Augmented reality (AR) pare să fie următorul teren de luptă între giganții IT, cel puțin până se apucă de metavers. Zilele astea au curs tone de articole despre ochelarii smart care vor cuceri lumea. Pentru mine, au trecut 8 ani de la testul Google Glass, am văzut multe alte proiecte, Huawei și nu numai. Însă continuă să mi se pară la fel cu telefoanele 3D sau căștile VR. Mult marketing, puțini utilizatori. Din contră, analiștii vorbesc că ochelarii vor înlocui telefoanele actuale 🤔
Sumarul articolului:
Zvonuri despre ochelarii Apple
Se așteaptă ca Apple să lanseze ochelarii săi AR în 2022. Se spune, pe surse, că includ un procesor cu putere de calcul la nivel de Mac și că pot fi utilizați independent de un iPhone.
Analistul devenit celebru pentru că a anticipat iPhone SE, Ming-Chi Kuo a spus astăzi că dezvoltarea celei de-a doua generații a căștilor este deja în curs de desfășurare și este destinată lansării în 2024. Aceasta va avea un design mai ușor în comparație cu prima variantă, va avea un sistem de alimentare nou, potrivit analistului.
În nota sa de astăzi, Kuo a împărtășit și câteva detalii noi despre prima generație de căști AR Apple, inclusiv faptul că va cântări între 300 și 400 g și că va putea „comuta fără probleme între AR și VR pentru a oferi o experiență inovatoare pentru căști”.
Se așteaptă ca primul set cu cască AR de la Apple să fie un produs oarecum de nișă, destinat în mare parte dezvoltatorilor, cu accent pe comunicare, consumul media și jocuri. Linia de produse de căști AR a Apple ar avea ca scop să înlocuiască în cele din urmă iPhone-ul în 10 ani, potrivit Kuo.
Proiectele Meta (Facebook)
Meta anunță proiectul prototip de ochelari AR Nazare. Pe lângă dezvăluirea noului căști VR Project Cambria, Meta (fostul Facebook) tocmai a dat un nume de cod primei sale perechi de ochelari AR pentru consumatori. Faceți cunoștință cu Project Nazare.
Un videoclip demonstrativ al lui Nazare a arătat câteva experiențe AR familiare, cum ar fi comunicarea cu prietenii în ferestre virtuale și chiar jocul multiplayer cu avatare care apar în camera de zi a utilizatorului. Nu a existat o imagine reală a hardware-ului în sine, dar așteptați mai multe informații în viitor.
Analiștii spun că acesta este „unul dintre primii pași ai lui Mark Zuckerberg către construirea metaversului”. Iar începutul poate fi fizic în loc de virtual.
Facebook ar fi discutat despre deschiderea unor magazine retail care vor acoperi toată lumea, spun oameni care cunosc proiectul. Magazinele vor fi folosite pentru a prezenta oamenilor dispozitivele produse de divizia Reality Labs a companiei, cum ar fi căști de realitate virtuală și, eventual, ochelari de realitate augmentată.
Samsung va susține Hololens
Samsung Electronics ar fi început un proiect HoloLens de realitate augmentată (AR) cu Microsoft, scrie TheElec. Proiectul, care va dura doi ani, a început cândva în vara acestui an, au spus surse. Samsung a format un grup de lucru pentru proiect în martie a acestui an înainte de a-l începe cu Microsoft în vară. Mai multe divizii de afaceri ale Samsung fac parte din proiect, au spus surse.
Vicepreședinții seniori de la Samsung Display, Samsung Electro-Mechanics și Samsung SDI au participat și ei la o întâlnire care a implicat proiectul în prima jumătate a anului 2021, au spus aceștia.
Snap a lansat ochelarii AR
Fiind mereu cu un pas înaintea rivalilor, Snap (compania care deține Snapchat), a lansat deja ochelarii AR. Ei aveau deja ochelarii Spectacles, care au stârnit ceva discuții, dar n-au fost niciodată prea populari. Însă acum au intrat rapid în zona de AR înaintea tuturor. Și bravo lor.
