poze cu X SE sau SE2 în care se vede un moț mai redus decât la iPhone X, care să nu ocupe atâta loc. Ceea ce ar fi logic, mai ales că nimeni nu ar mai avea motiv să se plângă. Pe de altă parte, ai fanii iPhone X, care acum s-au obișnuit cu moț. Ce faci cu ei?

Nu uitați, ne regăsim pe blog pe 27 martie să urmărim evenimentele zilei, o să le anunț dinainte și povestim. Să vedem poate lansează Apple ceva.