Am testat Smart WiFi Telekom  (router WiFi ZTE MF283V) și pot să vă dau câteva păreri. Este router-ul portabil care poate fi folosit pentru a avea internet instant, fără cabluri și fire suplimentare, aproape oriunde în România.

Smart WiFi Telekom păreri

Smart WiFi Telekom păreri pro și contra

Avantaje:

  • ușor de instalat și utilizat;
  • 24 de lei pe lună;
  • internet nelimitat;
  • 32 de dispozitive conectate simultan;

Dezavantaje:

  • depinde de acoperirea Telekom în zona ta;

Experiența cu Telekom Smart WiFi ZTE MF283V

Utilizarea chiar este extrem de simplă, trebuie doar să știi să pui SIM-ul în slotul corespunzător, bagi dispozitivul în priză și îl pornești. El funcționează instant, dar are și o aplicație prin care poate fi configurat mai în detaliu. De exemplu puteți schimba numele rețelei WiFi sau parola de acces. Modelul ZTE MF283V nu are baterie integrată, mi-a plăcut mai mult celălalt model, dar acela costă 700 de lei, așa că probabil majoritatea utilizatorilor vor alege cea mai ieftină soluție.

În pachet vine cu un SIM de date mobile care nu necesită introducerea vreunui PIN. Are un slot de SIM mare, nu ai nevoie de cea mai mică versiune, ci trebuie introdus complet, face click și apoi totul este ok. Administrarea se poate face direct din browser și este totul foarte simplu. Modelul testat de mine este dependent de priză, ceea ce limitează oarecum experiența. De asemenea, depinde de acoperirea pe care operatorul o are în zona ta. La mine este 4G destul de bun, dar vitezele nu se compară cu rezultatele obținute pe cablu. Am camerele orientate spre nord și se pare că semnalul nu ajunge direct la echipament, ci prin pereți. Oricum, pentru Internet, Netflix, Facebook și altele este foarte bun.

Smart WiFi – instalare și speed test

Cum spuneam, doar am băgat SIM-ul de date în aparat, l-am conectat la priză și i-am dat drumul. Apoi cu telefonul am găsit rețeaua care este prezentată pe spatele dispozitivului. Apoi se accesează în browser adresa de administrare (mă bucur că ZTE a renunțat la formele de autentificare admin/admin). Acolo te întreabă dacă vrei să redenumești rețeaua, care să fie parola și metoda de securizare. ZTE MF283V oferă rețea doar pe 2.4 GHz, în timp ce modelul mai avansat are și 5GHz și de asemenea WiFi ac, cu viteze mai mari de transfer de date. Există și aplicația ZTELink care vă oferă diverse informații despre conexiune. Vezi cum faci test de viteză speedtest. Testele de viteză nu sunt rele, dar sunt convins că ieșeau mai bine dacă eram mai aproape de vreun emițător.

Concluzii

Telekom Smart WiFi ZTE MF283V este o soluție de conectare la internet rapidă, simplă și fără bătăi de cap, care merge instant. Este însă o soluție pentru browsing, email, Facebook și Netflix și nu neapărat pentru gaming sau alte activități mai intense care necesită viteze mai mari și latențe mai mici. O să fie mult mai bine pe măsură ce vine rețeaua de următoarea generație, la 5G concurența va fi directă cu fibra optică.

Video


Galerie foto