Am testat zilele astea Nothing Phone (2a), unul dintre modelele de telefoane noi și așteptate de public. Așa este, pe piață se cere un smartphone midrange accesibil și dotat, care să răspundă tuturor nevoilor și să fie unic. Mi-a plăcut modelul nou și trebuie să recunosc că nu m-am așteptat să fie așa bun. Dar am înțeles ce-au făcut.



Pro și contra Nothing Phone (2a)

Avantaje:

  • un design special în stilul brandului;
  • performanțe hardware destul de bune;
  • camere foto bune;
  • un nivel de preț accesibil;
  • baterie mare cu autonomie;

Dezavantaje:

  • nu are un mod de performanță dedicat;
  • nu include husă sau încărcător;
  • nu are zoom optic;

Detalii tehnice Nothing Phone (2a)

Ecran: 6.7 inch, AMOLED, 2412×1080 pixeli, 120Hz, HDR10+, 1.300 nits, Gorilla Glass 5
Procesor: Mediatek Dimensity 7200 Pro
GPU: Mali-G610 MC4
Memorie: 8 / 12 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB
Camere foto: 50 + 50 megapixeli
Selfie: 32 de megapixeli
Dimensiuni: 161.7 x 76.3 x 8.6 mm
Greutate: 190 gr
Baterie: 5.000 mAh + 45W
OS: Android 14, Nothing OS 2.5.4
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, USB Type-C 2.0, IP54
Preț: 1.6001.800 de lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 6 Media: 4.5]

Gânduri despre Nothing

Este primul Nothing Phone care ajunge la review și trebuie să recunosc că este impresionant. Povestea o știam, lansat în 2022, brandul a avut toate elementele unui succes. Design special, dotări speciale, funcții care lipseau competiției, dar și un preț bun. Consider însă că, asemenea lansării OnePlus, vor avea succes real după ce fac un flagship complet după rețeta originală. Să aibă toate elementele unui mare smartphone, dar la nivelul de preț competitiv al Nothing. Deocamdată mai avem de așteptat. Nothing Phone 1 a fost foarte bun, practic doar pe partea foto/video mai aveau de concurat. Apoi Nothing Phone 2 a fost mai modest. Iar ceea ce aduce acum Nothing Phone (2a) este pe nivelul entry-midrange.

Pe de altă parte, ei fac bine ce fac. Pe flagship e concurență mare, produse multe, vânzări mici datorită prețurilor. Pe midrange începe să devină aglomerat, multe oferte, multe reduceri. Iar zona entry este ignorată, acolo este loc, sunt produse proaste, fără design, fără dotări. Așa că Nothing are loc să crească acolo.

Impresii după testare

Telefonul impresionează prin design și software. Partea pe spate cu lumini este o funcție unică Nothing. Pentru a atrage atenția specialiștii companiei au creat echilibru asimetric între partea inferioară a telefonului și zona de sus. Spatele pare transparent, dar are și niște linii care merg pe toată lungimea și înconjoară modulul foto. Pentru acest model camerele sunt relativ apropiate și par ochii unui minion.

Acestă parte a fost concepută inspirându-se din harta metroului din New York a lui Massimo Vignelli – un exercițiu grafic care a transformat o diagramă complicată în ceva simplu și elegant.

Nothing Phone (2a) include un procesor midrange, dar cu dotări bune. Este realizat pe 4 nanometri și are doar nuclee de ultimă generație A710 de putere și A510 economice. Clusterul principal are două nuclee ARM Cortex-A710 la 2,8GHz. Al doilea cluster are șase nuclee A510 la 2,0 GHz. Cu alte cuvinte, oferă și un pic de performanță peste multe procesoare. Majoritatea procesoarelor midrange nu trec de 2,4 sau 2,6 GHz, performanța lor fiind limitată astfel. Abia spre nivelul 3.0 GHz putem vorbi de procesoare cu adevărat performante. Evident, nu este telefon de gaming, ci doar se ocupă cu brio de sarcinile date.

Procesorul este cuplat cu 8 sau 12 GB de RAM și memoria poate fi extinsă cu 8 GB virtuali. Stocarea de bază este 128GB, iar modelul de top are 256 GB. Pare să fie UFS 2,2, dar nu am găsit confirmarea oficială. Performanța este susținută de un sistem de răcire cu lichid și o cameră de vapori. Chiar nu s-a încălzit deloc în teste.

Au ales pe spate doi senzori foto buni, unul principal mai mare, de 50 de megapixeli. Cu autofocus PDAF, stabilizare optică. Al doilea are 50 de megapixeli, dar este mai mic. Pentru camera ultrawide. Camera de selfie este de 32 de megapixeli. Deși nu are zom optic sau cameră de macro, tot e impresionant ca dotări.

Bateria de 5.000 mAh a ținut bine. Se încarcă cu 45W, aici puteau să crească viteza, sunt rivali cu rezultate mai bune.

Există competiție și la acest nivel de preț. De exemplu există un Redmi Note 13 Pro 4G, care are camere interesante, dar are un procesor ceva mai lent. Există Moto Edge 40 Neo, care are un procesor similar, dar ține mai slab bateria și are probleme de soft.

Interfața Glyph

Evident, au realizat o interfață proprie, iar Android nu este curat, vorbim despre Nothing OS. Interfața vizuală ia elemente de design Nothing și a fost botezată Glyph. De altfel, luminile de pe spate sunt Glyph Lights. Au aplicație care combină elemente vizuale și muzicale, denumită Glyph Composer. Arată într-un fel specific.

