Conform celor mai recente statistici ANCOM (PDF), circa 6,4 milioane de locuințe din România au un serviciu activ de servicii TV cu plată ( cablu TV, satelit, IPTV…). Cifra reprezintă cam 85% din totalul gospodăriilor din țara noastră. Restul folosesc antena de cameră, cea de pe casă și transmisiile gratuite. Doar că acestea vor fi eliminate datorită tranziției spre televiziunea digitală. Sunt zone în care operatorii au creștere, respectiv cea de IPTV și chiar pe cablu.

servicii tv

Sursa foto.

În 2013, numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost a înregistrat o creştere de 5,7%, atingând valoarea de 6,4 milioane, de remarcat fiind faptul că numărul celor care recepţionează programe prin rețele de cablu și, respectiv, tehnologie IP (IPTV) continuă să crească constant. La sfârşitul anului 2013, peste 85% dintre gospodăriile din România beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV.
Din totalul de 6,4 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie, 4,1 milioane erau abonaţi la servicii furnizate prin intermediul reţelelor de cablu (+8,7% față de anul 2012), 2,2 milioane erau abonaţi la reţele satelit de tip DTH (-0,2% față de anul 2012), iar 56 de mii de abonaţi recepţionau aceste programe prin tehnologie IP (+49% față de anul 2012).

ads

La sfârşitul anului 2013, 62% din totalul abonaţilor erau din mediul urban, cei mai mulţi dintre ei, 81%, fiind abonaţi la cablu. În mediul rural, proporţia majoritară revine reţelelor satelit de tip DTH, 61% dintre utilizatori fiind abonaţi la acest tip de suport de retransmisie.
Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie prin reţele de cablu a crescut cu 8%, până la 4,1 milioane, dintre care 1,5 milioane de abonaţi au acces la servicii în format digital (+25% creştere față de anul 2012).