Sony Xperia XZ3 a fost lansat oficial la IFA Berlin 2018, este practic cel mai important smartphone lansat la eveniment. Au îmbunătățit modelul anterior, Xperia XZ2, aducând elemente de la XZ2 Premium. O să detaliez mai jos, nu înainte de a spune că au irosit noi ocazii: nu are cameră foto duală, dispune de doar 4GB de RAM și are o baterie mică comparat cu principalii rivali.
Update! Citește review Sony Xperia XZ3 ->>Detalii tehnice Sony Xperia XZ3

Display: 6 inch, 18:9 QHD+ HDR OLED, tehnologii Bravia OLED
Procesor: Qualcomm Snapdragon 854
Accelerator grafic: Adreno 630 GPU
Memorie: 4GB de RAM
Stocare: 64GB
Camera foto: 19 megapixeli
Camera selfie: 13 megapixeli
Baterie: 3.300 mAh
OS: Android 9 Pie
Rețea: LTE 1.2 Gbps
Bonus: CoD Black Ops 4 pentru PlayStation 4
Preț: 800 de euro

Primele impresii privind Xperia XZ3

Ca de obicei Sony fac actualizări bune pe zona de smartphone-uri Xperia, dar deocamdată păstrează “tradiția” de a rata unele momente importante din industrie. Astăzi nu există practic niciun flagship care să nu aibă cameră foto duală, evident pentru pozele cu efect de bokeh și alte efecte. Chiar dacă nu este un element definitoriu pentru achiziție, pentru unii utilizatori este însă esențial. Sony, care este un lider pe zona de camere foto și video, refuză să urmeze acest trend și pune cameră single, fapt care va îndepărta și ultimii fani ai seriei Xperia. Sigur că Xperia XZ3 are o cameră foto foarte bună, senzorul de 19 megapixeli (1/2.3 inch) este excelent și au lucrat și la software. Dar să nu uităm nici faptul că pixelii au 1.12 nm, în timp ce rivalii au trecut la 1.4 și lentila este F/2.0 când Samsung are F/1.5 și așa mai departe. Adică au făcut ceva, dar prea puțin pentru a ține pasul cu competiția.

Face și filmări foarte bune, dar și aici sunt probleme. Filmarea e 4K, are și modul SuperSlow Motion care este foarte căutat astăzi. Dar nu are stabilizare deloc pe partea de filmare, doar Steady Shot pentru fotografii, cu stabilizare pe cinci axe. HDR este doar pentru poze. Camera frontală are senzor de 13 megapixeli, cu o nouă versiune a funcției 3D Creator.

Comunicările oficiale abundă în inteligență artificială (AI), care a devenit un buzz-word pentru tot evenimentul de la Berlin. De exemplu, activarea Smart Launch cu AI permite ca telefonul să activeze instant camera foto când îl scoateți din buzunar. Este interesant, dar nu neapărat un factor care să te facă să cumperi dispozitivul.

Design-ul general este ok, păstrează linia lui XZ2, cu spatele lucios, dar care stă plăcut în mână, capcană pentru amprente. Ecranul este de calitate foarte bună, iar telefonul include procesorul de imagine X-Reality care va îmbunătăți conținutul SDR într-un format foarte aproape de HDR (High Dynamic Range), astfel încât chiar și atunci când vizionați conținut online, vă puteți bucura de o vizionare de înaltă calitate, oferind o rezoluție mai bună, o gamă mai largă de culori și contrast îmbunătățit.

Difuzoarele S-Force Front Surround Sound sunt acum și mai puternice, oferind o intensitate sonoră cu 20% mai ridicată decât modelul anterior. Tehnologia Hi-Res Audio vă permite să ascultați muzică la calitatea intenționată de către artist, în timp ce tehnologia DSEE HX îmbunătățește calitatea fișierelor comprimate până aproape de Hi-Res; iar tehnologia LDAC asigură o experiență superbă de ascultare wireless. Sistemul de vibrații dinamice creează o experiență senzorială puternică, care amplifică muzica, filmele și jocurile, permițându-vă să simțiți acțiunea în mâinile dumneavoastră și însuflețind conținutului într-un mod complet unic.

Xperia XZ3 este încadrat de o ramă metalică de 3 mm, din aluminiu, iar pe față și spate are Corning Gorilla 5 cu certificare IP65 / IP68 de rezistență la apă. Procesorul este ok, Snapdragon 845 este cel mai puternic disponibil la ora asta, dar toți marii rivali oferă 6 sau 8 GB de RAM, iar modelul XZ4 vine în combinația clasică de 4GB de RAM și 64GB de stocare. De asemenea, bateria este de 3.300 mAh, în condițiile în care Note a fost lansat cu baterie de 4.000 mAh și Huawei P20 Pro la fel.

Terminalul Sony beneficiază de o gamă de accesorii variate, printre care tocul tactil SCTH70 și tocul suport SCSH70, în culori similare telefoanelor. Totodată, vor fi disponibile și accesorii pentru încărcare și audio, stație de încărcare wireless WCH20, Căști stereo STH40D, căști bifuncționale cu Bluetooth și altele.

Sony Xperia XZ3 va fi disponbilla finalul lunii septembrie 2018. În septembrie va fi lansată campania de pre-comandă în care clienții vor primi cadou jocul video Call of Duty: Black Ops 4 pentru PlayStation 4 în valoare de 299 de lei.