Tocmai s-a încheiat ediția 2015 a hackathonului Innovation Labs, evenimentul la care tinerii cu idei high-tech se pot afirma, pot să-și realizeze proiectele și au șansa de a putea găsi finanțare. Anul trecut am urmărit evenimentul oraganizat de TechLounge și susținut de Orange și Microsoft, iar acum voi merge și eu la celelalte două evenimente – Ziua Proiectelor și finala în care se anunță câștigătorii.
Anula cesta au fost și mai multe proiecte înscrise, dar nu toate merg mai departe.
Timp de 24 de ore, între 7 și 8 martie, a avut loc a treia ediție a hackathon-ului Innovation Labs. Au fost două evenimente, în București și Cluj. La Politehnica din București, 100 de studenți au format peste 40 de echipe care au generat prototipuri și idei de aplicații care au fost prezentate juriului. Au rămas în cursă 21 de echipe la ora actuală. La Cluj au fost 13 echipe, au mers mai departe 7 proiecte.
Echipele au avut idei de produse care să rezolve probleme și nevoi din arii precum: medicină, securitatea rețelelor, retail, e-commerce, securitatea casei, sport, parcarea mașinilor și altele. A doua zi după hackathon, pe 8 martie, echipele au avut 3 minute la dispoziție pentru a-și susține ideile în fața juriului de specialitate. Provocarea pentru fiecare echipă a fost să prezinte, într-un mod succint și convingător, progresul de la idee la un prototip viabil de produs.
Juriul a fost format din specialiști în software, investiții ventures, oameni din instituții sau companii. Din partea Orange au fost Julien Ducarroz, directorul comercial sau Ștefan Slavnicu, directorul tehnic. Au fost oameni cdin fonduri de investiții, reprezentanți ai ambasadelor și așa mai departe. Chiar și Electronic Arts s-au implicat anul acesta.
Câștigătorii hackathon-ului din București au plecat acasă cu visul unor oportunități reale de a-și dezvolta viitoare afaceri. Pentru ei însă urmează 3 luni intense, în care finaliștii programului vor beneficia de mentorat și susținere pentru a dezvolta produse inovatoare cu impact potențial la nivel global. Ne vedem cu ei în luna mai, la Demo Day, când echipele își vor prezenta prototipurile finale – cele mai convingătoare dintre acestea vor fi premiate și vor beneficia în continuare de sprijinul echipei Innovation Labs.
Proiecte de notat
Din cele 28 de proicte alese în finală (21 în București și 7 la Cluj), sunt multe idei și concepte absolut similare cu cele de anul trecut și spunând asta cred că înțelegeți că, deși poate vor ajunge în finală și poate vor lua chiar premii, dar nu vor face mulți purici ulterior. Cineva ar trebui să le spună, realist, că pierd vremea. Este însă la fel de adevărat că au existat și cazuri în care unii au reușit să ia o idee existentă și să îmbunătățească mici detalii care au dus la un succes comercial mult mai mare.
Am reținut așa: Buyerbrain, un soft care poate studia mecanismele subconștiente care declanșează comportamentul consumatorilor în magazine (sună bine, să vedem practic. Veiled, aplicație care folosește realitatea augmentată pentru a schimba felul în care interacționăm online. ParkMe, aplicație smart de ghidare a șoferilor către locuri de parcare libere din apropiere.
Mai multe proiecte vedeți la Radu.
Fotografii realizate de Alin Dobrin .