Azi începe Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia, vorba glumei, echipa României va fi neînvinsă de data asta, pentru că nu e acolo. Am tot discutat în ultimii ani despre soluții pentru a urmări online filme, seriale, meciuri de fotbal și așa mai departe. Există și pentru CM 2018 site-uri și aplicații pe care poți vedea online meciurile importante.
Update: site-ul ăsta găsit aiurea e beton , inclusiv pe mobil.

Foto: © Klevo | Dreamstime.com

Varianta TVR Plus

Să nu uităm că în România drepturile de transmisie pentru Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018 aparțin Televiziunii Române. Prima zi de Mondial ne aduce în direct la TVR 1 şi TVR HD ceremonia de deschidere a CM FIFA Rusia 2018, dar şi prima partidă: Rusia – Arabia Saudită. Robbie Williams, Aida Garifullina şi Ronaldo vor face să strălucească deschiderea oficială a Campionatului Mondial de Fotbal FIFA Rusia 2018.

Deci prima soluție pentru a vedea online meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018 o reprezintă soluția dedicată TVRPlus.ro. Evident, veți avea parte de magnificul comentariu în limba română și aprecierile privind salariile fotbaliștilor, dar pentru foarte mulți conaționali este cea mai ușoară variantă. Există pentru telefoanele și tabletele cu Android și aplicația TVR+, dar ea nu mergea azi așa că am scos link-ul cătrea ea, nu vă bateți capul.

Evident, pentru asta va trebui să intrați fix la orele la care sunt meciurile. TVR 1 şi TVR HD vor începe transmisiunile directe din Rusia cu deschiderea oficială a competiţiei, pe care o vom putea urmări la ora 17.30, de la Luzhniki Stadium, din Moscova. Emil Hossu Longin îşi intră în rol şi începând cu ora 18.00, va comenta prima partidă a Campionatului Mondial de Fotbal, cea dintre reprezentativa ţării gazdă, Rusia şi Arabia Saudită.

Alte soluții românești

Fiecare operator are aplicațiile lui pentru TV, dar nu am prea găsit TVR în grilă. De exemplu, cei de la UPC au lansat Horizon Go, o soluție online, care are și ea aplicație mobilă și include și postul TVR. Dacă aveți abonament la UPC, veți putea vedea online meciurile, tot pe streamul TVR; să sperăm că va funcționa totul ok.

Cei de la Telekom au TelekomTV care cam pică atunci când sunt meciuri importante. Astăzi nu am găsit însă TVR în lista de canale, sper să fi văzut bine. Cei de la Orange oferă Orange TV Go, acolo găsiți TVR transmis live, deci este ok. Postul național apare și în oferta Vodafone TV listată pe site. Teoretic ar trebui să meargă și așa, dar dacă nu vă merge, aștept comentarii.
Tot TVR1 puteți vedea online pe portalul Digi. Toți cei care au un cont de client RCS RDS pot să vadă TVR astfel și să urmărească toate meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018.
Update: se pare că meciurile nu sunt transmise live streaming și apare un avertisment privind drepturile de autor. Aștept feedback dacă ați pățit asta.

Tot la capitolul soluții românești se înscriu și site-urile online care retransmit posturile TV fie cu licență, fie fără licență. Sunt câteva zeci, le găsiți ușor, cu Google.

Cum vedeți meciurile comentate în engleză

Pentru a vedea meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018 cu un comentariu în engleză, deseori mult mai bun decât cel românesc, trebuie să urmăriți online posturile care transmit așa ceva. De exemplu, în UK văd că meciurile sunt transmise alterantiv de ITV și BBC.

Meciul de azi, Rusia – Arabia Saudită, este transmis de ITV. Azi am testat dacă pot vedea online acest post, aparent se poate. Evident nu văd cum ar putea fi legal, nu știu dacă este transmis chiar în timp real și dacă va merge în timpul meciului. O să verific dupămasă și actualizez. Mâine, meciul Egipt – Uruguay este transmis de BBC.