Evident, sunt probleme cu variantele de test. Designul general este de cea mai înaltă calitate dintre toate ochelarii AR autonomi și facilitează accesul rapid într-o varietate de experiențe de realitate augmentată, de la un joc multiplayer la o instalație de artă virtuală. Dar prima pereche testată de The Verge (link mai sus) „s-a supraîncălzit după aproximativ 10 minute, iar afișajele s-au dovedit atât de mici încât nu aș vrea să mă uit prin ele pentru o perioadă lungă de timp”. Mă rog, sunt o demonstrație a viitorului. Dar asta arată și limitări foarte mari. Bateria va fi iar o problemă. Interfața de utilizare altă problemă.
Google rămâne absent
Deși Goole a început acest trend global în tehnologie, acum pare să fie absent. CEO-ul Sundar Pichai consideră metaversul ca fiind mai imersiv cu AR.
„Întotdeauna a fost evident pentru mine că, în timp, computerele se vor adapta oamenilor, mai mult decât oamenii care se adaptează la computer. Nu vei interacționa întotdeauna cu computerul într-un dreptunghi negru în fața ta. Deci, așa cum vorbești cu oamenii, vezi și interacționezi, computerele vor deveni mai captivante. Vor fi acolo când ai nevoie. Așadar, am fost întotdeauna încântat de viitorul calculului imersiv, al computerului ambiental, AR”, a spus el.
Anul ăsta, Google Labs s-a întors, dar de data aceasta nu mai este orientat spre consumatori. În schimb este numele intern dat unei noi echipe de la Google, creată în urma unei reorganizări care își propune să adune sub un singur acoperiș numeroasele proiecte inovatoare și pariuri pe termen lung ale companiei. Noua organizație va conține eforturile existente de AR și VR ale Google, proiectul Starline, incubatorul său intern numit Area 120, precum și orice alte proiecte „cu potențial ridicat, pe termen lung”.
Deocamdată nimic concret nu a fost prezentat. Abia aștept.
Metavers AR creat de Niantic (Pokemon Go)
CEO-ul Niantic, John Hanke, spune că ceea ce intenționează să facă este să ia realitatea și să o facă mai bună. El a lansat Pokémon Go în 2016 și rămâne obsedat de o viziune asupra unei lumi fizice îmbunătățită de obiecte digitale, concept numit acum realitate augmentată (AR). El urmărește această viziune din cel puțin 2010, când a fondat Niantic ca startup intern la Google, apoi a dezvoltat-o și a lansat Go.
Niantic lucrează din greu la viziunea unui Metavers AR. A dezvoltat Lightship, o platformă software pentru aplicații de realitate augmentată similară celei pe care s-a dezvoltat Pokémon Go. Următorul obiectiv este de a mapa întreaga lume fizică pentru a o integra mai bine cu obiectele digitale.
„La Niantic, credem că oamenii sunt cei mai fericiți atunci când lumea lor virtuală îi conduce către una fizică”, a spus Hanke. „Spre deosebire de un metavers SF, un metavers din lumea reală va folosi tehnologia pentru a îmbunătăți experiența noastră cu lumea așa cum o cunoaștem de mii de ani.”
Ați mai citit proiecte similare? Am tot văzut de la alți producători fie ochelari, fie proiecte AR. Însă deocamdată nu mi se pare ceva care are avea potențial să ne schimbe viețile. Sau poate că sunt eu reticent la schimbare?
2 greseli aici:
Dar presupune o mulțime de echipamente și costă foarte mult. Plus, nu poți folosi ceva de gen afară, este gândit proiectu pentru interior.
– nu ai nevoie de alte echipamente. Hololens 1 si 2 sunt standalone. Costa intr-adevar mult (~3500$) insa cam asta va fi si pretul cu care va porni Apple.
– Hololens 2 se poate folosi si afara insa nu in lumina directa a soarelui. Hololens 2 nu are GPS built-in dar se poate adauga unu extern
Poti adauga la lista si
Microsoft Mesh https://www.microsoft.com/en-us/mesh
Magic Leap https://www.magicleap.com/en-us
 
Ok! Am uitat complet de Hololens 2 😉