Am scos din cutie Huawei Mate 20 Pro, pe care o să-l testez în perioada următoare. Mi se pare unul dintre terminalele anului 2018, dacă nu cel mai bun. O să-l supun la toate testele posibile în zilele următoare, aici am adăugat doar impresiile personale după lansare și prima întâlnire cu acest model.
Update: review Huawei Mate 20 Pro ->>
Testez acest smartphone în cadrul programului Orange Smartphone Tester. El poate fi cumpărat online din magazinul operatorului. Detaliile complete sunt pe site-ul producătorului.
Câteva păreri privind Huawei Mate 20 Pro
- prima oară când m-am gândit că Mate 20 Pro va fi terminalul anului a fost când am văzut cât de bun a fost P20 Pro. Știam că seria Mate trece la un nou procesor, de obicei mult mai puternic, apoi știam că este un produs mai rafinat. După aceea a venit momentul din toamnă când a fost anunțat HiSilicon Kirin 980. Un procesor comparabil cu cel dezvoltat de Apple și peste orice alt model de la telefoanele cu Android. Iar lansarea oficială mi-a confirmat acest lucru. Este un flagship comparabil cu oricare telefon de top. Datorită procesorului și a camerei foto este peste orice rival cu Android. Tot procesorul pe 7 nanometri face ca acest model să fie comparabil modelele de top Apple. Iar camera foto triplă și bateria mare ne arată că are atuuri suficiente.
- trebuie să recunosc că am avut un moment de ușoară dezamăgire: zvonurile anunțau un terminal cu 4 camere foto pe spate. Mate 20 Pro are însă tot trei camere, doar dispuse altfel decât la Huawei P20 Pro. Pe de altă parte, senzorul mare este la locul lui, cu mult peste oricare alt smartphone. Zoom-ul optic este la locul său, un atuu excelent pentru orice pasionat de fotografie și mai ales pentru cei care călătoresc și știu că au nevoie de așa ceva. Deci rămân toate atuurile foto valabile la P20 Pro la care se adaugă și noutatea: a fost scos senzorul monocrom și în locul lui este un senzor color cu lentilă wide-angle. Sunt curios cum se descurcă, o să-l pun la treabă din greu zilele următoare. Altfel camerele Huawei se descurcă excelent și la filmare și să vedem cât au lucrat la partea de software, pentru că sunt posibile optimizări chiar dacă partea de hardware are specificații similare. Testez și o să revin cu un articol separat.
- ecranul de 6.4 inch are pentru prima dată marginile curbate, ceea ce arată ce spuneam și în cazul Sony: vor să concureze direct cu Samsung și să elimine atuul de design al companiei sud-coreene. Practic, este un display de nivelul Note 9, este un AMOLED, dar are rezoluție și densitate mai mare decât cel de la Note. Am să fac o comparație specială între cele două terminale de top, cele care se bat pentru locul 1 în top 10 smartphone din 2018. Huawei reușește de asemenea să realizeze un telefon destul de subțire și plăcut de ținut în mână, destul de ușor, dar cu o baterie mai mare, 4.200 mAh, cam peste orice competitor.
- pentru prima dată au inclus și un senzor de amprentă în ecran. Nu este o tehnologie nouă, de la CES 2018 din ianuarie avem telefoane cu senzorul de amprentă în display. Dar este pentru prima dată când un jucător de top adoptă tehnologia. Știm că Samsung o va face abia la anul. Sunt curios să văd cât de ușor este de deblocat și de utilizat. Senzorul este plasat doar într-un punct, nu poate citi decât dacă pui degetul fix pe acel spațiu. O să revin cu un test al sistemului, e interesant de văzut dacă este de viitor sau va fi abandonat.
- procesorul Kirin 980 a fost deja lăudat de toată lumea, dar el ascunde și o tehnologie nouă, pe partea de jocuri video include GPU Turbo, o tehnologie nouă de procesare grafică, dezvoltată de inginerii companiei chineze de la zero. Ea este menită să reorganizeze capacitatea smartphone-urilor de a procesa aplicații cu solicitări intense din punct de vedere grafic, așa cum sunt jocurile video. Abordarea Huawei, de a restructura modul în care grafica este procesată la nivel de sistem este o metodă nouă, inventată de inginerii companiei. Pentru realizarea tehnologiei GPU Turbo, inginerii Huawei au avut ca sursă de inspirație design-ul unui turbocompresor integrat într-o mașină, care utilizează un cilindru pentru a alimenta motorul de combustie cu aer suplimentar, sporind astfel puterea mașinii fără costuri în plus. Același concept a fost aplicat și în cazul tehnologiei GPU Turbo, denumire care provine de la turbocompresoarele automobilelor. Performanța grafică devine un element-cheie al dispozitivelor mobile, fiind vitală în cazul unei game largi de aplicații, în special când vine vorba de jocuri.
- bateria integrată este mare, 4.200 mAh și de asemenea are o tehnologie nouă de încărcare rapidă, abia aștept să testez atât autonomia, cât și viteza de încărcare.
- Huawei adoptă o politică similară cu Apple sau Samsung în prinvința prețurilor. Nu se mai poziționează ca furnizorul cel mai ieftin, ci ca un mare brand care concurează liderii pieței și se asigură astfel că va realiza și un profit sănătos, nu doar vânzări mari. Pe zona ieftină Huawei are însă brandul Honor, care oferă tehnologie de la telefoanele de top la un preț mai accesibil, așa că nu vor pierde teren în fața rivalilor. Telefoanele de top au ajuns la pragul de 1.000 de euro și chiar peste, din acest punct de vedere Samsung începe să stea cel mai bine, pentru că unele modele Huawei sunt deja mai scumpe. Dar tehnic, au destule actualizări comparat cu modelele rivalilor. Dacă Apple nu ar fi făcut acest pas spre terminale extrem de scumpe este posibil ca și Samsung și Huawei să fi păstrat nivelul de preț de 600-700 de euro cu care erau deja foarte ok.
- Revin cu alte informații după ce fac toate testele disponibile, testez autonomia, camera foto, ecranul, partea de sunet, dar și procesorul de top al acestui model. Probabil lunea viitoare o să am gata un review complet al acestui model. Poate mai repede, dacă reușesc. Am pus mai jos și câteva imagini cu telefonul, în caz că nu l-ați văzut încă.
NU pot sa cred ca renunti o perioada la Apple!
Sper ca te va convinge sa renunti definitiv la iphone !
sper…
 
Păi deocamdată am renunțat la iPhone că sunt pe Note 9 🙂