Seria „ce telefon să-mi iau” continuă cu un duel epic în care comparăm Huawei P10 cu iPhone 7, după ce tocmai am încheiat bătălia cu Galaxy S8. Comparăm cele patru modele, ne uităm la prețuri, la platforme software și tragem la final câteva concluzii.

De citit

review Huawei P10;
– păreri despre iPhone 7;
review iPhone 7 Plus;
– impresii privind Huawei P10 Plus;
– concurența Galaxy S8 versus Huawei P10;

Detalii tehnice

[table id=52 /]

ads

Avantajele Huawei P10

Am mai discutat despre Huawei P10 și vă spun rapid care sunt avantajele majore ale lui. Întâi, prețul foarte bun. Compania chineză a reușit să atingă mai mulți factori-cheie pentru a avea succes – dotări tehnice bune, design bun, tehnologie de încredere, preț bun. Cum spuneam și ieri, parteneriatul cu Leica pentru fotografie a reușit să scoată Huawei la lumină, înainte de asta compania furniza telefoane bune și cam atât. Acum își afirmă locul trei mondial în industria de telefoane mobile, mult deasupra HTC, LG sau Sony. Ca nivel de vânzări. Huawei a reușit să producă un procesor, Kirin 960, care este de nivelul tehnic al Snapdragon 935, Exynos 8895 Octa sau chiar A10 Fusion. Scorurile sunt apropiate, iPhone rămâne încă cel mai performant telefon, dar diferența este mică.

Dezavantajele Huawei P10: au existat loturi cu memorii mai lente, nu au respectat specificațiile de la lansarea oficială. Dacă cumpărați telefonul din China sau pe canale gri, gen importatori precum Quickmobile, aveți șanse să prindeți fix telefoane din seria cu memorie lente. Nu e mare diferența, dar telefoanele au același preț și se simte la buzunar 🙂 Design-ul este relativ plăcut, dar anul ăsta au pus un buton pe partea centrală, este senzor de amprentă, dar este și un fel de buton Home. Nu merge dacă nu îl activați din Settings, ceea ce este bizar. Dar odată activat, merge să faceți niște gesturi, diferă de butonul Home de la telefoanele Samsung să zicem. Puteți folosi și fără buton Home, doar cu senzor de amprentă, cu butoane desenate pe ecran pentru Home, Back și aplicații.

Avantajele iPhone 7

Oamenii aleg iPhone din trei motive. Întâi, brandul Apple. Oamenii de afaceri și antreprenorii își doresc produse bune, cu design bun, dar și fiabile și rezistente. Ori tocmai asta oferă compania americană. iPhone nu este doar un telefon, este un „statement”, o carte de vizită, un indicativ pentru statut. De-asta are și un preț mai mare, care este justificat de design, de calitate, de interfața mai rapidă, de sistemul de operare stabil și fără probleme. Sunt unii care consideră astea „un moft”, dar vorbind sincer, nu este deloc așa, cumperi un produs de top dacă ai bani și dacă vrei ca totul să meargă perfect. La mai mult de șase luni după lansare, iPhone este cel mai performant telefon în toate testele hardware. Deși au lansat produse în 2017, nici Samsung, nici Huawei nu au reușit să bată iPhone la performanțe.

Dezavantajele iPhone 7? Sunt destule. Nu doar că este scump, asta este numai una. Apple a construit iPhone și iOS doar ca platformă de vânzări. Stocare este limitată, nu suportă carduri, dar poți cumpăra spațiu în iCloud. Aplicațiile gratuite sunt limitate sau cu reclame, iar majoritatea aplicațiilor se cumpără. Ai acces la muzică, filme sau ebooks direct din magazinul Apple. Sigur, poți folosi telefonul fără cumperi nimic din toate astea, dar presiunea există.

iPhone 7 Plus mi s-a părut prea masiv. Sunt un fan al ecranelor mari, dar vreau ca telefonul să fie plăcut de ținut în mână, ușor de băgat în buzunar. iPhone 7 este foarte ok, dar autonomia sa este relativ limitată.

