Huawei, odată ajuns pe lista neagră a lui Trump, nu mai poate utiliza Android pentru telefoanele mobile, procesoare pe baza arhitecturii ARM sau alte componente realizate de Intel, Qualcomm și alții. Da, compania chineză testează propriul sistem de operare, însă acesta nu este pentru modele flagship. Chiar dacă ar folosi Android Open Source, șansele cu un model de top sunt foarte slabe fără Google Play, fără Maps, fără Youtube.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro este următorul vârf de gamă după lansarea P30 Pro, iar el ar urma în mod tradițional să fie lansat în octombrie. Anul trecut Huawei a prezentat procesorul nou în septembrie, la IFA Berlin, să vedem dacă și acum vor reuși. Însă totul depinde de fapt de negocierile comerciale SUA-China și nu cred că vor putea rămâne un jucător major pe mobile fără tehnologie americană.

Impactul interdicției americane

Huawei a avut o creștere puternică pe primele trei luni din 2019, plus 50% comparat cu aceeași perioadă a anului trecut, iar lansarea P30 a avut un impact pozitiv. Au vândut 59,1 de milioane de terminale mobile, apropiindu-se de Samsung, care însă rămânea tot lider cu 72 de milioane de telefoane vândute. Însă din mai s-a deschis discuția despre interdicția lui Trump, iar vânzările s-au prăbușit. Deși oficialii Huawei asigură că vor atinge targeturile de vânzări, compania va scădea mult în vânzări.

ads

Specialiștii companiei au estimat pentru Bloomberg că vor pierde între 40 și 60 de milioane de unități în vâzări, în special pe piețele occidentale. anul trecut au vândut 206 milioane de telefoane și aveau în target să crească la peste 260 de milioane. Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei a confirmat o scădere de peste 40% a vânzărilor în luna mai, iar tendința se va amplifica.

Huawei nu și-a schimbat încă strategia de comunicare, are reclame ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și speră „într-o minune”. Probabil un acord între Trump și Xi Jinping, care să pună capăt problemei și să le deschidă iar piețele. De asemenea, se pare că presiunile din partea Google și a altor companii americane asupra lui Trump cresc. Altfel, doar alegerile prezidențiale din SUA din 2020 ar mai putea schimba ceva, iar un an va duce Huawei în jos destul de mult. Xiaomi crește rapid de la an la an și sunt alți competitori pe val.

De ce nu merge un OS Huawei

Huawei a confirmat de mult timp că lucra la un sistem de operare alternativ, așa cum a încercat și Samsung la un moment dat, așa cum au încercat Nokia și Microsoft, așa cum au făcut Firefox sau Jolla. Teoretic, este ușor să iei Linux și să faci un alt OS similar, dar diferit. De asemenea, Huawei poate folosi fără restricții Android Open Source Project (AOSP), unde este codul sursă al Android disponibil tuturor, pe lista neagră sau nu.

Dar un astfel de OS va permite funcții de bază, de exemplu să suni sau să primești SMS, iar restul va fi o nebunie întreagă. Mai țineți minte BlackBerry OS? Era bun, era securizat, putea rula aplicațiile Android, era stabil, dar cine și-a dorit așa ceva? Foarte puțină lume. Oamenii s-au obișnuit să aibă Google Play, să aibă aplicații de bază preinstalate, iar Huawei nu poate instala nici Facebook măcar.

Iar Mate 30 Pro era anunțat ca flagship care să concureze Note 10 sau iPhone XI, adică următoarea generație. Să nu uităm că nici procesoare noi nu au voie să facă pe baza tehnologiei ARM. Deci nu pot colabora nici cu MediaTek, nici cu firmele europene, pentru că arhitectura aparține ARM și americanii au interzis deja folosirea tehnologiei. Există alternative la ARM, dar sunt în general companii mici și probabil niciuna nu e specializată pe procesoare de smartphone. Orice ar lansa Huawei ar fi practic o dezamăgire pentru fani. Este posibil ca Huawei să fi realizat și aici o alternativă, dar e greu de crezut că ar putea pune la punct toate detaliile atât de rapid încât să fie gata până la toamnă.

Speranțe pentru Huawei Mate 30 Pro

Există și speranțe și șanse pentru un Mate de succes. Odată, cum spuneam, să aibă loc un acord surpriză SUA-China. Am studiat problema, iar Donald Trump și Xi Jinping se întâlnesc pe 28-29 iunie la Osaka, în Japonia, ar putea avea o discuție acolo, urmată de un acord. Liderul chinez și-a făcut toate temele pentru asta, s-a întâlnit la Moscova cu Vladimir Putin și se duce acum în Coreea de Nord să vorbească cu Kim Jong-un. Chestia asta arată două lucruri, este dispus să negocieze și vrea să îi arate lui Trump că poate face diferența în diversele conflicte internațioale. Că ar fi bine să aibă un acord de data asta. Desigur, China va fi presată să accepte Google, Facebook și serviciile americane, dacă fac acest pas, ceea ce ar fi o schimbare de paradigmă imensă pentru regimul de la Beijing.

Dar să presupunem că ajung la acord. Trump ridică interdicția pentru Huawei și le ridică mingea la fileu să devină lider mondial. Iată, compania interzisă de Trump. Cei care au fost criticați pe nedrept. Acuzați doar din interese comerciale. Iar atenția va fi spre Huawei și produsele sale, iar noi trebuie să recunoaștem că produsele sunt bune.

Huawei Mate 30 Pro a apărut deja pe surse, arată bine, pare că îmbină și mai multă tehnologie de ultimă generație. Ecranul principal rămâne imens și are o cameră duală pentru selfie similară cu cea de pe Galaxy S10 Plus. Pe spate, modulul de camere foto rămâne în stilul Mate, dar se lungește cu alte două lentile probabil. Nu va lipsi camera foto cu zoom optic 5x și cu zoom digital 50x, în genul celei de pe P30 Pro. Bateria va fi de 4.200 mAh și vine cu tehnologie de încărcare rapidă cu 55W, probabil cea mai rapidă pe un smartphone la ora actuală.

Nu sunt mai multe detalii acum despre acest model și probabil nici ei nu au mai multe din cauza problemelor economice. Știm deja că Honor a întârziat lansarea unor modele noi anunțate luna trecută, iar Mate X este și el întârziat. Deși se spune că din cauza testelor, sigur este din cauza problemei americane. Să sperăm că se rezolvă și lucrurile merg mai departe normal.

Între timp a mai fost și discuția cu reclamele pe lock-screen, iar după faza de negare, Huawei a recunoscut că a fost o greșeală. După ce și-au dat seama că reclamele nedorite nu pot genera venituri care să acopere vânzările pierdute, cei de la Huawei spun că a fost o greșeală și vor fi dezactivate.

Eu personal mă aștept ca Trump și liderul chinez să găsească o rezolvare a problemei. Nimeni nu își dorește criza și suferă implicit companiile americane sau europene care pierd potențiale contracte și vânzări. Dar știm că Trump e încăpățânat și nu va ceda ușor. Așa că rămâne de văzut ce se întâmplă la finalul acestei luni.