Microsoft a lansat oficial terminalele flagship Lumia 950 și poate pregătește un nou vârf de gamă, Surface Phone, dar nu are acum un smartphone accesibil cu Windows 10. Acesta ar putea fi Lumia 650 dacă este să dăm crezare zvonurilor online. Lansarea oificală ar fi pe 1 februarie, înainte de MWC.

Microsoft-Lumia-650

Microsoft a recunoscut anul trecut că achiziția Nokia a fost o eroare și a trecut costurile tranzacției la pierderi. Tot atunci, oficialii gigantului software promiteau o serie nouă de telefoane mai bine gândite. Acum, Windows 10 aduce un avantaj pe care nu-l ai deocamdată la alte sistemele de operare, Windows Continuum. Adică pui telefonul într-un dock special, te legi la monitor și tastatură și ai un computer funcțional complet. Sigur, nu este același Windows 10 ca pe computer, ci vei avea acces doar la unele aplicații. Dar ideea e aceeași. Probabil vom vedea în timp actualizări, tot mai multe aplicații compatibile cu această tehnologie, tot mai multe soluții – conectare la accesorii și așa mai departe. Practic, nu mai ai nevoie nici de laptop în călătorie, doar de telefon și acces la televizorul din hotel.

Lumia 650 nu este confirmat oficial, deocamdată doar un Lumia 550 a fost lansat oficial, iar la 150 de dolari se vinde bine în zona low-end. Conform unor surse citate de Windows Central, modelul nou va fi “ultimul terminal Lumia din 2016“. Această informație ar confirma după părerea mea teoria cu Surface Phone. Nu cred că vor renunța de tot la Lumia, doar că anul ăsta ar putea lansa seria de terminale Surface și după părerea mea au nevoie de un efort mult mai susținut pe toate canalele pentru a impune noul terminal. Probabil după ce va fi lansat oficial pe 1 februarie, terminalul va fi prezentat la standul Microsoft de la Barcelona, la Mobile World Congress, iar eu am să vă scriu de acolo.

Conform zvonurilor, Lumia 650 are un ecran cu diagonala de 5 inch, cu rezoluție  720p, procesor Qualcomm Snapdragon 210 sau 212, 1GB de memorie RAM, stocare internă de 8GB, cu slot de carduri microSD, cameră foto cu senzor de 8 megapixeli pe spate și de 5 megapixeli pe ecran. Procesorul Snapdragon 210 este quad-core la 1,1 GHz, are tehnologie 4G, iar 212 aduce mici îmbunătățiri.

Conform zvonurilor citate de ei, Microsoft nu va lansa anul acesta modele mai puternice, precum Lumia 750 sau Lumia 850.