Pentru fanii SF, industria high-tech pare să fie un subiect continuu de discuții interesante. Ieri vă povesteam ce zice șeful Amazon, cu uzinele lui din spațiu, dar astăzi m-am distrat cu un alt subiect. Elon Musk, fondatorul Tesla și al SpaceX, a declarat că trăim într-o simulare făcută pe calculator. Teoria simulării este susținută de cercetătorii în fizică, chimie, astronomie și culmea, e o teorie paralelă cu religia, dacă vă gândiți un pic.


Mai sus, o discuție, pe scurt, despre teoria simulării. Dacă vreți versiunea pe larg, de la Platon la Einstein, urmăriți acest clip.

Pe scurt, cercetătorii în fizică avansată au descoperit că ecuațiile care descriu fundamentele materiei și ale universului cunoscut sunt similare cu codul software, secvențe de biți, de 1 și de 0. Multe dintre teoremele din fizică sunt similare efectelor din grafica realizată pe calculator. Practic, Big Bang, care este o teorie științifică cunoscută (chiar dacă nu acceptată) peste tot în lume, devinde Boot-Bang, momentul în care a fost pornit calculatorul pe care rulează această simulare.

Elon Musk nu e fraier, știe că lansând teoria asta va stârni discuții care vor atrage și mai mulți fani către brandurile sale, are nevoie de ingineri la SpaceX, are nevoie de fani Tesla. Pe de altă parte, după ce ascuți teoriile academice pe tema asta, nu poți să nu te gândești că este o versiune cât se poate de concretă, doar că nu avem cum să demonstrăm asta. Sau da, s-ar putea demonstra dacă cineva ar putea depăși realitatea și s-ar întoarce înapoi să ne zică, într-un experiment care poate fi reprodus de alți cercetători. Evident, e ca învierea din morți, ca să fac o nouă parelelă cu religia.

ads

În orice caz este un subiect de gândit și de discutat. Eu am să urmăresc ce teorii mai apar.