Vestea bună este că, dacă nu vă place acest design, ea poate fi schimbată rapid cu Android curat. Pentru Nothing OS 2.5 au reproiectat peste 155 elemente vizuale, variind de la detalii complicate precum luminozitatea bara din Setări rapide până la comenzile de sunet. Include, de asemenea, 51 de sunete personalizate și un număr de aplicații și funcții create de Nothing, cum ar fi aplicația Weather, the Glyph Composer și noul introdus AI Wallpaper Generator.

Optimizări software

Include patru lucruri esențiale pentru o experiență plăcută cu telefonul. Funcția de curățare inteligentă, dezvoltată de Nothing, identifică și șterge în mod regulat fișierele de sistem neutilizate generate de utilizarea individuală. Când fragmentele de fișiere nu mai sunt utilizate, spațiul rămâne ocupat și afectează vitezele de scriere și citire. Această procedură are loc în
fundal, atunci când încărcați telefonu, nu când folosiți dispozitivul. Rezultatul este un telefon care funcționează ca nou.

Include soluția de RAM virtual. Utilizați spațiul de stocare existent ca virtual RAM pentru a menține mai multe aplicații în viață în fundal când RAM-ul nativ este umplut deja. Acest lucru va asigura că atunci când sunt multiple aplicațiile sunt deschise în fundal, ele poate fi încă pornit imediat înapoi de unde ai plecat.

Tehnologia HyperEngine 5.0. Pentru un joc avansat și fără lag, tehnologia HyperEngine 5.0 asigură stabilitatea ratele cadrelor de joc reducând în același timp consumul bateriei. Toate astea fără a compromite calitatea vizuală. Acționează prin algoritmi conduși de AI care optimiza selectiv calitatea randării atât zonele focale cât şi cele nefocale în timpul jocurilor, reducând efectiv sarcina pe procesorul grafic (GPU) în timp real.

În plus, NTFS este sistemul de fișiere pe care îl folosesc computerele cu Windows. Când mutați fișiere în și de la Android la Windows, Nothing Phone (2a)poate face acest lucru în întregime la nivel de kernel. O optimizare unică. Acest lucru mai mult decât
dublează viteza de transfer a fișierelor.

Teste benchmark

Am supus Nothing Phone (2a) la principalele teste obișnuite. Nu este telefon de gaming, dar am rămas surprins că nu are mod de gaming sau performanță. Este alt mod în care producătorii jonglează între performanță și autonomie. Odată activat acest mod, procesorul este stimulat să lucreze la performanță mai ridicată, dar consumă din baterie mai mult. Așa că activezi modul doar când vrei. Dar ai scoruri mari în teste și poți juca titluri interesante. Nothing obține doar scoruri normale. Deși ei prezintă procesorul ca fiind modificat, însă singura modificare reală pare denumirea de Dimensity 7200 Pro, în loc de Ultra. Dar tehnic nu pare să fie schimbat nimic.

Autonomia a ieșit bună, prima dată au ieșit în linie cu rivalii, dar cu Power Saving a scos vreo 3 ore în plus.

Camere foto Nothing Phone (2a)

Camerele foto sunt bune, ba chiar au și lucrat la anumite moduri speciale. Totuși, rămâne departe de tehnologii avansate precum cele generate de branduri precum Leica, Zeiss sau Hasselblad. Aici ar trebui să preseze Nothing pentru un parteneriat foto care să le aducă valoare și recunoaștere.

Senzorul de 50 de megapixeli principal este de 1/1.56 inch, se descurcă decent. Dar camera ultrawide are un senzor de 1/2.76 inch, foarte mic, mai greu de utilizat. Are nevoie de lumină bună ca să iasă fotografiile curate.

Dincolo de hardware, include tehnologia TrueLens, care oferă o gamă de soluții avansate algoritmi de fotografie computaționale, menționați pentru a face fiecare fotografie mai aproape de versiunea pe care o vezi cu ochiul liber. Dezvoltat în colaborare cu Google, Nothing’s Advanced HDR cu aduce chiar și Ultra HDR. Primul este activat de când captează o imagine. Camera ia 8 cadre în format RAW cu niveluri de expunere diferite. Acest lucru maximizează nivelul de date pentru a oferi mai multe detalii din scenă și păstrează o abundență de detalii în fiecare cadru.

Apoi, se reglează dinamic viteza obturatorului la detectarea subiecților în mișcare pentru a captura cât mai clar,
fotografii fără efecte de mișcare. Surprinde o succesiune de cadre obișnuite imediat după fotografia inițială. Expunerea fotografiei mai rapide este apoi normalizată folosind consecutiv cadre pentru a oferi imaginea perfectă.

Nothing Phone ( 2a ) poate amplifica mediile cu lumină scăzută prin gruparea mai multor pixeli într-o serie de „super-pixeli” care se unesc pentru a crește aportul de lumină. Aceasta este îmbunătățit în continuare cu ajutorul OIS (Optical Image Stabilisation), prelungind timpii de expunere fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la imaginile încețoșate ține telefonul nemișcat. Sunt capturate mai multe cadre la diferite valori de expunere și aici pentru a normaliza luminozitatea luminilor din scenă.

Accesorii

Pentru un astfel de telefon, vă recomand nu doar o husă specială. Aici aveți nevoie de încărcător de 45W pentru că nu au deloc în pachet și ai nevoie să încarci rapid. Evident, puteți lua de asemenea un încărcător auto compatibil.

Concluzii

Nothing Phone (2a) este cam cel mai interesant model de smartphone la acest nivel de preț. Există alternative, dar nu la fel de arătoase și cu dotări comparabile, dar nu identice. Este un mix interesant de tehnologie și design, cu unele dotări premium aduse la un nivel de preț foarte bun. Varianta de bază costă 1.600 de lei, dar vă recomand să mergeți pe cea cu mai mult RAM și stocare spațioasă, la un preț de 1.800 de lei.

Galerie foto