Mai am câteva restanțe de la MWC 2024, dar nu am avut timp pentru scris. E drept, nici nu mai trag de mine ca pe vremuri să public tot. Samsung a avut un stand separat la Barcelona pentru ecranele pliabile. Am văzut câteva dintre proiectele pliabile mai cunoscute, dar și unele idei noi.

ecrane pliabile Samsung

Concepte de ecrane pliabile Samsung

Am văzut modelul cu trei ecrane combinate, atât tabletă, cât și eventual smartphone. Ca tabletă este ok, ai un device cunoscut, care se poate reduce în dimensiuni pentru călătorie. Totuși, cred că dimensiunea aleasă este complicată.

Tableta de 12.4 inch este deja mare, cât un monitor de laptop. Deci este destul de dificil de cărat și are spre 1 kilogram cel puțin. Apoi pliată va forma un ecran de vreo 7-8 inch, restul corpului dispozitivului va fi extrem de gros. De tipul “cărămidă” de care râdeam, iar greutatea va fi aceeași. O margine va fi curbată extrem și va avea un aspect inestetic. Dar rămâne o versiune de gândit pentru viitor.

concept pliabil Samsung

Versiunea asta pare să fie pliabilul de tip Fold despre care s-a vorbit. Are un ecran cu diagonala 10.5 inch, pe formatul vechiului Fold. Apoi un ecran derulabil în dreapta se poate extinde și mai mult, ajungând la 12.4 inch. Iarăși mi se pare un format cam mare, cam prea greu de cărat. Dar măcar ăsta are formatul 16:10.

telefon brățară Samsung

Evident, nu putea lipsi și telefonul de tip brățară, după ideea Motorola. Compania a denumit proiectul Galaxy Cling Band, un concept flexibil de smartphone care se transformă într-un smartwatch purtabil. Conceptul „Cling Band” de la Samsung Display are un ecran OLED flexibil care poate servi atât ca smartphone obișnuit, cât și ca ceas inteligent.

În modul său extins, prezintă un design aproape normal de telefon, cu un ecran fără ramă și fără cameră pe spate. Dar la fel ca un smartphone obișnuit. Ceea ce face cu adevărat acest concept interesant este factorul flexibil. Cling Band formează o formă de „C”, și are un monitor de ritm cardiac pe spate. Purtat la încheietura mâinii, poate urmări valorile de sănătate ca un smartwatch dedicat. Deși acest concept este încă în fazele sale incipiente, evidențiază potențialul tehnologiei.

Și am mai văzut la Samsung numeroase experimente cu pliabilele deja în vânzare. Săracele erau băgate la cuptor sau la gheață și îndoite continuu pentru a arăta că sunt rezistente.