Ghid practic cum să gasești unui telefon (Android sau iPhone) furat sau pierdut. Merge și la unele tablete, dar nu la toate, depinde de sistemul de operare. Telefoanele Samsung pot fi localizate și din contul lor special, dacă îl aveți activ. De asemenea, vă recomand și câteva aplicații. Dar să vă spun mai întâi ce am pățit eu.

Cam 90% dintre telefoanele pierdute sau furate nu mai sunt regăsite. O mică parte, în special cele scumpe, sunt fie găsite de un om cinstit, fie găsite de poliție în târgul Vitan sau alte locații dubioase. În cazul iPhone știi clar că telefon marcat ca furat nu mai poate fi folosit, cel mult pentru unele piese. Dar să le luăm la rând.

Găsire telefon

Tocmai primisem un smartphone de top la teste și mutasem SIM-ul din iPhone-ul meu în nou telefon. Era 1 iunie și am ieșit cu copiii în parc. Mă jucam cu fi-miu cu mingea, iar fata se plimba cu bicicleta. Eram complet relaxat. Trece un grup de ciudați, care ascultau muzică la o boxă portabilă, ne oprim să treacă ei, nu observ nimic.

Bag mâna în buzunar, nimic, niciun telefon. Mă uit pe jos, nimic. După vreo 10 minute realizez că grupul de „trecători” a plecat cu tot cu telefonul meu. Alerg în direcția respectivă, nici urmă de grup de trecători, numai era nimeni. Probabil după colț au și fugit și au dispărut.

Am încercat versiunea clasică, sună pe el – suna, dar nu răspundea nimeni. Scot laptopul din geantă, fac hotspot pe telefonul soției și încerc soluția Google Find My Phone. Îmi arată localizarea fix în punctul unde eram, după cum știți, erorile sunt de câțiva zeci de metri. Mai verificăm o dată zona, erau niște tufe, alergasem după minge pe-acolo. Nu era nimic, am măturat tot. Am dat Ring, la fel, nimic.

Am încercat opțiunea de localizare Samsung, pentru că aveam pus contul de Samsung, fiind un Galaxy S6. Este la fel, prima dată arăta parcul, fix spațiul unde ne jucam noi. Apoi a arătat o stradă de lângă parc. Am mers pînă acolo doar de curiozitate, nu era nimic, dar presupun că pe acolo au trecut oamenii.

Din câte înțeleg, localizarea îți arată ultima locație la care telefonul a fost online. Eu cred că ăștia de l-au luat l-au închis, nemaifiind conectat. Evident, după 10 minute, telefonul nu mai putea fi contactat. Era închis. Ceea ce mi-a confirmat încă o dată faptul că era furat, nu pierdut.

Am sunat la operator și am blocat SIM-ul, iar pentru că era telefon pentru teste, a trebuit să merg la poliție. Cam 6 ore a durat. Anchetatorii erau ocupați cu un caz de viol, apoi când să intru eu, a venit un vatman, căruia un trecător i-a aruncat cu pietre în tramvai. A avut prioritate. Apoi am povestit ce s-a întâmplat. De atunci am primit două sau trei scrisori că se anchetează, telefonul nu l-am mai regăsit.

Apropo, e bine să aveți mereu un backup la telefon, că nu se știe.

Găsirea telefonului Android

Dacă ai telefonul cu Android, automat trebuie să pui contul de Google pe el. De-asta au și inventat sistemul de localizare, pentru că este relativ ușor de făcut. De nenumărate ori este util, dacă pui telefonul pe birou și așezi câteva mape peste el, nu-l mai găsești și Ring my phone este foarte util. Odată l-am pus pe cuier, m-am îmbrăcat și am plecat. Jos am descoperit că nu am telefonul și am urcat după el, dar nu era nici pe birou, nici în hol. Doar după funcția Ring l-am găsit pe cuier.