Nu am văzut nicăieri dacă Eurosport sau alte posturi TV tranmit online meciurile de la Cupa Mondială. Pe foarte multe site-uri apare sintagma Live Streaming, dar se referă mai mult la live text, ceea ce e doar o păcăleală pentru motoarele de căutare. Practic, băieții vor urmări meciul online și vor transcrie fazele pe site, adică nu veți putea urmări meciul acolo. Sau dacă fac live-streaming vor vorbi niște zăpăciți și nu veți vedea meciul ca atare. Pentru că drepturile de transmisie sunt extrem de scumpe.

În alte țări din Europa va trebui să căutați tot streaming-ul televiziunilor locale care transmit meciurile. Sunt covins că veți găsi și în Spania, Italia sau alte țări posturi care transmit online meciurile de la Campionatul Mondial.

În Statele Unite, se spune că transmisiile sunt controlate de Fox și Fox Sports 1, iar pentru vorbitorii de limbă spaniolă sunt disponibile pe Telemundo și NBC Universo.

Există pe Reddit o listă cu site-uri de streaming care este actualizată de fani continuu.

Eu mi-am propus de foarte mult timp să testez playerul online Kodi. Pentru aplicația asta există multe plug-in-uri cu streamuri live, iar acum de Campionatul Mondial vor fi cu siguranță multe cu meciuri. Se spune că este cel mai stabil și cel mai plin de conținut player de video disponibil la ora actuală. Evident, nu am avut timp să îl testez, așa că nu vă pot confirma asta. Găsiți pe net liste de addonuri pentru Kodi pentrua vedea meciuri online, dar și filme sau posturi TV.

Vor exista și transmisii 4K HDR de la Campionatul Mondial, dar la ora asta nu cred că se face vreuna online. De asemenea, am citit că BBC are în plan să transmită meciurile în VR cu ajutorul aplicației BBC VR pe care a lansat-o deja în UK.

Probleme pentru Cupa Mondială

Taxele foarte mari pentru retransmisia meciurilor de fotbal au adus bani în plus la bugetul FIFA, dar problema este că au pierdut mult din veniturile de la sponsori, din cauza scandalurilor și a riscurilor de violențe, plus organizarea în Rusia.

Dacă am citit informații corecte, veniturile de la sponsori au scăzut cu 11% atingând 1,22 miliarde de euro pentru Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. La scădere au contribuit și scandalurile de corupție care au lovit FIFA și toate celelalte probleme. Emirates, Sony, Castrol, Johnson & Johnson și Continental și-au retras sponsorizările. Dar desigur, vom vedea și branduri noi. Conform Forbes, chinezii vor avea cât mai multe reclame în Rusia. Poate că vor fi și branduri rusești, nu știm acum.

Conform NYT, veniturile FIFA din Campionatul mondial 2018 vor totaliza 5,15 miliarde de euro. Cu peste 1 miliard de euro peste încasările din Brazilia 2014.

Drepturile de a transmite meciurile de fotbal pe TV și online au adus la FIFA aproape 3 miliarde de euro. De asemenea, vor încasa și din bilete și de alte drepturi conexe. Doar din jocurile video FIFA au făcut sute de milioane de euro. Există de asemenea câteva analize care spun că Rusia va câștiga miliarde de euro datorită turiștilor și echipelor care vin la ei în țară.

Tehnologii noi la Cupa Mondială

La Cupa Mondială din Rusia se va folosi tehnologia video la toate meciurile din Rusia. Tehnologia VAR (video assisted referees) a fost acceptată în ciuda unor voci care cereau amânarea implementării până sunt reglate întârzierile determinate de vizionarea reluărilor. FIFA a adăugat comunicatul oficial la această decizie: “Reprezintă o nouă era în fotbal, ajutând la creșterea integrității și corectitudinii acestui joc”.

