Rezervasem mai demult vacanța la munte și n-am avut idee ce probleme o să am cu mașina, care nici acum nu e gata, poate mâine. Noroc că testasem zilele trecute Citylink și am avut la îndemână o soluție practică de închirieri auto, cu preț bun și fără stres-ul că trebuie să plătești garanție și să aștepți returnarea banilor.

Am fost în week-end-ul prelungit la Bran. Pentru că era logic ca DN1 să fie iar blocat ore în șir, de data asta am mers prin Rucăr, un drum relativ ok, prin Chitila, Târgoviște, am ocolit Câmpulung, apoi Rucăr și Bran. Drumul are niște serpentine și o zonă care seamănă cu Transalpina/Transfăgărășan. E un pic mai lung, dar nu cu mult și nu a fost prea aglomerat. Doar parțial la întors.

Ce să vezi, minune pe șosele. După ce am stat în coloană de la Bran pînă după Rucăr, de unde am făcut stânga spre București drumul a fost liber. Deci rămâne ca și Cheia o variantă ocolitoare destul de bună.

Nu puteam pleca în vacanță pentru că mașina mea avea o problemă cu turbina și teoretic trebuia să fie gata în 24 de ore, doar că nu a fost. Am recondiționat turbina, sper să mai meargă ok o vreme. La demontare, au găsit sursa tuturor problemelor de pînă acum: filtrul de particule. Nu s-a mai regenerat (Opel Zafira, 1.7 CDTI), s-a umplut cu cenușă și s-a topit, blocând accesul gazelor de parcă aveam un cartof pe țeava de eșapament. Băga gazele în motor, în ulei, în turbină, mai scăpau pe la garnituri, ce să zic, o aventură.

Imposibil de găsit un filtru similar, nici la dezmembrări auto, iar piesa echivalentă nouă costă cât toată mașina. Bun, am găsit un alt filtru compatibil, dar trebuia demontat/montat și venise joi deja, nu am mai apucat să termin. Azi a fost gata, dar am înțeles că mai trebuie rezolvat un senzor, deci mai durează.

În criză de timp, am încercat să închiriez mașina de pe Perpetoo, sistem de închiriat de la persoană la persoană. E foarte mișto că poți alege ce mașină vrei, chiar și limuzină. Dar trebuie să plătești o garanție, care este returnată la final dacă nu ai accident.

Așa că am făcut calculul folsind serviciul de închirieri auto Citylink, iar prețul final era un pic mai mare, dar fără să depun garanții și fără să aștept apoi returnări de bani, fără să mă întâlnesc cu altcineva și fără să mai plătesc eu benzina. Deci mai multe avantaje, cu o sigură problemă teoretică: nu erau disponibile vineri decât modele Toyota Yaris.

Citylink este un serviciu clasic de închirieri auto cu flotă proprie și aplicație mobilă (Android & iOS). Pe harta disponibilă în aplicație puteți vedea mașinile care sunt libere în apropiere. Compania are la ora asta cam 150 de mașini în București, răspândite destul de uniform. Ele pot fi închiriate pentru călătorii scurte, dar și pentru toată ziua cu 140 de lei.

Eu pentru 3 zile întregi am plătit cam 100 de euro, la Perpetoo era o reducere, plăteam 75 de euro, dar garanția era de 300 de euro și trebuie să aștepți după returnare. De asemenea, pentru drum la Perpetoo pui benzina și te costă minim un plin, dar la Citylink te duci la Rompetrol și adaugi benzină de 95 gratuit. Fără să-l lași pe angajat, că nu știe cum. Mergi direct la pompa cu benzină, capacul de rezervor la Yaris se deschide cu un buton din interior de lângă scaunul șoferului. Bagi pompa și apoi de la ecran alegi dintre opțiuni câtă benzină să pui. Apeși OK și aia e tot, nu plătești.

+1 pentru Toyota Yaris Hybrid

Cum am povestit și în primul articol, nu am o experiență foarte mare în mașini compacte de oraș. Mi se păreau prea înghesuite, prea joase, ce să zic, nu credeam că pot fi utilizate comod și să te simți bine în ele.

Toyota Yaris mi-a schimbat complet optica. Nu doar că e foarte bună pentru oraș, ne-am descurcat bine și la munte. Au intrat două trollere și rucsaci și sacoșe, sticle cu apă, tot ce vrei. A mers bine la drum lung, notez mai jos Avantaje și Dezavantaje pentru această mașină. Dacă aveți întrebări, răspund la ele cât pot de repede.

Avantaje:

  • sistemul hibrid care optimizează consumul;
  • spațiu suficient înăutru și scaune comode;
  • portbagaj destul de mare;
  • anvelope de iarnă Michelin Alpine 4;

Dezavantaje:

  • nu accelerează precum un diesel;
  • nu ai cotieră la șofer;
  • consumul pare mai mare decât scrie în manual;

Abia aștept să testez și Toyota Corolla Hybrid, nu era disponibilă săptămâna trecută. Revin pe tema asta.