Da, Black Friday 2021 a început deja. Firmele care au dus fenomenul în derizoriu, în special Altex și alți competitori eMAG, fac astfel de campanii tot anul pentru a arăta că totul este marketing. Nu cred că vând mai mult decât de obicei, dar există și explicații psihologice: creierul vrea să creadă.
Magazine prezentate mai jos: eMAG, Altex, Flanco, Evomag, PCGarage, Oneplus.

Există domnule Black Friday sau este doar o țeapă?

Prima referire la Black Friday apare în legătură cu o criză economică, nu una de reduceri. Este vorba de prăbușirea din 1869 de pe piața aurului din SUA. Au mai fost și alte incidente, iar din 1961 marii retaileri încearcă să schimbe numele în Big Friday pentru a scăpa de conotația rasistă a evenimentului. Dar expresia devine și mai întipărită în mintea consumatorilor. Și la americani de la promoția de vineri, inițial doar un eveniment anual, a ajuns să se întindă acum pe minim patru zile de reduceri, începând de vineri, dar și pe week-end, plus Cyber Monday.

au adus pentru prima dată în România conceptul de Black Friday, dacă nu mă înșel a fost prin 2011. Pînă atunci prin online nu existaseră astfel de campanii bazate pe discount, ci doar reducerile din magazine care apar prin ianuarie-februarie și sunt uneori mai mari decât oferă Black Friday. Tot pentru a goli stocurile.

Abia din 2012 Altex și Media Galaxy încep campanii agresive de Black Friday de primăvară-vară-toamnă-iarnă și în fiecare zi. Singurul efect fiind decredibilizarea evenimentului. Poate că au vânzări cu 5-10% peste așteptări datorită celor care nu se pot abține, dar ar fi mult mai mari cu reduceri reale.

Cum te ferești de țepe de Black Friday?

Sper că sunteți la fel de conștienți ca și mine că nu există oferte cu -80% sau -90% nu mai vorbim de 100% – în afara cazurilor în care un angajat introduce greșit prețul și magazinul refuză să livreze produsul. Au fost puține excepții, cea mai constantă fiind , care și-a asumat oficial aceste costuri, de fapt pierderi. În niciun caz un Black Friday de toată luna, de trei săptămâni sau de zece zile nu poate fi real. Pot fi oferte la produse, la anumite cantități dintr-un produs, chestii care să stimuleze vânzările. Reduceri de -80% pot fi la căști (dopuri) sau cabluri de încărcare, chiar și aici pornind de la un preț inventat.

Ce poți face concret pentru a te feri de țepe:

  • Dacă vrei să știi cât de redus este un produs în realitate, compară prețul de pe eMAG sau Altex sau alt magazin cu cel de pe Amazon. Da, cumpărând de pe Amazon Spania, Italia, Franța sau Germania nu plătești decât transportul. Prețurile sunt mai bune, în special în Germania, iar DESEORI prețul + transport este mai mic decât prețul cu transport gratuit la magazinele din România. Iar Amazon au și ei Black Friday și veți găsi reduceri reale acolo. Sau puteți verifica direct la chinezi (Aliexpress sau altele);
  • Indiferent de magazin, caută să vezi dacă sunt steluțe* sau alte clauze listate lîngă prețul promis. Vă dau un exemplu, am nimerit pe un site care lista camera foto pe care o vroiam eu la jumătate de preț. Eram super încântat, dar părea și suspect. După ce am completat toate datele, scria să trimit 200 de dolari „avans” pentru cameră urmând ca ei să o livreze și eu să plătesc restul de bani. Deja părea și mai suspect. Am căutat pe Google, într-adevăr, oamenii plăteau în avans, iar ăia încasau banii și pa, nu trimiteau niciun produs. Nu e reducere dacă plătești rate+abonament pe doi ani.
  • există diverse comparatoare de prețuri care listează multe magazine mici cu prețuri mai bune. Tot acolo există și rating pentru acele magazine necunoscute. Dar comentariile pot fi măsluite și ratingurile plătite, deci atenție maximă la magazinele fantomă. În plus, există două magazine cu probleme mari: cel și quickmobile. Ei promit retur, garanție și service, dar există deja sute și mii de cazuri de oameni care au luat țeapă. Ori produsul nu are garanție în România. Ori nu pate fi returnat, ori nu au service. Oricât de bun ar fi prețul, mai bine te ferești.