Este adevărat, nu vom mai vedea așa multe goluri din offside sau cu henț, sau dacă vor exista nu vor mai fi validate atât de ușor. Să sperăm că nu va stârni și mai multe nemulțumiri.
Deocamdată, tehnologia VAR este folosită doar în fazele controversate și când arbitrul simte că este nevoia unei decizii bazate pe tehnologie. Se bazează pe 33 de camere video de pe stadion, iar arbitrul virtual – există și aici un central și doi arbitri de tușă – revede fazele din diverse unghiuri, pentru a determina dacă decizia e corectă sau nu. Ei comunică apoi electronic cu arbitrul de pe teren dacă decizia a fost corectă sau nu.

De asemenea, la Campionatul din Rusia se vor folosi tehnologii din jocurile video pentru ca antrenorii să poată vedea și ei în timp real performanțele jucătorilor, distanța parcursă de ei, viteza cu care au alergat, câte goluri și câte ratări și așa mai departe.

Programul meciurilor din Rusia

Grupa A:

14 iunie, ora 18:00 – Rusia – Arabia Saudită (Moscova, Lujniki)

15 iunie, ora 15:00 – Egipt – Uruguay (Ekaterinburg)

19 iunie, ora 21:00 – Rusia – Egipt (Sankt Petersburg)

20 iunie, ora 18:00 – Uruguay – Arabia Saudită (Rostov-pe-Don)

25 iunie, ora 17:00 – Uruguay – Rusia (Samara)

25 iunie, ora 17:00 – Arabia Saudita – Egipt (Volgograd)

Grupa B:

15 iunie, ora 18:00 – Maroc – Iran (Sankt Petersburg)

15 iunie, ora 21:00 – Portugalia – Spania (Soci)

20 iunie, ora 15:00 – Portugalia – Maroc (Moscova, Lujniki)

20 iunie, ora 21:00 – Iran – Spania (Kazan)

25 iunie, ora 21:00 – Spania – Maroc (Kalinigrad)

25 iunie, ora 21:00 – Iran – Portugalia (Saransk)

Grupa C:

16 iunie, ora 13:00 – Franța – Australia (Kazan)

16 iunie, ora 19:00 – Peru – Danemarca (Saransk)

21 iunie, ora 15:00 – Franța – Peru (Ekaterinburg)

21 iunie, ora 18:00 – Danemarca – Australia (Samara)

26 iunie, ora 17:00 – Danemarca – Franța (Moscova, Lujniki)

26 iunie, ora 17:00 – Australia – Peru (Soci)

Grupa D:

16 iunie, ora 16:00 – Argentina – Islanda (Moscova, Spartak)

16 iunie, ora 22:00 – Croația – Nigeria (Kalinigrad)

21 iunie, ora 21:00 – Argentina – Croația (Novgorod)

22 iunie, ora 18:00 – Nigeria – Islanda (Volgograd)

26 iunie, ora 21:00 – Islanda – Croația (Rostov)

26 iunie, ora 21:00 – Nigeria – Argentina (Sankt Petersburg)

Grupa E:

17 iunie, ora 15:00 – Costa Rica – Serbia (Samara)

17 iunie, ora 21:00 – Brazilia – Elveția (Rostov)

22 iunie, ora 15:00 – Brazilia – Costa Rica (Sankt Petersburg)

22 iunie, ora 21:00 – Serbia – Elveția (Kalinigrad)

27 iunie, ora 21:00 – Serbia – Brazilia (Moscova, Spartak)

27 iunie, ora 21:00 – Elveția – Costa Rica (Novgorod)

Grupa F:

17 iunie, ora 18:00 – Germania – Mexic (Moscova, Lujniki)

18 iunie, ora 15:00 – Suedia – Coreea de Sud (Novgorod)

23 iunie, ora 18:00 – Germania – Suedia (Soci)