Dacă ați constatat că la Ring sau Localizare nu răspunde, este clar că telefonul este furat și l-au închis. Fără conexiune nu poate fi găsit. Foarte rar, hoții folosesc terminalul și îl deschid, îl conectează și uită să schimbe contul. Atunci găsești rapid și unde e și chiar poze cu noii proprietari, dacă ai setat Google Photos să încarce în Cloud tot.

Dacă din contul Google activați opțiunea LOCK, în prima fază este blocat și poți afișa un mesaj. Am scris atunci să sune la celălalt număr că altfel mă adresez Poliției. Evident, au fost foarte impresionați. Poate trebuia să spun că le ofer recompensă, poate așa mergea. Am activat apoi opțiunea de a șterge tot. Cu toate astea, am schimbat parolele la conturile Google și cele de social media, doar ca să fiu sigur. Am făcut sign-out pe toate device-urile cu cont Google.

Există în Google Play foarte multe aplicații care fac același lucru. Oamenii se gândesc că probabil că unii utilizatori nu știu de soluția de la Google, așa că vor folosi altă aplicație. Sau poate că vrei să fii sigur și apelezi la mai multe. Din păcate nu cred că merge niciuna dacă telefonul a fost închis sau bateria s-a terminat. Probabil că unele sunt testate mai bine, iar dacă ați uitat telefonul într-o zonă mai ascunsă privirilor, de exemplu, ați stat pe o bancă și a căzut în spatele ei, există șanse să fie neobservat și să îl găsiți.

Funcția de ștergere de la distanță nu cred că este nici ea foarte utilă. Doar dacă telefonul se conectează prin absurd la Internet și are contul tău încă pe el, se va șterge. Dar eu cred că cei care le fură întâi de toate șterg toate datele de pe ele. Sau le duc la service unde le vând pentru piese. Chiar și în târg dacă le vând, cei de acolo vor face cumva să șteargă datele ca să nu fie identificați.

Găsire iPhone

O tehnologie similară cu Google sau Samsung există și pentru telefoanele iPhone. Opțiunea este disponibilă pe site-ul iCloud, pentru că toți utilizatorii trebuie să aibă setat contul de iCloud. Pentru a putea folosi această funcție, ea trebuie să fie activată pe iPhone (Mac sau Watch) înainte să fie pierdut sau furat. Dacă ați avut-o închisă, nu cred că se mai poate face ceva.

Dacă funcția este activată, atunci ai opțiuni. Poți face telefonul să sune, poți cere blocarea sau ștergerea lui completă. Există opțiunea să te notifice dacă telefonul apare online undeva. Repet, pentru puținele cazuri în care un neștiutor îl fură și încearcă să îl folosească așa. Ar trebui cred să nu fie cu parolă sau amprentă ca să poată fi folosit. În orice caz, slabe șanse. Ele există, dar cazurile sunt foarte rare.

Concluzii

Localizarea unui telefon pierdut sau furat este ușor de făcut dacă telefonul nu a fost închis sau resetat. Noile modele, atât Android, cât și iPhone, au protecții importante care merg pînă la blocarea completă în caz că nu sunt introduse datele corect. Au fost cazuri în care un utilizator care a avut telefonul la test și-a șters contul, iar în aceeași zi a schimbat și parola contului de Google. Telefonul de test, deși a ajuns la mine resetat, nu a putut fi utilizat. Scria continuu să introduc contul precedent și să specific acolo că telefonul va fi folosit de altcineva. Și după ce am făcut asta, mesajul a fost că din motive de securitate trebuie blocat 72 de ore.

Nu știu însă dacă securitatea este impenetrabilă. Iar dacă există și această piață gri, în care telefoanele se vând către service-uri pentru piese, atunci e clar că nimeni nu o să aibă interes să îl returneze proprietarului.

Am auzit însă și foarte multe cazuri de oameni care și-au găsit telefonul. Fie prin localizare pe Google sau iCloud, fie prin fotografii urcate de noul utilizator, fie cu ajutorul Poliției care a găsit telefonul în târgul de la Vitan sau în alte locații. Așa că există și speranță.