Gigantul sud-coreean Samsung investește în cercetare și dezvoltare sume record în ultimii ani, devenind chiar numărul unu mondial după bugetele totale. Anul trecut a depășit investițiile R&D din 2018, iar bugetul pentru 5G și Inteligență Artificială a fost de asemenea crescut, cu focus special pe securitatea datelor și protecția utilizatorilor.

Samsung este acum numărul unu mondial în privința investițiilor în cercetare și dezvoltare, în 2018 au investit 15 miliarde de dolari, iar anul trecut peste 17 miliarde de dolari pentru soluții tehnologice cât mai performante. Acest lucru se vede și în zona de dispozitive și inovațiile precum Fold sau Galaxy Z Flip, dar și în zona de software, unde avem plaftorma Knox, Samsung Pass, Samsung Pay și altele despre care o să mai vorbim separat.

Tocmai de aceea, noile smartphone-uri din seria Galaxy merită urmărite în detaliu. Fie că vorbim despre vedeta anului 2020, Galaxy S20 sau S20+, fie că vorbim de alte terminale nou-lansate, ele includ componente de top fie că vorbim despre display, stocare, procesoare, camere foto avansate și baterii, toate dezvoltate cu tehnologiile proprietare Samsung.

Protecția Samsung Knox

Cea mai cunoscută tehnologie de securitate este Samsung Knox, care adaugă un nivel superior de protecție pe terminalele companiei. Practic, separă conținutul esențial, legat de business, investiții, proiecte speciale, de conținutul de zi cu zi al telefonului. Datele sunt stocate separat și protejate cu o parolă suplimentară. Este vorba de “virtual sandbox”, iar datele din Knox nu pot fi accesate altfel.

Chiar dacă cineva ar putea trece de parola de lock-screen, de exemplu uneori se poate debloca cu ajutorul unui accesoriu Bluetooth sau datorită locației, datele sensibile ar rămâne însă în siguranță completă datorită Samsung Knox.

Se trece din modul normal în modul protejat doar prin apăsarea icon-ului Knox. Odată activat sistemul de securitate, ai acces la câteva aplicații separate: telefon, contacte, browserul Samsung, email, documente și camera foto. Există de asemenea versiunea Knox Premium care se utilizează în companiile mari pentru a oferi o protecție suplimentară.

Pozele făcute cu camera Knox nu se pot vedea decât accesând sistemul separat de operare. La fel documentele pe care lucrați în Knox, discuțiile de pe email și așa mai departe. Complet separat de sistemul de operare normal și informațiile sunt criptate.

Componente premium

Compania sud-coreeană a devenit cel mai mare producător de chip-uri la nivel global, este un mare jucător în zona de display-uri, baterii și memorii. Fabricile Samsung vor începe să producă procesoarele pe 6 nanometri în cursul acestui an, iar planul este să treacă pe 5 și apoi 4 nanometri. Reducând dimensiunea, scade consumul de energie și procesoarele nu se mai încălzesc, optimizând astfel utilizarea terminalelor smartphone. De asemenea, permit realizarea de terminale smartphone cu baterii de dimensiuni mai mari.

Samsung a anunțat de asemenea că va dedica investiții de 22 de miliarde de dolari pentru tehnologii 5G și pentru a continua dezvoltarea proiectelor de Inteligență Artificială. Rețelele de următoarea generație vor fi un element esențial pentru dezvoltarea AI, pentru că oferă transmisii de date mult mai rapide și cu latențe mai mici. Inteligența Artificială are nevoie de cantități imense de date pe care să le poată procesa cât mai rapid, de aceea rețelele 5G vor susține dezvoltarea AI.

Pe lângă tehnologii hardware, 5G și AI, Samsung a făcut o prioritate și din securitate. Terminalele Galaxy au o arhitectură specială securizată, încă de la nivelul procesorului, pentru a împiedica accesul neautorizat la date. Pe lângă Knox, care vine integrată pe telefoanele Samsung, există de asemenea mai multe elemente de securitate. Samsung Pass permite stocarea în siguranță a parolelor de acces la alte site-uri și conturi, astfel încât să le puteți avea mereu la îndemână. Secure Folder este o altă funcție care permite blocarea datelor dintr-un anumit folder, care nu mai poate fi accesat decât de utilzator cu parola stabilită. Informațiile sunt criptate.

Samsung Blockchain Keystore este o tehnologie digitală care protejează accesul la wallet-uri digitale, cripto-monede și alte sisteme de plăți virtuale. Samsung Health are de asemenea o componentă care protejează datele personale să nu fie accesate de terțe părți.

Secure WiFi vă permite să accesați rețelele wireless neparolate fără frica că vă vor fi copiate sau accesate datele personale. Realizează o criptare a tuturor datelor transmise și nu pot fi accesate de altcineva. În fine, să nu uităm de Find My Mobile, o funcție extrem de utilă dacă vă pierdeți sau este furat telefonul.

La toate astea se adaugă investițiile realizate de Samsung în start-up-uri de securitate și companii specializate în securitatea datelor. Revin cu detalii despre Knox și alte soluții tehnologice într-un nou episod.

Astfel, dacă vă doriți terminale smartphone moderne, care să incudă cele mai noi tehnologii, să aibă camere foto de ultimă generație, performanțe maxime, dar care să fie în același timp foarte sigure, vă recomand cu căldură familia Samsung Galaxy S20 și noile modele smartphone lansate de Samsung despre care o să discutăm într-o serie de articole dedicate.