Se pare că ghidul de achiziție pentru telefoane ieftine și bune a avut mare succes, așa că am să continui pe direcția asta cu telefoane super-ieftine, cu preț sub 500 de lei. În funcție de comentarii și discuțiile ieșite de aici, vedem dacă vom căuta și telefoane mai ieftine de atât sau dacă mergem pe zona peste 1000 de lei. Să vedem.
Foto: | Dreamstime.com
Să fim înțeleși din start – nu prea există telefoane super-ieftine și bune. Telefoanele la 400-500-600 de lei sunt ok, îți faci treaba cu ele, dar nu sunt nici performante, nu au nici fiabilitate foarte mare. Tocmai pentru că sunt ieftine au diverse probleme, fie de hardware, fie de software și acestea vor apărea în timp. Totuși, există și modele ieftine și bune sub 600 de lei și am să încerc să vă prezint câteva. Am în cap câteva modele foarte ieftine care au primit rating foarte bun peste tot.
Cum găsiți un telefon super-ieftin în 2018
Deși suntem în 2018, telefoanele foarte ieftine sunt în continuare greu de găsit sau vin cu multe probleme – se mișcă foarte greu, se restartează, nu se conectează la PC sau nu le merge ecranul touch. Nu se aude bine în apel, nu rulează muzica, aplicația de Youtube merge prost. De-asta cred că trebuie să urmați sfaturile de mai jos pentru a avea o experiență bună.
Alegeți branduri fără probleme. Știm cu toții că Allview are tone de probleme și la fel va fi cu telefoanele foarte ieftine. Pe lângă problemele de hardware cu dispozitivele, Allview refuză să repare produsele pe garanție și dă vina pe client. Deci evitați Allview și alte branduri ca ei. Căutați pe Google dacă au fost probleme cu acel brand sau cu acel model înainte de a cumpăra. Quickmobile vinde telefoane ieftine la preț dublu față de magazinele din China. Apoi, când ai probleme cu ele și te duci la reparat, te pune să plătești reparația. Orice magazin din China schimbă telefonul defect cu unul complet nou. Căutați pe net sfaturi înainte de a face o achiziție greșită.
Unele branduri, chiar dacă sunt necunoscute, oferă telefoane care în general nu au probleme. Moto are niște modele ieftine și bune, fiabile, fără probleme, fără scandaluri de garanție, fără prețuri umflate. ZTE are niște modele ok. Samsung, Xiaomi sau alți jucători au modele la acest nivel de preț. Deși la orice brand mai pot apărea probleme, brandurile mari repar telefoanele fără probleme de garanție, iar modelele sunt mai fiabile.
Chiar dacă nu aveți bani, trebuie să fiți atenți la câteva lucruri pentru a cumpăra un telefon bun. Pe zona asta foarte ieftină Google a pregătit un Android Oreo (Go Edition). Este special gândit pentru terminalele care nu dispun de stocare prea mare, de memorie prea multă și trebuie să reducă la maxim consumul de date pentru că abonamentele sunt costisitoare. Adică pentru piețe mai sărace, precum China, India, Brazilia. Dar evident, sunt convins că va avea utilizatori și în România. Primul telefon care ar putea aduce Android Oreo Go Edition este un Nokia 1 apărut pe zvonuri. Dacă aflu ceva despre el, vă scriu imediat pe blog.
Deocamdată nu avem așa ceva, dar avem Android One pentru telefoane ieftine. Avem modele ieftine cu Android 6 sau 7. Am să încerc să le organizez cumva după raportul calitate/preț.
Top telefoane ieftine cu preț sub 500 de lei
Mare atenție că găsiți în magazine telefoane de acum 4-5 ani, cu Android 4.0. Cred că nu trebuie să vă spun că nu merge nimic cum trebuie și dați banii degeaba pe ele. Atenție la versiunea de Android.
1) Moto E4. Sunt trei modele Lenovo Motorola la acest nivel de preț: Moto C Plus, Moto E3 și Moto E4. Prima oară eram tentat să pun în acest top C Plus, părea cel mai bine dotat, dar am observat că are doar 1GB de RAM. Aici este un factor cheie – în 2018 oricât de ieftin ar fi un telefon, 1GB de RAM e inacceptabil. Știm deja că Android ocupă multă memorie, iar dacă rămâi fără, telefonul va merge execrabil. Așa că am ales Moto E4, iar E3 este cel de anul anterior, deci foarte vechi. Moto E4 are dotări bune și un preț acum de doar 550 de lei. Dacă vi se pare că diferă prețul, uitați-vă la data articolului. Astăzi atât costa.
