Am pus în lista de mai jos câteva modele de laptop care ies în evidență, dispozitive pe care le consider esențiale pentru cei care caută un sistem bun la început de an. Clasamentele cu laptopuri sunt greu de făcut din mai multe puncte de vedere, întâi pentru că sunt diferite tipuri de dispozitive, diferite formate, multiple platforme și categorii de preț. Evident, nu am testat toate aceste modele de laptop, dar mă bazez pe modelele similare testate, cunoscând brandurile și dotările hardware.
Găsiți mai jos top 10 laptopuri disponibile acum în magazine, fiecare pe categoria lui. O să vedeți că fiecare este diferit și este foarte greu să le compari și să alegi între ele. Am decis să fac separat un top al laptopurilor ieftine, o să revin pe tema asta. De asemenea, nu luați ordinea ca fiind una de tipul locul 1 e cel mai bun, iar 10 cel mai prost.
Le-am pus în ordine doar pentru a le putea parcurge mai ușor. Ele reprezintă fiecare “cel mai tare laptop” pe categoria sa.
Am scos în evidență astfel produse care merită cumpărate, dar nu sunt chiar pentru oricine.
Top 10 cele mai tari laptopuri
1) Apple Macbook Pro 15 Retina – după părerea mea noul model are destule lipsuri, dar laptopul de anul anterior este cel mai potrivit pentru oamenii din business și antreprenorii care călătoresc des. Are toate opțiunile de conectare fără adaptoare inutile, am ales formatul de 15 inch pentru că este cel pe care îl folosesc și consider că este cea mai bună alegere între portabilitate și laptopul de birou, fără niciun compromis. Există și Macbook Pro 13, dacă vreți ceva mai portabil.
2) Microsoft Surface Pro 4 – cel mai bun portabil hibrid, nu e nici laptop full, dar nici tabletă, are puterea hardware de care aveți nevoie într-un format simplu și ușor de utilizat, de asemenea, funcții esențiale pentru cei din comanii și autonomie foarte bună. Recomand cu căldură și pentru creativii din domeniul digital și pentru cei care s-au săturat de laptopul clasic, cu clapă.
3) Asus RoG Strix GL502VT – laptop pregătit pentru gaming, cu un design excelent, putere hardware mare, dar și o greutate de 2.2 kilograme care îl face ok pentru drum. De mult spun că un astfel de laptop nu este doar pentru gaming, pentru că puterea hardware te face să fii mai eficient în lucrul cu prezentări, filme, grafice și fotografii, iar după ce termini ai și un laptop de gaming bun, fără să ai nevoie de alte investiții. Un astfel de laptop mi-aș lua astăzi dacă ar fi să schimb sistemul.
4) HP Spectre Pro 13 G1 – genul de ultrabook care are suficientă putere hardware să rezolvi orice problemă de pe drum. Aici modelul câștigă prin faptul că este foarte ușor și compact, cu un design menit să-ți atragă atenția. Autonomia mare este de asemenea un atuu important.
5) Dell XPS 15 – sistemul de pe care lucrez acum, doar că eu am varianta 2014, iar între timp au lansat anul trecut o actualizare excelentă. Cum spuneam, eu prefer ecranul de 15 inch, iar rezoluția 4K este excelentă. Oferă o dimensiune plăcută pentru lucrul pe drum, iar laptopul are 2,1 kilograme, nu te doare spatele. Putere hardware suficientă, viteză maximă datorită SSD-ului și așa mai departe.
6) Acer Aspire F5-771G-77T1 – am vrut să adaug în clasament și un model accesibil de 17 inch, dar extrem de bine dotat. Cunoscuți pentru raportul preț/calitate, taiwanezii au acest laptop cu procesor Core i7 Kaby Lake, cea mai nouă generație de la Intel, cu un preț final de 3.499,99 lei. Stocarea e pe SSD și placa grafică este GTX 950M de 4GB, practic se va descurca bine în oride aplicație și o parte din jocurile video care nu necesită dotări SF.
7) Lenovo Yoga Book YB1-X90L – una dintre surprizele anului, Yoga Book este un dispozitiv 2-în-1 cu o inovație, în loc de tastatură are o tabletă grafică încorporată și un stilus. Se poate desena și lua notițe, dar dacă ai nevoie de taste se poate schimba pe modul tastatură și apar toate butoanele necesare scrierii. Am avut ocazia să testez dispozitivul și se mișcă excelent deși este un hibrid cu Intel Atom. Autonomia este foarte bună, așa că artiștii digitali au un dispozitiv unic pe care îl pot lua la drum. Nu se poate compara cu un laptop normal, dar pe zona hibridelor este un experiment interesant.
8) Asus Zenbook Pro – dacă aș căuta acum cel mai arătos și mai bine dotat ultra-portabil, aș ezita între Spectre, XPS 13 și ZenbookPro. Practic, aș putea face un clasament top 10 laptopuri ultraportabile, dar tot aceste trei modele ar fi pe primele locuri și nu aș ști cum să le plasez. Acum că s-a lansat și Zenbook 3, puteți merge pe varianta cea mai de top, iar modelul Deluxe abia prezentat la CES 2017 este pentru CEO și oameni care dispun de resurse financiare.
9) Alienware 13 – dacă nu știați, există și sisteme de gaming cu display de 13 inch, brandul legendar vă asigură că laptopul are o performanță decentă, iar prețul nu este chiar mare pentru un laptop dedicat jocurilor. Cum spuneam, laptopurile de gaming asigură o performanță care te face mai productiv în muncă orice ai face pe el. Și poți să te și distrezi, combinația perfectă.
10) ThinkPad X1 Carbon – înainte de a avea un XPS, visam la ThinkPad, brandul controlat acum de Lenovo, care l-a preluat de la IBM. Cred că X1 Carbon este cel mai bun laptop ultraportabil business, cu rezistență sporită și funcții de securirate avansate pentru cei din companii.
Ca sfaturi pentru achiziție, vă spun sincer că cel mai tare laptop este cel care răspunde cel mai bine nevoilor voastre. Depinde foarte mult de ceea ce faci pe el, dacă lucrezi doar online sau ai și aplicații sau jocuri instalate, dacă ai aplicații de la birou și documente importante. Eu nu pot încă să recomand un Chromebook, mi se pare o alegere greșită. Poate mă înșel, dar prefer să a aplicațiile mele și opțiunea de a alege altceva dacă nu-mi place ceva. Pe Chromebook ești cam limitat la ce oferă Google.
Alegerea laptopului depide și de buget, iar acum sistemele ieftine pe la 2.000 de lei pot îndeplini aproape orice sarcină obișnuită. Deja la 3.500 de lei ajungeți la laptopuri de top precum modelul Acer din clasamentul de mai sus. Pe 5-6.000 de lei sunt laptopuri capabile de orice, inclusiv jocuri, editare video și foto, aplicații CAD și așa mai departe. Iar pe nișa de top, foarte multe produse concurează la prețuri de la 9.000 la 15.000 de lei. Pentru cei care își permit.
Cum spuneam, o să revin cu un clasament al laptopurilor ieftine și cum să alegeți un laptop bun. Dacă există laptopuri de top pe care nu le-am menținonat, lăsați-mi un comentariu.
Sunt de parere ca Apple Macbook Pro 15 Retina este de departe singurul laptop care isi merita fiecare banut. Am avut un Macbook Pro 15 de prin 2010, cu procesor i7. Pot sune ca isi face treaba si in prezent, chiar foarte bine, dupa ce s-a inlocuit HDD-ul cu un SSD si sa facut un reflow la placa video ( prea mult gaming in conditii deloc „umane”). Intradevar pretul este destul de piperat insa, dupa cum am mentionat si la inceput, isi face toti banii.
 
