Am testat Motorola RAZR 40, modelul midrange pliabil, o premieră pe acest segment. Este un produs binevenit, era nevoie de așa ceva pe segment. Desigur, specificațiile sunt un pic reduse față de RAZR 40 Ultra. Nu cu mult, însă suficient să fie un midrange premium în loc de flagship. Lenovo chiar deschide acest segment și urmează să vedem dacă va fi un hit. Problema este că, neavând altă concurență, el acum intră în competiție cu foste modele flagship, precum Galaxy Flip 4.


Pro și contra Motorola RAZR 40

Avantaje:

  • formatul pliabil îl face compact, rezistent și plăcut de ținut în buzunar;
  • bateria este ceva mai mare;
  • ecran de calitate foarte bună;
  • preț mai accesibil;

Dezavantaje:

  • camere foto medii;
  • ecran exterior minimalist;

Detalii tehnice Motorola RAZR 40

Ecran complet: 6.9 inch, LTPO AMOLED, 144Hz, HDR10+, 1400 nits
Ecran extern: 1.5 inch, AMOLED, 368×194 pixeli, 282 ppi, 1000 nits
Procesor: Snapdragon 7 Gen 1 (4 nm)
GPU: Adreno 644
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 256 UFS 2.2
Camere foto: 64 + 13 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 170.8 x 74 x 7.4 mm
Dimensiuni pliat: 88.2 x 74 x 15.8 mm
Greutate: 188.6 g
Baterie: 4.200 mAh + 30W
OS: Android 13, MyUI
Tehnologii: Wi-Fi e, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0, wireless charging 5W
Preț: 2.999 lei /

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 4 Media: 4]

Impresii după testare

Am testat o mulțime de modele pliabile și pot să confirm că ăsta este viitorul industriei. Sigur, vor exista mereu terminale pe format clasic, fie flagship, fie modele midrange sau ieftine. Dar pe viitor vor fi tot mai multe formate pliabile și cred că vom folosi modele tot mai inovatoare. Dar deocamdată, modelele pliabile se păstrează în două formate devenite clasice: Flip și Fold. Eu cred că Flip e cea mai bună variantă pentru că se pliază și rămâne foarte mic în buzunar. Apoi deschis are un format normal de telefon. Poate cel mai reușit este Oppo Find N2 Flip. Însă trebuie să recunosc că rămân niște probleme: nu au tot setul de camere, bateria este limitată, ecranul mic este greu de folosit. Din punctul meu de vedere, Fold este mai dificil de folosit, e foarte mare extins, are formatul de tabletă, este greu și masiv pliat. Poate că are și el rostul său, dar pe viitor va conta mult autonomia și puterea de procesare.

Motorola RAZR 40 este un model binevenit: un Flip midrange premium. Este mai accesibil, dar aduce toate beneficiile unui format pliabil. Este suficient de performant să nu simțiți vreun lag, ține și bateria bine, face și poze frumoase. Are un cadru din aluminiu de nivel aeronautic, iar balamalele sunt din oțel inoxidabil. Ecranul este aproape la fel de bun precum cel de pe Ultra, are luminozitatea maximă de 1400 nits, este HDR 10+ și are rată de refresh de 144 Hz.

Procesorul este neașteptat de bun. Snapdragon 7 Gen 1 s-a dovedit un procesor capabil, apropiat de Snapdragon 888 ca performanță. Pe lângă faptul că nu ai lag și se mișcă aplicațiile foarte bine, se descurcă și cu autonomia. Bateria este de 4.200 mAh. Este mai mare decât la modelul Ultra, ceea ce aduce automat un plus. Modul Power Saving adaugă și el câteva ore bune. Deci treci ziua de lucru cu el, chiar dacă este micuț.

Camera foto are senzor de 64 de megapixeli. Este unul dintre acei senzori buni de midrange, care n-au prea dat greș. Camera ultrawide este de 13 megapixeli, se descurcă decent, iar cea de selfie este de 32 de megapixeli. Cel puțin la specificații foto stă mai bine decât Samsung și chiar Oppo. Dar desigur, fiecare are atuurile lui. Samsung a rămas la senzorii de 12 megapixeli, chiar și la ultima generație. Oppo are camera principală poate mai bună, dar nu a adus pe Flip algoritmi de procesare avansați. Urmează să vedem curând și pliabilele OnePlus și pe surse sunt anunțate multe noutăți. Dar rămâne de văzut și cât va fi prețul.

