Toată lumea este super-entuziasmată de relansarea Nokia în 2017, iar oamenii care nu au legătură cu industria chiar cred că Nokia mai reprezintă acum altceva decât amintirea unui brand. Fostul lider al industriei tras spre faliment în doi pași simpli va avea produse noi cu Android, dar niciunul nu va fi Nokia 3310 sau Communicator sau măcar aproape de Nokia N900.

nokia-3310-android-64c9eaaa45786

Nu mă înțelegeți greșit, da, am fost fan Nokia. Am scris despre Nokia din 2001, iar timp de câțiva ani am avut și eu doar telefoane Nokia. Am fost printre cei foarte dezamăgiți când am văzut că Nokia pierdea teren în fața Blackberry, dar m-am repliat rapid cu Nokia E70. Apoi, într-un final, am aflat la un eveniment Nokia World de ce nu puteau concura cu iPhone. Sistemul de operare Symbian nu era optimizat pentru touch. Tot ce dezvoltaseră ei – Symbian S60, seria S40 și altele – erau platforme pentru dispozitive cu butoane. Softul mergea perfect pe telefoanele clasice sau pe feature-phone, în momentul cheie al revoluției touchscreen.

Nokia a venit ulterior cu diverse modele cu touchscreen, dar înțelegeau și ei că lupta era pierdută. Au avut de făcut o alegere simplă: mergem cu ce vrea piața sau riscăm pe un OS nou. Microsoft a mirosit o oportunitate unică, aceea de a avea un brand puternic, lider, la un preț de nimic. Au semnat un agreement că Nokia nu va face telefoane cu Android, că va alege Windows Mobile, apoi după ce vânzările au scăzut dramatic, au cumpărat fostul lider al industriei pe o sumă de nimic. Nici cumpărat, nici integrat, nu au avut o strategie de a produce device-uri unice, bune, care să cucerească piața. Lumia a fost ok, platforma a fost ok, dar în acest timp concurenții aveau produse excelente. Nu poți concura cu succes fără o combinație hardware/software de top.

Buun, după ani de tras targa pe uscat, șeful Microsoft ia decizia finală și termină cu dispozitivele mobile. Acum un compania finlandeză deține brandul Nokia și a realizat planurile mărețe de relansare. Lumea așteaptă de la Nokia să fie produsele de top cu care ne-am obișnuit. Întrebarea care se pune este simplă: vor avea vreun factor diferențiator, care să amintească cumva de Nokia? Să zicem, o autonomie peste medie? Să amintim camera foto fără competiție? Un design diferit? Eu personal nu cred.

HMD Global are un contract cu Foxconn să producă noile dispozitive. Din ce zvonuri au ieșit din fabrică – de unde ies cam toate zvonurile despre terminale – noile modele Nokia cu Android sunt slabe. Sunt comparabile cu Alcatel, cu Philips, cu foste branduri mari care acum sunt produse tot de chinezi. Telefoane decente, cu prețuri mici și medii, tocmai bune de prostit pe cei care doar au auzit de Nokia și habar n-au de situația reală.

Eu nu cred că vom vedea vreun model Nokia decent, vreo tentativă de flagship. Ceva cu care să poți spune că da, linia Nokia a fost relansată ofical. Nu cred, sper să mă înșel și abia aștept să aflu.