23 iunie, ora 21:00 – Coreea de Sud – Mexic (Rostov)

27 iunie, ora 17:00 – Mexic – Suedia (Ekaterinburg)

27 iunie, ora 17:00 – Coreea de Sud – Germania (Kazan)

Grupa G:

18 iunie, ora 18:00 – Belgia – Panama (Soci)

18 iunie, ora 21:00 – Tunisia – Anglia (Volgograd)

23 iunie, ora 15:00 – Belgia – Tunisia (Moscova, Spartak)

24 iunie, ora 15:00 – Anglia – Panama (Novgorod)

28 iunie, ora 21:00 – Anglia – Belgia (Kalinigrad)

28 iunie, ora 21:00 – Panama – Tunisia (Saransk)

Grupa H:

19 iunie, ora 15:00 – Polonia – Senegal (Moscova, Spartak)

19 iunie, ora 18:00 – Columbia – Japonia (Saransk)

24 iunie, ora 18:00 – Japonia – Senegal (Ekaterinburg)

24 iunie, ora 21:00 – Polonia – Columbia (Kazan)

28 iunie, ora 17:00 – Senegal – Columbia (Volgograd)

28 iunie, ora 17:00 – Japonia – Polonia (Samara)

Optimi de finală:

30 iunie, ora 17:00 – locul 1 grupa C – locul 2 grupa D (Kazan)

30 iunie, ora 21:00 – locul 1 grupa A – locul 2 grupa B (Soci)

1 iulie, ora 17:00 – locul 1 grupa B – locul 2 grupa A (Moscova, Lujniki)

1 iulie, ora 21:00 – locul 1 grupa D – locul 2 grupa C (Novgorod)

2 iulie, ora 17:00 – locul 1 grupa E – locul 2 grupa F (Samara)

2 iulie, ora 21:00 – locul 1 grupa G – locul 2 grupa H (Rostov-pe-Don)

3 iulie, ora 17:00 – locul 1 grupa F – locul 2 grupa E (Sankt Petersburg)

3 iulie, ora 21:00 – locul 1 grupa H – locul 2 grupa G (Moscova, Spartak)

Sferturi de finală:

6 iulie, ora 17:00 – câștigatoarea meciului 1 din optimi – câștigătoarea meciului 2 din optimi (Novgorod)

6 iulie, ora 21:00 – câștigătoarea meciului 6 din optimi – câștigătoarea meciului 5 din optimi (Kazan)

7 iulie, ora 17:00 – câștigătoarea meciului 8 din optimi – câștigătoarea meciului 7 din optimi (Samara)

7 iulie, ora 21:00 – câștigătoarea meciului 3 din optimi – câștigătoarea meciului 4 din optimi (Soci)

Semifinale:

10 iulie, ora 21:00 – câștigătoarea meciului 2 din sferturi – câștigătoarea meciului 1 din sferturi (Sankt Petersburg)

11 iulie, ora 21:00 – câștigătoarea meciului 4 din sferturi – câștigătoarea meciului 3 din sferturi (Moscova/Lujniki)

Finala mică:

14 iulie, ora 17:00 – echipa invinsa in semifinala 1 – echipa învinsă în semifinala 2 (Sankt Petersburg)

Finala:

15 iulie, ora 18:00 – câștigătoarea semifinalei 1 – câștigătoarea semifinalei 2 (Moscova/Lujniki)

P.S.

De astăzi și până pe 15 iulie, terasa Promenada va fi rezervată microbiștilor care vor putea trăi emoția stadionului urmărind, în aer liber, la înălțime, Campionatul Mondial de Fotbal FIFA Rusia 2018. Astfel, întregul eveniment va fi transmis integral pe terasa Promenada, pe un ecran LED imens, full HD având dimensiunea 6.0 x 4.5 m, în parteneriat cu Televiziunea Română, care deține drepturile exclusive de televizare pentru cel mai așteptat eveniment fotbalistic al anului.