Apple ramane in top preferinte! As merge apoi pe Asus dar am avut ceva probleme cu acest brand.
 
Eu personal am avut Acer, Asus, HP, Toshiba și Dell, am testat evident multe alte modele. Aș trece pe un laptop de gaming, Strix ăla ar fi perfect. Cu Macbook nu sunt hotărât încă, aplicațiile mele curente sunt pe Windows și să am un Macbook cu Windows mi se pare aberant. Probabil există aplicații și pe Mac OS, dar nu am avut timp să caut. Deci rămâne pe altă dată 🙂
 
Un vot pentru Surface Pro 4 după câțiva ani experiență cu Surface Pro 3. In rest Dell XPS all the way.
 
La XPS singura problemă este legată de Touchpad. A început să se înalțe și nu mai stă la loc, nici nu se închide bine capacul. Cred că de la temperatură s-a încins ceva pe-acolo, dar nu am timp să ajung la service 🙂
 
Din pacate pe partea de MAC, Mac-ul meu cumparat in 2014 se misca execrabil…Plin de buguri,update-urile trebuie sa te rogi de ele sa mearga, fie nu se downloadeaza complet, fie apar erori, iar Xcode este cel mai odios program inventat vreodata.
 
mie mi s-a parut interesant HP-ul asta: Laptop HP Pavilion 17-ab001nq cu procesor Intel® Core™ i7-6700HQ 2.6 Ghz, Skylake™, 17.3′, Full HD, IPS, 8GB, 1TB + 128GB SSD, nVIDIA® GeForce® 960M 4GB. Cred ca-i mai vechiut modelul, dar a avut o reducere substantiala pe final de an.