Îl urmăresc pe Jeff Bezos de aproape 15 ani, de pe vremea când Amazon vindea doar cărți, fiind prima librărie online din lume. Când scriam primele articole despre Amazon, la ZF, era practic primul an când făceau profit, pînă atunci fuseseră doar un start-up (1995-2000).
Credit foto: © Mopic | Dreamstime.com – Earth seen from space station
Acum Amazon a trecut de 100 de miliarde de dolari în vânzări anuale, iar Jeff Bezos vrea să cucerească spațiul.
A avut recent o întâlnire cu investitorii în care a vorbit despre mutarea fabricilor în spațiu, despre colonizarea planetei Marte, dar și despre Inteligența Artificială, un domeniu unde Amazon și-a depășit rivalii.
Sigur, toate aceste discuții există, sunt proiecte reale la nivelul NASA sau ale Agenției Spațiale Europene, au și rușii, chinezii sau indienii proiectele lor. Dar Jeff Bezos vorbește foarte relaxat, serios, despre salvarea planetei Pământ prin mutarea fabricilor în spațiu. Deși oamenii n-au reușit să petreacă mult timp în spațiu, datorită radiațiilor și abia acum se lucrează la diverse soluții pentru a putea prelungi, în siguranță, timpul petrecut. Ori o fabrică ar necesita o mulțime de angajați. Care să accepte să lucreze în spațiu, departe de familii. Devine realist proiectul ăla cu liftul spre Lună.
Jeff Bezos a spus că pe orbită energia solară nu este limitată și că poate fi utilizată mai eficient pentru conversia în energie electrică și de asemenea, mutarea fabricilor în spațiu va oferi mai multă calitate vieții pe Pământ, eliminând poluarea. Evident, a nominalizat Marte ca următoarea destinație, cred că ar trebui să colonizăm planeta roșie.
Amazon a avut un succes neașteptat cu asistentul digital Alexa, care este inclus în boxa smart Echo. Au vândut milioane și spun că oamenii chiar foloesc comenzile vocale, iar succesul e garantat de faptul că Google, Apple și Microsoft fac acum proiecte similare. Pentru că în industria high-tech tot ce are succes este copiat imediat de competitori. Bezos spune că nu ne imaginăm acum cum asistenții digitali ne vor schimba viața în următorii 20 de ani. Eu am încercat interacțiuni cu Siri sau Google Now, nu mă pot declara încântat de tehnologie și prefer în continuare interacțiunea cu tastatură și mouse celei prin voce. Dar poate că tânăra generație va avea alte preferințe.