Vodafone a anunțat azi lansarea serviciilor 5G în România, înaintea altor state din Europa, o nouă premieră pentru piața locală. Supernet 5G este activ deja oficial, este una din primele rețetele 5G din lume la ora actuală.

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone Romania

Rețeaua Supernet 5G este activă în București și va continua să se extindă în țară întâi în orașele mari. Rețeaua actuală funcționează pe spectrul actual de frecvență deținut de operator. Lucrează în compatibilitate cu rețeaua 4.5G disponibilă deja. Telefoanele de ultimă generație 5G permit agregarea rețelelor 4.5G și 5G pentru a oferi viteze de date mai mari.

Zona Pipera este acoperită deja cu 5G, zona centrală a orașului și urmează Băneasa. Testele sunt realizate cu telefoane Huawei Mate X 5G. S-a obținut la teste 950Mbps download și 55 Mbps upload. Se pare că upload a fost realizat pe rețeaua 4G. A fost realizat și un test in zona Ateneului Român, iar acolo download a atins 485 Mbps și upload similar.

ads

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, a reamintit despre lansarea rețelei GSM in 1897, primul serviciu GPRS in 2001, primul serviciu 3G în 2005, 4G în 2012, 4G+ în 2016, 4.5G în 2017. De asemenea, q subliniat toate premiile privind calitatea rețelei de voce și date mobile.

Nu doar certificarea P3, ci și testele Ookla pun Vodafone pe primele locuri în clasamentul de date mobile, precum și alte teste.

Iar anul acesta au făcut prima demonstrație live 5G cu o hologramă, o premieră la nivel mondial.

Clienții Vodafone România vor fi
primii care se vor bucura de potențialul tehnologic al rețelei 5G de îndată ce telefoanele 5G vor fi disponibile pe piață. Clienții care se înregistrează acum pe site-ul operatorului vor putea beneficia primii de serviciile 5G furnizate de Vodafone România.

Supernet 5G se va extinde în alte
câteva orașe mari din România până la finalul anului 2019.