Scurt despre Android vs. iOS

Am mai discutat despre acest subiect la articolul S8 versus i7. Teoria mea este simplă: rămâi cu platforma cu care te-ai obișnuit, este cea cu care te vei înțelege cel mai bine. Sunt puțini cei care aleg acum primul smartphone, pentru ei o să scriu separat. Cei mai mulți dintre noi suntem la a 8-9-10-a generație de smartphone. Unii sunt la a treia, la patra generație. Unii au avut doar tabletă. Dacă știi Android, ia un terminal cu Android, chiar dacă noua generație este diferită. Ai să cunoști meniul de Settings, ai să recunoști aplicațiile, nu e nimic dificil. Dacă ai avut iPad sau iPhone, rămâi pe iOS. Poți să-ți transferi rapid tot ce aveai înainte folosind iCloud sau aplicația iTunes de pe computer.

Eu am folosit în ultimii ani timp de 6 luni iOS și alte 6 luni Android. Din septembrie 2016 și pînă în martie 2017 am avut iPhone 7, acum am Galaxy S8+. Tot ce vă spun este din experiență. Am avut Huawei P10 din februarie 2017 și nu am lăsat iPhone pentru el, chiar nu am simțit că ar avea sens. S8 este altceva și am putut trece rapid de la iPhone 7 la S8. Noul Android este un pic diferit, Nougat aduce un meniu mult mai stufos, dar din fericire aduce și o căutare prin meniuri mai simplă. Dar e ușor de recunscut.

Mai mulți prieteni și cunoscuți au făcut experimentul de a trece de la Android la iOS sau invers. Cam toți revin apoi la platforma pe care o știau. Cei care au iOS nu prea pot trece la Android. Majoritatea au investit în aplicații sau conținut digital pe care nu vor să-l piardă. Nu prea poți transfera de pe iOS pe Android.

Mie personal mi se pare iOS mai bun. Grafica mai bună, atât la OS, cât și la toate aplicațiile testate. Se mișcă mai rapid, fără lag. Nu are probleme, mi s-a restartat iPhone 7 o singură dată în 6 luni, pentru că erau -20 de grade afară și făceam poze.

Unii zic că Android este mai bun. Se poate personaliza mai ușor (la iOS e greu și să schimbi tonul de apel). Se poate face root mai ușor și de-aici multe opțiuni – alte versiuni de OS, alte aplicații. La iOS poți face jailbreak, dar riști ca Apple să blocheze terminalul și ai alte probleme.

Cred că cel mai bun sistem de operare este cel pe care îl folosești.

Concluzii

Din punctul meu de vedere, dincolo de orice discuție, iPhone 7 este cea mai bună alegere (preț: 3.300 de lei). Cel puțin pînă în septembrie, când vom vedea noile terminale Apple. Modelul mic este compact, stă plăcut în mână și în buzunar. Nu ai probleme cu el, e foarte rapid, camera foto este excelentă, singura observație este legată de autonomie, nu ieșeam din casă fără baterie externă.

Cei care vor un telefon un pic mai ieftin au mereu la îndemână un Huawei P10. Este cu aproapte 150 de euro mai ieftin, ai performanțele dorite, ai o cameră foto bună, ai autonomie decentă. Chiar seamănă ca design, poate este telefonul cu Android care seamănă cel mai tare cu iPhone.

Pentru cei pretențioși, care au și bani, P10 Plus este alegerea, chiar dacă are un preț de 3.400 de lei. Ecran mare, baterie mare, o autonomie și mai bună, cameră foto mai bună.

Mie personal nu mi-a plăcut iPhone 7 Plus. La aproape 3.850 de lei este printre cele mai scumpe telefoane. Din ce-am văzut sunt destui care s-au chinuit să îl vândă după ce s-au declarat încântați de el.

Aștept opiniile voastre, ca de obicei.