Samsung Galaxy S5 va avea cameră de 16 megapixeli, dar în a doua parte a lui 2014, probabil chiar cu ocazia lansării Galaxy Note 4, Samsung va avea un senzor de 20 de megapixeli pregătit pentru smartphone-uri. Nokia a dat startul acestui trend cu Pureview 808 și are acum Lumia 1020 – cel mai bun smartphone foto. Cei de la Sony au urmat trendul cu smartphone-ul Z1. Acum e rândul Samsung să intre în acest joc al specificațiilor (numărul megapixelilor nu contează).

samsung megapixeli

Sursa foto.

N-ar fi nicio noutate, Samsung crește de la an la an specificațiile produselor, chiar dacă rezultatele nu mai sunt pe măsura așteptărilor. Multă lume cumpără în continuare regulat telefoanele nou-lansate schimbându-și produsele vechi de doar 1 an deși în majoritatea cazurilor sunt în bună stare. Așa că anul următor procesorul e mai puternic, camera foto are mai mulți megapixeli, ecranul crește sau are rezoluție mare…

Știrea privind senzorul de 20 de megapixeli este dată pe surse, ca și cea cu 16 megapixeli de la S5. Anul acesta terminalele de top au avut camere de 8-12 și 13 megapixeli, iar Z1 are 20 de megapixeli și 1020 are 41 de megapixeli. Samsung a încercat să pună un senzor de cameră foto într-ul smartphone, rezultatul fiind S4 Zoom, un smartphone care mie nu mi-a plăcut, dar care are fanii lui. În orice caz, în diverse ipostaze ai nevoie de zoom, dar mi se pare ok și varianta Lumia, să faci crop direct din senzor, fără pierdere de calitate. Ei ar trebui să optimizeze soft-ul (extrem de greu într-o companie software, nu?) astfel încât să poți face poze în mișcare mai bune, poze la lumină slabă mai bune. Da, se pot face și ies bine, dar tare aș vrea să nu fiu obligat la fiecare poză să fac setări manuale. Durează, e un smartphone, nu avem timp, e făcut pentru point-and-shoot.

Bun, revenind la Samsung, ca și Apple, au nevoie de un senzor mai mare, care să capteze mai bine lumina. Ambele soluții sunt ok acum, dar nu concurează cu Lumia, ci cu săpunierele ieftine. Să vedem ce va ieși din noua generație de senzori. Mă aștept la lucruri interesante. Apple tocmai a patentat o tehnologie foto similară cu Lytro.