Conform celor mai recente statistici ANCOM (PDF), circa 6,4 milioane de locuințe din România au un serviciu activ de servicii TV cu plată ( cablu TV, satelit, IPTV…). Cifra reprezintă cam 85% din totalul gospodăriilor din țara noastră. Restul folosesc antena de cameră, cea de pe casă și transmisiile gratuite. Doar că acestea vor fi eliminate datorită tranziției spre televiziunea digitală. Sunt zone în care operatorii au creștere, respectiv cea de IPTV și chiar pe cablu.
Sursa foto.
În 2013, numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost a înregistrat o creştere de 5,7%, atingând valoarea de 6,4 milioane, de remarcat fiind faptul că numărul celor care recepţionează programe prin rețele de cablu și, respectiv, tehnologie IP (IPTV) continuă să crească constant. La sfârşitul anului 2013, peste 85% dintre gospodăriile din România beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV.
Din totalul de 6,4 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie, 4,1 milioane erau abonaţi la servicii furnizate prin intermediul reţelelor de cablu (+8,7% față de anul 2012), 2,2 milioane erau abonaţi la reţele satelit de tip DTH (-0,2% față de anul 2012), iar 56 de mii de abonaţi recepţionau aceste programe prin tehnologie IP (+49% față de anul 2012).
La sfârşitul anului 2013, 62% din totalul abonaţilor erau din mediul urban, cei mai mulţi dintre ei, 81%, fiind abonaţi la cablu. În mediul rural, proporţia majoritară revine reţelelor satelit de tip DTH, 61% dintre utilizatori fiind abonaţi la acest tip de suport de retransmisie.
Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie prin reţele de cablu a crescut cu 8%, până la 4,1 milioane, dintre care 1,5 milioane de abonaţi au acces la servicii în format digital (+25% creştere față de anul 2012).
Chiar si cei 15% platesc abonamentul tv (chiar daca nu detin echipamente de receptie), prin factura de energie electrica.
Imi vine in minte, o intrebare retorica: de ce platim catre furnizorul de servicii tv abonament si separat il platim in factura de energie electrica?
De ce nu se elimina din factura de energie electrica, abonamentul tv?
 
Oamenii n-au bani nici de paine. Asadar, nu e mare mirarea ca 15% din gospodarii nu au servicii tv. Daca preturile ar fi direct proportionale cu salariile, poate procentele ar fi altele.
 
Chiar la mine la tara sunt 2 vecini care nu au TV si nici nu vor. Cu chiu cu vai a luat un CRT vechi de la noi acum vreo 6 luni si tot nu si-a tras TV. Adevarul ca bani nu au, muncesc cu ziua si prefera sa bea 1 bere pe zi decat sa-si plateasca TV-ul. La fel si la bunica sotiei care la fel se „ghideaza” dupa un radio si cam atat. Problema e ca si aia voteaza si voteaza cu cine da sacosa mai plina.
 
Poate chiar e mai bine ca nu au, decat sa vada prostiile si aberatiile ce se afla la tv, la mine trec zile si nopti si tv-ul sta scos din priza, poate cand e vreun meci de fotbal ceva mai interesant (steaua-dinamo sau fotbal extern, obligatoriu!! )il aprind. Pentru mine tvul a devenit o unealta de manipulare in masa si de indobitocire a poporului, chiar imi pare rau de banii care ii dau la cablu.
 
Cred ca acele 15% dintro gospodarii inca mai au antene si cu ajutorul carora inca mai pot viziona tvr1 si tvr2.
 
10% probabil nu au curent.
 
Aveti dreptate cu curentul: daca ai curent platesti taxa radio-tv; daca platesti taxa radio-tv ai televizor; deci au fost contorizati cei fara curent.
Stiu ca poti face declaratie pe proprie raspundere ca tu nu ai televizor sau radio si sa ti se scoata plata taxei catre TVR; dar nu prea se stie de aceasta posibilitate la oras, cu atat mai putin la sate