Disney+ se va extinde în 2021 în țări din Europa de Est, au promis oficialii companiei fără a da nume specifice. Noi desigur, sperăm să vină Disney Plus în România, dar nu am mai primit nimic pe tema asta. Știm deja că 2021 aduce și HBO Max în România. Deci concurența ar putea crește.

Disney plus europa de est

Pagina Disney Plus în română este neschimbată de peste 8 luni. Am promis că urmăresc conferința acționarilor Disney pe 10 decembrie și evident, am uitat de ea. Astăzi am văzut unul dintre mesajele lor pe Twitter. Pe scurt, spune așa:

  • Disney Plus și Hulu, Hotstar, ESPN+ au împreună 137 de milioane de abonați. În 2021 Disney Plus se lansează în mai multe țări din Europa de Est, Coreea de Sud, Hong Kong și altele.

Disney Plus are la ora actuală 86,8 milioane de abonați la nivel global. Este clar că în contextul pandemiei vor dori să aibă cât mai mulți și cât mai repede. Spre comparație, Netflix a crescut în decembrie 2020 la 195,15 milioane de abonați. Și există loc de creștere pentru toate aceste servicii.

ads

Deja serviciul Disney Plus este prezent în țări din Europa de Vest și Europa Centrală. Nu știm 100% acum că Europa de Est înseamnă și România. Pot fi doar Polonia, Cehia, Ungaria, ca de obicei. Dar sunt șanse să vină și la noi unde HBO și Netflix au cei mai mulți utilizatori.

Planul Disney+ este să ajungă anul viitor la 260 de milioane de abonați, astfel că eu tot cred că va veni și în România.

Avantajul filmelor Disney

În țările unde s-a lansat deja Disney Plus, oamenii se abonează instant din cauza conținutului. Sunt convins că, odată cu lansarea oficială, filmele Disney vor apărea mult mai rar la TV sau pe alte platforme și vor veni prima oară pe Disney Plus. Evident, sunt acolo filmele Star Wars, Pixar și Marvel, plus documentarele National Geografic. Vedeta serialelor este Mandalorian, foarte apreciat la nivel mondial, care este exclusiv pe Disney+.

La momentul în care Disney+ s-a extins pe piața europeană, abonamentul de bază era 6.99 euro sau 69.99 euro pe an. Ceea ce este mult sub prețul Netflix. Serviciul a fost disponibil și pe telefoane mobile, dar și pe televizoare smart sau console de jocuri, iar filmele sunt neîntrerupte de reclame. Se pare că prețul va crește în Europa la 8.99 euro.

Probleme cu Disney Plus

Evident, cum a fost și cazul Netflix, probabil că principala problemă va fi că la momentul lansării nu vor avea toate filmele favorite ale fanilor. După cum ne-am obișnuit deja, anumite filme sau seriale sunt vândute cu drept de difuzare exclusiv pentru America de Nord, pentru Asia sau pentru Europa, dar numai pe anumite posturi TV sau canale online. Până când aceste drepturi expiră, Disney Plus probabil nu va oferi aceste filme sau seriale. Chiar dacă este un seriviciu Disney oficial.

A doua mare problemă va consta în subtitrări, ca și la Amazon Prime Video. Probabil că nu vor avea subtitrări la unele filme și seriale, chestie unde Netflix și HBO Go stau foarte bine. Evident, nu pot să estimez eu acum care vor fi subtitrate și care nu. Poate că filmele care au rulat în cinema vor fi preluate automat cu subtitrare. Nu cunosc detaliile. Doar anticipez ce va fi atunci.

A treia problemă: nu au spus o dată concretă pentru 2021. Pe parcursul anului poate însemna multe și probabil vom avea serviciul spre final de an, dacă suntem în grupul țărilor menționate.