Black Friday 2021

Principalele anunțuri de Black Friday 2021. Le fac tot listă că este mai simplu așa:

  1. . Anul acesta, clienții vor avea parte iar de categorii noi de produse în ofertă și de livrare flexibilă, la orice oră din zi și din noapte, în rețeaua easybox. Anul trecut, nouă din zece români știau ce este Black Friday, iar mai mult de 54% dintre aceștia își propuseseră să cumpere cel puțin un produs la ofertă, potrivit Kantar România. În ziua de Black Friday 2020, s-au înregistrat 12,4 milioane de vizite pe eMAG. Comanda ridicată în cel mai scurt timp s-a înregistrat la easybox, la doar 7 minute de la încărcare, chiar în ziua de Black Friday. În primul minut de la start s-au comandat 8.260 de produse, iar comanda cu cele mai multe produse a fost plătită online cu cardul și a conținut 97 de produse distincte din categorii precum băcănie, băuturi și produse pentru îngrijirea locuinței.
  2. din 28 octombrie au anunțat și Altex că fac Black Friday. Omul de PR / social media de acolo tot nu vorbește cu mine și îl cred. I-am lăudat de prea multe ori. Evident, promit reduceri de nivel imposibil, care nu vor fi oferite niciodată – de la 30 până la 60% din preț.
  3. Flanco au fost și mai tari. Compania care face parte din același grup cu eMAG a dat startul campaniei de Black Friday din 22 octombrie și o va ține până pe 30 noiembrie. Are loc în magazine fizice și online. Și mai mult, au anunțat reduceri de până la 80% la peste un milion de produse. Deocamdată nu am auzit pe cineva să fi găsit vreo ofertă măcar.
  4. de mâine, dă drumul alt mare magazin: evomag. Nu v-am mai scris despre ei după ce au apărut și la ei nenumărate plângeri și țepe. Inclusiv mie mi-au refuzat un retur și am avut alte bătăi de cap inutile. Nu se întâmplă așa ceva la un magazin civilizat. Evenimentul de reduceri Black Friday al lor  se va desfășura în perioada 29 octombrie – 26 noiembrie. Cele mai mari reduceri  promise vor fi la televizoare, laptopuri, electrocasnice, telefoane mobile, trotinete electrice etc.
  5. , de aceea campania de reducere începe mai devreme, de vineri 29 octombrie ora 00:00 şi se încheie pe 11 noiembrie. Dintre oferte, au o combinație între procesorul AMD Ryzen 3 3200G și placa de bază ASUS PRIME B450M-K II. Kit-ul oferit de PC Garage reprezintă soluția ideală pentru a începe construcția unui sistem de la zero. Sau un PC de gaming Viking. Construit de oameni pasionați și cu componente de calitate, Viking este soluția ideală pentru persoanele care nu au timp să asambleze un calculator sau nu se pricep.
  6. OnePlus celebrează Black Friday oferind cele mai bune prețuri la produsele sale vândute în 2021, exclusiv pe site-ul lor. Oferta începe pe 29 octombrie și va fi disponibilă timp de o lună. Aceasta include reduceri majore de până la 200 de euro la cel mai nou și mai performant dispozitiv flagship OnePlus 9 Pro, care oferă o experiență de top a camerei cu sistemul Hasselblad Camera for Mobile, precum și modelul premium OnePlus 8T. De asemenea, OnePlus 9 dispune de o reducere importantă de până la 150 de euro, în timp ce dispozitivul extrem de popular din gama mid-range OnePlus Nord lansat anul trecut este disponibil la un preț cu 130 de euro mai mic decât prețul său standard de vânzare.

Actualizez acest articol până la jumătatea lunii noiembrie cu toate informațiile care apar.