Am pus mâna pe Nokia 9 PureView, telefonul cu 5 camere pe spate anunțat recent, un model bine dotat, arătos, care merită banii dacă va ajunge în magazine la un preț corect.
Update: review Nokia 9 Pureview.Dați un play la video și vă aștept cu comentarii despre telefoane pe canalul meu.

Întâi, trebuie reamintit că nu mai există Nokia, telefoanele sub acest brand sunt făcute de HMD Global, o companie start-up făcută de foștii angajați. În al doilea rând, trebuie să vă spun că ei colaborează cu Foxconn pentru producție și cu Google pentru Android One, deci experiența este plăcută per-total.

Dotări tehnice Nokia 9:

Display: 5.99 inch, 2880x144o pixeli
Procesor: Snapdragon 845
GPU: Adreno 630
RAM: 6GB
Stocare: 128GB fără card
Android: 9.0 Pie Android One
Baterie: 3.320 mAh
Preț: 620 de euro

Nokia 9 – păreri

Modelul Nokia 9 este anunțat pe surse de mai bine de doi ani. Compania finlandeză reușise în trecut să realizeze unele dintre cele mai bune smartphone-uri foto, modelele Nokia 808 Pureview și apoi Lumia 1020 Pureview. Din păcate platforma Windows Mobile nu a ținut pasul cu competiția și deși a fost printre primele ecosisteme mobile pentru smartphone, a reușit să rămână în urmă și să piardă lupta cu Android și iOS.

Așa că relansarea unui model Nokia Pureview este binevenită. Dar, din păcate, HMD Global nu a utilizat la acest model un senzor de mari dimensiuni cum aveau modelele anterioare. Modelul 808 avea un senzor de 41 de megapixeli și dimensiune 1/1.2 inch, iar modelul 1020 aducea un senzor de 2/3 inch sau altfel spus 1/1.5 inch, dimensiune rămasă deocamdată fără concurent. Senzorul pe Mate 20 Pro are 40 megapixeli, dar format 1/1.7 inch, ceva mai mic (cu cât împarți la un număr mai mare, rezultatul este mai mic). Senzorul de 48 de megapixeli lansat de Sony anul acesta are 1/2 inch, deci și mai mic.

Apoi, vestea bună este că puteți folosi o tehnologie nouă, cea care a făcut Google Pixel să aibă mare succes pe camere foto. Practic, telefonul face poze cu toate camerele și apoi le combină pixel cu pixel în timp foarte scurt pentru a realiza o imagine excelentă. Va da rezultate bune mai ales seara, pe lumină slabă. Iar lentilele sunt Carl Zeiss, exact cum te aștepți la Nokia. Nokia 9 PureView oferă de asemenea posibilitatea de a captura imagini în format RAW „DNG” necomprimat și de a le edita direct pe telefon prin Adobe Lightroom.

Pe lângă cameră foto care este un hit, dotările tehnice sunt bune, iar telefonul arată bine. Pun câteva imagini aici și mai multe la final.

Procesorul este Qualcomm Snapdragon 845, platforma de top de anul trecut, au ales asta pentru a păstra prețul telefonului accesibil. Dacă ar fi ales noua versiune, probabil că se transforma într-un model de 900 de euro și nimenin nu ar fi dorit acest lucru. În mod clar Snapdragon 845 rămâne destul de performant pentru utilizarea normală și pentru procesarea foto de care are nevoie utilizatorul.

Parteneriatul cu Google pentru platforma Android One vă garantează trei ani de actualizări de securitate lunare și doi ani de actualizări ale sistemelor de operare. Modelul oferă procesare AI, dar include și securitate oferită de Google Play Protect. Având un sistem pur Android, smartphone-urile Nokia nu necesită schimbări inutile de UI sau procese ascunse, care ar micșora durata de viață a bateriei sau ar încetini telefonul, astfel încât autonomia este mai bună.

Singurul punct slab – sau de comentat, ar fi lipsa unui card microSD, ceea ce mi se pare o greșeală strategică, pentru că orice fotograf are nevoie de un card. Dar să zicem că 128GB ar fi destulă stocare pentru că nu filmează 4K să ocupe spațiul rapid.

Cea mai bună veste este legată de prețul Nokia 9 Pureview, anunțat să fie pe la 620 de euro, deci se va bate cu modelele mid-range, iar atunci ai multe atuuri pentru achiziție. Sigur, nu este ieftin ca Pocofone sau Honor Play, dar are camera foto ca atuu, procesor bun, baterie relativ ok.

Galerie foto