Cel mai scump Walkman la ora actuală (nu sunt sigur că este cel mai scump player audio), modelul Sony ZX2 lansat la CES, este de astăzi disponibil oficial în România la prețul de 1200 de euro. Focusul evenimentului a fost pe tehnologia Hi-Res Audio, care vine pe playerele premium, dar și pe televizoare și sistemele Sony pentru audiofili. Există și modele mai accesibile.

Sony Walkman NW-ZX2
Sony Walkman NW-ZX2

Despre tehnologie

Sunetul necomprimat Hi-Res Audio este comparabil cu tehnologia 4K de la video. Din punct de vedere al calității audio, muzica de pe CD este peste cea MP3 sau Youtube. Muzica de pe CD este redată 16 bit / 44,1 KHz, iar cea în format Hi-Res audio 24 bit/ 96 KHz. Sunetul de pe CD este însă și el comprimat. Hi-Res audio față de MP3 este ca 4K versus Full HD la imagine. “Cam 68% dintre pasionații de muzică și-ar dori să asculte melodiile favorite la o calitate mai bună”, așa spune un studiu comandat de Sony, citat de Lucian Rădulescu, managerul companiei.

0003
Lucian Radulescu, Sony Romania

Sony lansează în România o gamă completă de produse Hi-Res, dela playere, căști și boxe, pînă la sisteme Home Cinema. Dacă playerul de top costă 1200 de euro (5.337 lei la cursul de azi), există și produse mai accesibile. Playerul Walkman A (NWZ-A) costă 900 de lei și este compatibil cu tehnologia Hi-Res Audio. Căști sunt și la 550 de lei, dar și la 1.300 de lei. Am văzut un amplificator pentru muzica din căști, o boxă wireless și un sistem Home cinema.

Sony Walkman

Sony Walkman NW-ZX2 are design interesant și încorporează tehnologiile S-Master HX și DSEE HX pentru un sunet de calitate superioară. De asemenea suportă codecul LDAC – calitate ridicată chiar și prin conexiune wireless. Capacitatea de stocare internă este de 128GB, poate fi extinsă printr-un card microSD până la 256GB.

Versiunea mai ieftină este Walkman A15, cel mai mic și mai ușor player cu sunet de înaltă calitate. Include amplificatorul digital Sony, S-Master HX, care procesează cu acuratețe cantități masive de informație audio, în timp ce diminuează distorsiunile și zgomotul.

În total, portofoliul Sony Hi-Res include 30 de produse. Gama include opt modele de căşti, patru modele de Walkman, opt modele de boxe, şase modele de amplificatoare şi receptoare, smartphone-urile şi tableta Xperia Z3 şi un dictafon.

Trupa Byron ne-a prezentat tehnologia Hi-Res Audio.
Byron Hi-Res Audio

Galerie foto