Am stat de vorbă cu Alberto Matrone, vp Eastern Europe la HMD Global, pentru a înțelege câte ceva din noua strategie a companiei. Relansarea Nokia este un fapt, vânzările de anul trecut au fost foarte bune. După cum știți, la Mobile World Congress 2018 au fost lanste noile modele Nokia 8 Sirocco, Nokia 7 Plus, Nokia 6 2018 și noile Nokia 1 și telefonul banană. Am discutat despre toate astea cu unul dintre oficialii companiei care a fost manager Nokia pe vremea când erau lider mondial în telefoane, a fost manager Microsoft CEE, acum a venit alături de HMD pentru a continua tradiția.

 Alberto Matrone, vp Eastern Europe la HMD Global
Alberto Matrone, vp Eastern Europe la HMD Global

Unele dintre lucruri par bizare la o primă vedere, de exemplu, iar nu au un model cu procesor de top, cel mai interesant telefon fiind cu Snapdragon 835. Apoi, zvonurile despre Nokia 9 nu s-au confirmat și e clar că nu au un flagship de top. Nokia Banana are efect de buzz ca și 3310 anul trecut, dar are vreo utilitate reală? Ei bine, unele dintre răspunsuri m-au ajutat să înțeleg mai bine situația.

HMD Global a revenit pe piață cu telefoanele Nokia anul trecut, iar ideea a fost să ofere întâi telefoanele ieftine, Nokia 6 care a fost lansat în China, dar și Nokia 3, Nokia 5, care să facă vânzări fiind foarte accesibile. Nici anul trecut nu a fost un smartphone flagship cu procesorul de top la început.

Pe parcursul anului au adunat informații privind producția și capacitatea de livrare, de aceea au fost întârzieri anul trecut, iar anul acesta este un focus similar: Nokia 1 este cel mai ieftin telefon mobil cu Android Go, Nokia 6 este modelul accesibil, iar Nokia 7 Plus și 8 Sirocco sunt modele premium.

Nokia 8 Sirocco arată unde poate merge HMD Global cu design-ul. Este adevărat, este singurul smartphone serios care concurează design-ul Samsung S8/S9, având un ecran cu marginile curbate, cu rama extrem de subțire. Realizat din materiale premium, telefonul arată foarte bine și are camere foto foarte bune. Doar că rămâne cu Snapdragon 835.

Inginerii HMD Global lucrează non-stop la găsirea unor inovații care să justifice lansarea unui smartphone cu noul procesor. Nu se poate spune că Snapdragon 835 este învechit, el funcționează perfect și permite companiilor să ofere terminale puternice, dar mai accesibile. Există și alți competitori pe piață care au optat pentru 835 în prima parte a acestui an.

Când oamenii de la R&D găsesc inovațiile care să justifice un flagship, atunci va fi lansat un model care să fie cu adevărat competitor cu terminalele de top ale concurenței.

Legat de confuzia Android One, se pare că problema a fost la Google, iar acum nu mai există Android One ca platformă pentru telefoane ieftine. Android One este Android Oreo curat, care primește constant actualizările de la Google în timp real. Android Go este platforma optimizată pentru telefoane ieftine. Astfel, modelele Nokia sunt cu Oreo și vor beneficia de actualizări constante, inclusiv la versiunile noi de Android.

Modelele Nokia de anul trecut care nu au fost cu Oreo vor avea actualizări. Inclusiv Nokia 2 și Nokia 3 vor primi actualizarea la Oreo imediat ce este gata în laboratoarele Google. Se rezolvă astfel vulnerabilități de securitate, se rezolvă bug-urile software și așa mai departe. HMD nu intervine asupra actualizărilor, nu adaugă aplicații și nu trebuie să facă nimic pentru ca actualizările să funcționeze.

HMD Global, deși este practic un start-up, a reușit anul trecut să vândă 70 de milioane de terminale mobile, smartphone și featurephones. Anul acesta vor depăși acest nivel. Foxconn și Google sunt partenerii principali, dar există în spate și partea de logistică. Nu vor mai fi întârzieri anul acesta în livrarea telefoanelor.

Pe de altă parte, compania beneficiază de baza foarte mare de utilizatori Nokia care au feature-phone în momentul de față. De-asta au modele precum 8110 4G , telefonul banană relansat, dar și Nokia 1. Pentru că o parte dintre utilizatorii de telefoane vechi vor trece la noi modele. Vor alege telefoane pe care le cunosc, care sunt accesibile. Aproape 1,3 miliarde de utilizatori global au feature phones. Ei sunt cei care vor butoane sau telefoane 2G, modele ieftine. Ei vor alege Nokia Banana cu 4G când fac trecerea la un model nou.

Pe de altă parte, telefonul este un back-up foarte bun. Având 4G, poate fi folosit în călătorii. Puteți cumpăra cartele SIM cu oferte locale, iar telefonul are autonomie foarte mare și are de asemenea hotspot. Bagi SIM-ul de 5-10 dolari și ai internet exact ca acasă. Ține peste 8 ore cu toate funcțiile activate, altfel are o autonomie și mai mare.

Aștept în continuare să aflu când ajung noile modele Nokia în România și vă țin la curent.