Asus Zenfone 11 Ultra este un flagship bine dotat, performant, arătos, dar care vine la un preț măricel la momentul actual. Are tehnologii de ultimă generație, materiale premium, este protejat la apă și praf și hardware de top. Este însă primul an în care pierde atuul său principal, formatul compact. Ar avea nevoie și de tehnologie foto mai avansată. Hai să trecem prin fiecare capitol.

Pro și contra Asus Zenfone 11 Ultra

Avantaje:

  • performanțe de top;
  • baterie mare cu autonomie crescută;
  • design plăcut și materiale premium;
  • experiență fluentă fără întârzieri;
  • păstrează mufa de căști;

Dezavantaje:

Detalii tehnice Asus Zenfone 11 Ultra

Ecran: 6.78 inch AMOLED LTPO, 2400×1080 pixeli, 144Hz, HDR10, 2500 nits, Gorilla Glass Victus 2
Procesor: Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm)
GPU: Adreno 750
Memorie: 12 / 16 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 50 + 32 + 13 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 163.8 x 76.8 x 8.9 mm
Greutate: 224 gr
Baterie: 5.500 mAh + 65W + 15W wireless
OS: Android 14
Tehnologii: IP68, Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7, USB Type-C
Preț: 5.000 / 5.500 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 5]

Impresii după testare

La început eram destul de rezervat în privința lui Asus Zenfone 11 Ultra. Adică știam teoria, că este de fapt un ROG Phone 8 Pro, în alte haine. Circulase de anul trecut zvonul că Asus, nemulțumit de performanțele diviziei mobile, făcuse o competiție între ROG Phone și Zenfone. Și s-a decis că va păstra doar telefonul de gaming. Dar totuși, pentru a nu renunța de tot la gama Zenfone, au decis să transforme acest model în ROG Phone ușor modificat.

Este păcat, atuul principal al seriei rămăsese formatul compact. Asus Zenfone 10 este acum ultimul flagship compact. Este bun și acum pentru cei care mai vor terminale cu ecran de 5.8 inch. Foarte compact, bun, cu baterie mare care ține mult. Dar deja este depășit de noile generații.

Asus Zenfone 11 Ultra vine tot cu ecranul de 6,78 inch de la ROG Phone. Este mare, o schimbare uriașă aș putea spune. Dar inginerii de la Asus au reușit să facă telefonul să fie subțirel, să pară comod de ținut în mână. Materialul de pe spate pare să fie inspirat din laptopurile Zenbook. Are sticlă pe față și sticlă pe spate, cu șasiul din aluminiu rezistent.

Are tehnologie de top, cam la toate capitolele. Ecranul este însă FHD (2400×1080 pixeli). Însă este un display cu refresh de 144Hz și luminozitate care poate atinge la nevoie 2.500 de nits. Certificat cu HRD10+ și alte tehnologii de imagine. Contribuie și el la o autonomie peste așteptări.

Procesorul este tot cel de top. Snapdragon 8 Gen 3 și optimizările Asus asigură că obține scoruri foarte bune în teste și se descurcă excelent în jocuri video. Nu are softul de optimizare de la ROG Phone, dar chiar și așa stă bine. Probabil nu are nici sistemul de răcire de la fratele de gaming.

Versiunile din România sunt de 12/256 GB la 4.999 lei și 16/ 512GB disponibil la 5.500 de lei. Bateria integrată este și ea de 5.500 mAh și se încarcă cu 65W pe fir. Are și încărcare wireless Qi cu 15W.

La acest nivel de preț există mulți rivali, de exemplu OnePlus 12 mi se pare cel mai interesant și care este bun și pe foto. Desigur avem Galaxy S24+ la doar 5.699 lei sau Honor Magic 6 Pro la un nivel de 6.000 de lei. Mai ieftine sunt modele precum Xiaomi 14 sau S24 de bază, care sunt destul de interesante.

Teste benchmark

Am rulat pe Asus Zenfone 11 Ultra o mulțime de teste de referință, ca la orice model. Am fost surprins de scorurile mari, foarte aproape de ROG Phone 8, printre cele mai bune din industrie. Dar nu este ceva neobișnuit. Ei oferă multe optimizări și am utilizat și Android curat, fără nicio interfață suplimentară. Memoriile rapide și stocare UFS 4.0 contribuie la rezultate.

Surpriza mare a fost la autonomie, care fără nicio setare a atins 24 de ore de utilizare cu ecran aprins. Sigur, va ține mai puțin cu SIM și în funcție de acoperire, dar este oricum spectaculos, peste așteptări. Cu procesor de top ține cât un telefon midrange cu procesor economic. Iar cu Power Saving activat a ținut 25,5 ore, iarăși peste orice concurent. Doar modele midrange cu baterii mari mai ajung la atâtea ore de utilizare.

Vedeți mai jos din testele făcute de mine.

Camere foto

Asus Zenfone 11 Ultra este bine dotat la capitolul foto. Camera principală are senzor de 50 de megapixeli. Din păcate nu este vreun senzor mare și nici nu are vreun algoritm software special. Dar rezultatele sunt destul de bune. Camera telefoto are zoom optic de 3x și senzor de 32 de megapixeli. Iar camera ultrawide are un senzor de 13 megapixeli. Este păcat că nu merg pe senzori mai buni. La Xiaomi 14, telefon mai ieftin, cu hardware similar, sunt trei camere de 50 de megapixeli. Are uneori probleme la focus, de exemplu tremură mâna și face focus în spate și nu unde vroiai tu. Sau face pe alt obiect decât cel pe care îl selectasei tu.

Nu sunt foarte multe erori, dar acest nivel de preț contează fiecare. Vedeți mai jos imagini pe care le-am realizat cu el.

Accesorii

Telefonul include husă de protecție și probabil are și încărcător în cutie. Totuși vă recomand să nu ratați foliile de protecție și să țineți astfel telefonul mai bine protejat. De asemenea puteți găsi încărcătoare compatibile și încărcătoare auto pe site. Dar mergeți deocamdată și vedeți secțiunea de huse și carcase Asus și găsiți apoi pe site alte accesorii.

Concluzii

Asus Zenfone 11 Ultra este un flagship adevărat cu toate elementele de care ai nevoie. Este arătos, are materiale premium, este protejat la apă și praf. Are procesor de top și performanțe mari. Are bateria mare cu încărcare rapidă. De asemenea ecran și camere foto ok. Dar este adevărat că prețul actual este măricel.

Galerie foto