Am trecut astăzi pe la GoTech World (fostul IMWorld) la Romexpo, vă pun la final și câteva poze din târg. Am fost la evenimentul ANCOM, care promovează la acest eveniment aplicația Netograf pentru măsurarea vitezelor de Internet. Am povestit despre asta și despre planurile 5G cu Eduard Lovin, vicepreșetintele autorității.

Despre Netograf

Autoritatea a lansat de prin 2014 aplicația Netograf, care măsoară vitezele de internet (ping, download, upload) pentru utilizatorii din România. În acest an, ANCOM a completat oferta Netograf cu o nouă aplicație web, aplicații dedicate terminalelor fixe pentru Windows și Mac OS, dar și cu aplicații dedicate terminalelor mobile pentru Android și iOS. Aplicațiile pentru terminale mobile sunt disponibile în magazinele dedicate: App Store pentru terminale iPhone/iPad și Google Play pentru terminale cu sistem de operare Android S-au investit pînă acum 2,8 milioane de lei pentru dezvoltarea de aplicații pentru Android, iOS, dar și pentru computere precum Windows sau Mac. Măsurătorile se fac cu ajutolrul echipamentelor instalate în cele două noduri de internet locale, Ronix și NXData, iar rezultatele sunt transmise în timp real. Oficialii spun că dacă faceți testele și vitezele diferă foarte mult de ceea ce promit operatorii prin contract, puteți sesiza Autoritatea. Sau puteți chiar să denunțați contractul unilateral.

ads

Ideea a fost să ofere utilizatorilor din România o unealtă obiectivă și independentă pentru analiza serviciului de date, care să permită consumatorilor să verifice serviciile oferite de marii furnizori de servicii de comunicații. Am întrebat de ce nu ar face acest lucru cu SpeedTest de la Ookla sau alte soluții de măsurat viteza de Internet. Este foarte simplu, pentru că soluțiile comerciale oferă operatorilor posibilitatea de a instala soluții direct la ei în rețea, iar acest lucru poate duce la rezultate false privind viteza de acces la Internet. Soluția Netograf este instalată în marile noduri de comunicații, unde sunt prezenți toți furnizorii, deci ar trebui să reflecte vitezele reale. Aplicațiile comerciale pot avea de asemenea acorduri cu operatorii astfel încât să se prioritizeze anumite teste, spun oficialii ANCOM. Mergeți și verificați dacă datele Netograf vă confirmă testele Speedtest sau nu.

Despre 5G în România

Licitația 5G și deschiderea rețelelor de ultimă generație pe piața locală este foarte posibil să întârzie. Deși autoritatea și-a îndeplinit sarcinile, rămân multe probleme de rezolvat, totul depinde de Guvern și se pare că totul este într-o ușoară întârziere. Ar trebui în câteva zile să vedem o hotărâre de Guvern care să confirme detaliile anunțate privind licitația de spectru. Operatorii și-au folosit spectrul existent pentru a lansa deja servicii 5G. Trebuie clarificat parteneriatul cu SUA și eventualele prevederi legate de Huawei sau ZTE și așa mai departe.

Deocamdată nu se poate face nimic pentru a merge mai departe.

Galerie foto