Are un ecran de 5 inch cu rezoluție HD (1280×720 pixeli), procesor Mediatek MT6737 – procesor care este și pe telefoane mult mai scumpe – plus 2GB de RAM. Stocarea internă este de 16GB, iar acest lucru înseamnă că totul se va mișca decent. Plus că are Android 7.1.1, deci o variantă destul de nouă. Moto au și ei o interfață extrem de simplă și curată, camera foto pe spate este de 8 megapixeli, cea frontală de 5 megapixeli, iar bateria integrată de 2.800 mAh. O să aveți experiența pe care o veți avea și pe un telefon de 800-900 de lei. Este un telefon construit bine, solid, care nu dă rateuri aiurea. Detalii tehnice complete sunt pe GSMArena. Dacă aveți mai mulți bani, ceva mai bine dotat este Moto E4 Plus. Varianta mai mare.
2) Nokia 2. Este un telefon low-cost aproape perfect. Sigur, contează și brandul Nokia. Acum telefoanele Nokia sunt făcute de HMD Global, un start-up finlandez care a făcut vânzări bune anul trecut. Chiar ironic cum un start-up face treabă mai bună decât gigantul Microsoft care a reușit să îngroape Nokia de tot. Revenind la acest terminal, să vedem ce dotări tehnice are. Conform site-ului Nokia, are un ecran de 5 inch HD (1280×720 pixeli), prcoesor Snapdragon 212 (quad-core la 13 GHz), 1GB de RAM, 8GB de stocare internă, cameră foto de 8 megapixeli pe spate și 5 megapixeli pe față.
Problema majoră rămâne acel 1GB de RAM, iar partea bună este că Nokia folosește doar Android curat, astfel că se mișcă decent și vă descurcați cu el. Alt avantaj este că are o baterie de 4.100 de mAh, care va ține mult și bine. Găsim noi și modele cu mult RAM, dar ele nu sunt brand-name. Dacă luați un telefon pentru copil, acesta este modelul perfect. Nici prea scump, dar nici prea prost. Se poate juca, are autonomie, se poate uita la desene și clipuri, totul ok. Dacă aveți buget mai mare, mergeți pe Nokia 3, nu veți regreta. Prețul acestui model este tot 450 de lei, astăzi.
3) Xiaomi Redmi 4A. Chinezii de la Xiaomi fac și modele ieftine, nu doar cele de top pe care le caută toată lumea. Acest terminal este bun și ieftin, vă descurcați în orice situație. Vine cu același ecran de 5 inch HD (1280×720 pixeli), cu un procesor Snapdragon 425, quad-core la 1.4Ghz, pare mai bun dar nu veți vedea mare diferență față de celelalte două. Are însă 2GB de RAM, 16GB de stocare internă, cameră foto pe spate de 13 megapixeli, fontala de 5 megapixeli, iar bateria integrată ar fi de 3.120 mAh. Per-total o alegere ok, dar problema lui este că are platforma Android 6.0.
Acum, după cum știți, în fiecare an Google lansează o versiune nouă de Android. În fiecare an, platforma este actualizată – să țină bateria mai mult, să meargă mai repede – chestii de-astea. Acum ideal ar fi să aveți Android 8.0 sau promisiunea unei actualizări, ca la Nokia. Diferența față de 6.0 este mare. Iar Xiaomi folosește o interfață proprie, MIUI. Nu am testat-o foarte intens, mulți spun că este ok. Dar nu știu pe un telefon ieftin cât de bine se mișcă. Prețul acestui model este 499,99 lei.
Cam atât din zona brand-name. Zău, modelele Samsung sau Huawei de acum 3-4 ani nu merită cumpărate acum. Să vedem de la ceilalți chinezi alte modele.
4) Oukitel C8. Este unul dintre cele mai ieftine modele de telefoane foarte ieftine cu design de 2018. Are ecran de 5,5 inch cu format 18:9 cu rezoluție HD+ ( 1280×640 pixeli). Are marginile subțiri și nu are butoane pe partea centrală. Procesorul este Mediatek MT6580A, quad-core la 1.3GHz, dar are în schimb 2GB de RAM și 16GB de stocare. O să vă descurcați ok cu el și are platforma Android 7.0. Suportă și carduri de memorie, are o cameră foto cu senzor de 13 megapixeli și una frontală de selfie de 5 megapixeli. Bateria integrată este de 3.000 mAh. Una peste alta este cel mai spectaculos telefon ieftin la vânzare în 2018. Prețul este doar 400 de lei pe eMAG. Mai multe detalii tehnice găsiți pe site-ul producătorului.
