După doar un an de la relansarea oficială sub bagheta HMD Global, Nokia a revenit pe locul 11 mondial în topul vânzărilor și a depășit branduri precum OnePlus, Sony, HTC, Pixel, Alcatel, Meizu, Coolpad și alții. Iar acest lucru confirmă un singur lucru: dacă Nokia ar fi lansat telefoane Android în 2011, acum era tot liderul mondial.

Scurt istoric

Pe scurt, în 2010 finlandezii dominau piața de telefoane mobile, depășind Motorola după mulți ani de dominație americană. De câțiva ani succesul iPhone era real și compania trecea spre touchscreen, dar sistemul de operare dezvoltat de ei nu era adaptat la ecrane tactile. Google lansase primele terminale cu Android și se pregătea să ofere tuturor producătorilor această platformă. Nokia a început să experimenteze cu MeeGo, sistem de operare bazat pe Linux cu versiunile Maemo, Moblin și care în final s-a dezvoltat în Tizen, folosit de Samsung. Neavând aplicații, platforma a picat.

Apoi, Microsoft cumpără Nokia. Telefoanele trec rapid pe Windows Mobile cu vânzări în scădere masivă de la an la an. Sistemul de operare este imperfect, iar Microsoft reușește greu să rezolve problemele. Nu oferă actualizări terminalelor mai vechi, nu aduc destul de repede aplicațiile în magazin. Pe scurt, în câțiva ani se termină povestea de tot.

Circula de atunci teoria că Nokia lucra la telefoane Android. Că Microsoft nu dorea o supremație Google / Apple și a vrut să fie al treilea pol. Ar fi avut o șansă, să facă o platformă mai stabilă, mai sigură sau mai rapidă. Dar a ratat aceste șanse. Vâzând că publicul dorea totuși în continuare terminalele cu Android, Microsoft lansa acum câțiva ani modelele Nokia X. Deși erau telefoane destul de basic, fără mari dotări și cu aplicații Microsoft la pachet, simpla utilizare a platformei Android a dus la vânzări destul de bune.

Totuși, cineva la Microsoft s-a opus dezvoltării acestei serii. Practic, au renunțat din mers la ea. Deși acum Microsoft oferă un launcher de Android și o suită completă de aplicații Android. Deci ar fi fost logic să aibă un terminal Nokia Android cu toate astea la pachet. Dar cineva a întrerupt seria X și apoi Microsoft a decis că se concentrează pe lucrurile de bază.

Revenirea Nokia

Nokia a reușit pe trimestrul patru al anului trecut să vândă circa 4,4 milioane de telefoane mobile cu Android. Au ales cea mai simplă rețetă – Android curat și preț bun. Fără aere de mare lider, fără să vină că știu mai bine ce vrea piața, au eliminat practic tot ce a dăunat acestui brand în ultimii ani. Fac pariu că modelele ieftine Nokia se vând bine și sunt și performante, comparat cu alternativele. Este atât de simplu.

Am reușit să văd Nokia 3, apoi Nokia 6 și Nokia 8. Sunt simple, fără briz-briz-uri, fără aplicații inutile, fără un design țipător. Funcționează corect și au preț cu 30-40% sub principalii rivali, nume cunoscute. Este clar că așa au reușit să rețină atenția publicului. Este adevărat, au beneficiat și de multe articole pozitive în media și de review-uri pozitive. Dar și de un public nostalgic după brandul Nokia.

Practic, cum spun analiștii, Nokia a vândut mai mult pe final de an decât Google Pixel pe parcursul întregului an. Sigur că nu ating nivelul Samsung sau Huawei, dar un loc 11 global după doar un singur an mi se pare onorabil. Și sunt convins că acum au bani și experiența necesară să crească în continuare. Deja primele modele anunțate în 2018 par interesante. Eu zic că HMD Global are șanse să redevină cu brandul Nokia un jucător de top.

Pe 25 februarie au la Mobile World Congress 2018 un eveniment oficial în care vor prezenta produse. M-am înscris la el și sper să pot ajunge să vă povestesc ce surprize au anul acesta. Pînă atunci, Nokia au demonstrat că se poate. Sper ca exemplul lor să fie o lecție pentru ceilalți. Nu toți utilizatorii vor telefoane care să concureze iPhone X sau Galaxy S. Unii vor terminale bune la un preț fair-play. Și sunt destul de mulți.