Cea mai accesibilă variantă pentru RAZR 40 este într-o ofertă la Altex cu 2.999 lei. Este o variantă mov (Summer Lilac). La acest nivel este competitiv, practic cel mai ieftin pliabil nou. Dar pe alte culori . La acest nivel de preț intră în concurență cu , fost flagship, care este foarte bine dotat. Are procesor mai bun, este poziționat ca un produs mai premium și cred că are fanii săi. Și pliabilul Oppo este mai scump, perceput ca model premium.

Teste benchmark și autonomie

Am rulat pe terminal toate testele obișnuite. Procesorul Snapdragon 7 Gen 1 este un SoC rapid bazat pe nucleele ARM de gamă medie. Integrează opt nuclee împărțite în două clustere. Patru nuclee rapide bazate pe arhitectura ARM Cortex-A710 cu până la 2,4 GHz și patru nuclee suplimentare bazate pe A510 cu până la 1,8 GHz într-un cluster de eficiență energetică.

Potrivit ARM, nucleele de performanță sunt cu 10% mai rapide și cu 35% mai eficiente decât vechile nuclee Cortex-A78. Nucleele de eficiență ar trebui să fie cu 35% mai puternice și cu 20% mai eficiente decât vechile nuclee Cortex-A55. Snapdragon 7 Gen 1 acceptă până la 16 GB de RAM LPDDR5-3200 și memorie flash UFS-3.1. Integrează un GPU Adreno 644.

Cipul grafic suportă HDR10, HDR10+, Dolby Vision, precum și HLG și se bazează pe un decodor H.265 și VP9 cu accelerație hardware. Generația a șaptea Qualcomm AI Engine oferă funcții precum Camera Deep Learning Face Detect (DLFD) și Video Super Resolution (VSR). Qualcomm Spectra Triple ISP (procesor de semnal de imagine) fotografii și videoclipuri simultan. Ar fi acceptat chiar și camere de 200 de megapixeli, dar nu este cazul.

Scorul în Antutu a ieșit de 657.000 de puncte. Departe de modelele de top, dar cam la nivel cu Snapdragon 888. Pe de altă parte, autonomia a ieșit 13 ore 45 fără nicio setare specială, iar cu Power Saving se duce peste 16 ore. Deci este suficient de bun pentru o utilizare de zi cu zi. Stocarea este UFS 2.2, oferă o experiență bună, fără să aibă performanțele standardelor superioare.

Vedeți mai jos o serie de teste să vă faceți o idee.

Camere foto și opțiuni care lipsesc

Senzorul principal foto este de 64 de megapixeli, se descurcă destul de bine. Au avut pe mai multe modele camere similare, reușesc să scoată imagini foarte bune. Nu am informații dacă Lenovo folosește algoritmii Google integrați în Android sau au vreo dezvoltare proprie a camerei foto. Însă întotdeauna au stat destul de bine la poze. Camera ultrawide este ok, ar fi meritat și ea un senzor mai bun. Însă se pare că și rivalii au folosit camere secundare mai slabe, așa că Motorola a mers pe nivelul minim. La selfie au pus un senzor de 32 de megapixeli, care stă mai bine pe hârtie decât în realitate. Ies imagini ok, dar cred că Samsung cu 10 megapixeli se descurcă mai bine pe zona de selfie-uri.

Vedeți mai jos ce fotografii am reușit să fac. Se descurcă și pe lumină mai slabă, dar tinde să mai schimbe unele culori.

Accesorii mobile

Motorola continuă să pună în cutie și o husă de protecție, dar și încărcător și cablu. Este un lucru foarte bun pentru cei care cumpără acum un telefon nou. La ceilalți nu se prea găsesc. Așa că am să vă recomand la această secțiune un încărcător auto de 30W. Bateria nu duce mai mult și este bine să nu punem presiune pe ea. De asemenea, cred că folia de pe ecran se va duce mai rapid dacă este pliat/extins deseori. Nu am statistici în acest sens, dar este greu să reziste la mișcări repetate.

Concluzii

Motorola RAZR 40 este un pliabil mai accesibil, o noutate binevenită în industrie. Are procesor destul de bun și un ecran de foarte bună calitate. Este rezistent și are baterie mai mare decât modelul Ultra. Autonomia a ieșit destul de bună pentru un model de dimensiunile astea. Camerele foto sunt destul de bune și se descurcă în orice situație. Rămân desigur unele neplăceri: îndoitura vizibilă, folia care probabil nu va rezista în timp. Nu are cameră telefoto sau altele asemenea. Încărcarea lentă. Dar sunt binevenite și modelele midrange. Cred că vor avea succes și cred că pe viitor vom folosi mai mulți telefoane pliabile.

Galerie foto