Nu sunt foarte multe telefoane ieftine care să aibă peste tot review-uri pozitive. Oukitel nu sunt foarte cunoscuți pentru că nu au investit în marketing cum fac alți producători. Dar cine știe ce va fi pe viitor. Când un astfel de jucător se va hotărî să iasă pe piețele internaționale, vor veni vremuri grele pentru cei mari și cunoscuți.
5) Cubot Magic. De asemenea o companie mică, Cubot are niște modele de telefoane ieftine și bune, iar modelul despre care discutăm azi este accesibil și dotat bine. Are un ecran de 5.5 inch cu rezoluție HD (1280×720 pixeli), are procesorul Mediatek MT6737, quad-core la 1,3GHz, dar are 3GB de RAM și 16GB de stocare, ceea ce îl face o alegere foarte bună. Acceleratorul grafic este Mali-T720 MP2, destul de ok. Camera foto este duală – excelent la acest nivel de preț. Un senzor are 13 megapixeli și o a doua lentilă de 2 megapixeli pentru adâncime de câmp. Camera foto frontală pentru poze selfie este de 5 megapixeli.
Terminalul are o serie de tehnologii moderne, platforma este Android 7.0, destul de modernă, iar bateria este de 2.600 mAh. Detalii tehnice suplimentare găsiți pe XDA-Developers. Poate fi cumpărat de la eMAG la un preț de 499,99 lei.
6) ZTE Blade V7 Lite. Chinezii de la ZTE sunt mare rival Huawei pe echipamente telecom, dar la telefoane greu țin pasul. Nu au prea ieșit de pe piața din China, deși unele modele sunt bune, cu greu le găsești în magazine. Anul trecut cineva anunța că va lansa brandul ZTE pe telefoane în România. Dar nu au mai răspuns la mailuri, deci nu cred că era ceva legat de companie, ci vreun distribuitor.
Modelul are un ecran de 5 inch, cu rezoluție HD (1280×720 pixeli), cu procesorul Mediatek MT6735P, quad-core la 1.0 GHz, dar cu 2GB de RAM și 16GB de stocare – întotdeauna este de preferat să aveți 2GB de RAM și 16 de stocare, comparat cu 1GB de RAM și 8GB de stocare. Chiar dacă e mai scump, merită din plin mica diferență. Camera foto pe spate este de 13 megapixeli și cea frontală de selfie de 8 megapixeli – deci totul este foarte ok. Bateria integrată este de doar 2.500 de mAh. Suportă și carduri de memrorie, deci totul este ok. Prețul este însă mai măricel, de 505 lei astăzi.
7) LG K4 (2017). Nu este un telefon extraordinar, dar este bine făcut și vă descurcați cu el, iar prețul este destul de bun ca să îl luăm în calcul azi. Diferența principală este că toate detaliile tehnice sunt mai slabe decât la ceilalți competitori de mai sus. Așa că personal nu aș alege K4, dar vă prezint detaliile să vedeți cum stă.
LG K4 (2017) are un ecran de 5 inch, dar este cu rezoluție destul de slabă, 854×480 de pixeli. Se va vedea relativ ok, dar mai slab decât un ecran HD sau Full HD. Procesorul său este Snapdragon 210, un quad-core la 1.1GHz, cu 1GB de RAM și 8GB de stocare internă, iar ambele camere foto sunt de 5 megapixeli. Vedeți, scade la toate nivelurile și practic pierde cursa cu oricare competitor. 1GB de RAM este riscant, poate merge foarte greu. 8GB de stocare sunt ocupați de Andorid și mai rămâi cu aproape 2GB liberi. E greu să pui jocuri, să ai filmulețe și altele. Detaliile tehnice sunt aici.
Prețul pentru acest model este de 530 lei.
8) Alcatel Pop 4 Plus. Este un smartphone destul de vechi, de-aia este ieftin acum. Terminalul are un ecran de 5.5 inch cu rezoluție HD, 1280×720 pixeli, procesorul Qualcomm Snapdragon 210 cu 1.5GB de RAM, 16GB de stocare internă, slot de carduri de memorie. Camera foto de pe spate are un senzor de 8 megapixeli, iar frontala este de 5 megapixeli. BAteria integrată în acest dispozitiv este de 2.500 mAh, destul de mică la ce ecran are. De asemenea, memoria RAM e limitată, dar e mai bine decât modelele cu 1GB. Android este 6.0, deci nu vă așteptați la cine știe ce. Telefonul are și review-uri negative, deci probabil experiența e slabă pentru cei care au văzut și terminale smartphone mai bune. Prețul actual este de 498 de lei la eMAG.
9) Meizu M5C. Este un brand chinezesc mai cunoscut, modelele sunt relativ bune, nu au avut probleme la modul general. Nu uitați că este un telefon ieftin, cu preț sub 500 de lei, deci nu aveți pretenții. Ecranul este de 5 inch cu rezoluție HD (1280×720 pixeli), procesorul este Mediatek MT6737, quad-core la 1.3GHz, are 2GB de RAM, oferă o experiență aproape de telefoanele de 1000 de lei, iar stocarea internă este de 16GB. Camera foto de pe spate are senzor de 8 megapixeli și cea frontală este de 5 megapixeli. Bateria integrată este destul de mare, 3.000 mAh, dar platforma cu care vine este Android 6.0. Un telefon ieftin, care își face treaba, dar mai mult decât atât nu putem spune despre el. Nu poți avea pretenția că va fi un smartphone excepțional. Detalii suplimentare aveți pe site-ul Meizu. Prețul este 499,00 lei astăzi.
10) Energizer Energy S550. Producătorul de baterii și acumulatori Energizer are o linie de terminale smartphone despre care am mai scris și o să vă mai scriu și anul acesta. Modelul de față nu este cel mai bine dotat sau cel mai puternic, dar se încadrează în nivelul de preț. Modelul are un ecran de 5.5 inch, cu rezoluție HD (1280×720 pixeli), procesorul Mediatek MT6737, cu 1GB de RAM și 8GB de stocare internă, card de memorie microSD, cameră foto de 13 megapixeli, frontala de 5 megapixeli și o baterie internă de 3.000 mAh. Deci dotări similare, dar este un pic sub alte modele. Rămâne un model de top 10 la acest nivel de preț. La ora actuală, prețul este 480 de lei la eMAG.
Atenție la vechimea modelului
Am lăsat la final acest avertisment, am găsit pe eMAG niște modele care nu merită sub nicio formă prețul cerut. Trecând de ceea ce scriam la început despre Allview de exemplu, există la ofertă modele precum Huawei Y5, Samsung J1 sau Samsung Grand Prime, care au Android 5.0 și prcesoare de acum 5 ani. Există modele care nu au 1 GB de RAM sau care au 4GB de stocare internă. Păi dacă cu 8GB ai probleme să meargă ceva, cu 4GB nu ai loc practic de nimic, pentru că Android ocupă acel spațiu de tot. Maxim poți pune Facebook sau Instagram și atât. De câteva ori vrei să adaugi ceva nu va fi spațiu, nici cu card de memorie.
Android 5.0 este de asemenea foarte vulnerabil acum, s-au făcut N actualizări de atunci și telefoanele foarte vechi nu primesc aceste actualizări. Pe GSMArena găsiți data la care este lansat modelul, dacă vă uitați la un telefon anume. Dar, cum spuneam vă uitați la ediția de Android și vă prindeți. Hai, cu 6.0 mai merge. Cu 7.1.1 este ideal, iar cu 8.0 probabil nu sunt modele ieftine. Dar să iei ceva cu Android 5.0 chiar nu merită. Procesoarele au evoluat mult de la an la an, chiar nu va funcționa totul ok.
Sper că nu am uitat vreun model ieftin. Dacă aveți întrebări sau precizări privind aceste telefoane, lăsați-mi un comentariu.
Dacă vreți să cumpărați un telefon și nu vă puteți decide, lăsați un comentariu și vă răspund rapid.
Interesant, dar ati uitat de Ulefone S7 plus (cel cu 16Bg memorie si 2Gb RAM), care, chiar in luna in care ati scris acticolul era in jur de 350 ron! Il am de aproape 1 an si sunt foarte multumit de el!
 
Ai dreptate, nu am mai luat în calcul Ulefone, în ultima vreme nu s-au prea remarcat. Dar o să urmăresc pe viitor.