Am testat OnePlus 11 5G, noul flagship al companiei, axat pe fotografie și performanță. Mi-a atras atenția Oneplus de la întâlnirea cu modelul OnePlus 2. Sigur că auzisem de lansarea lor și ascensiunea fenomenală. Dar nu am văzut primul model. Al doilea însă mi s-a părut foarte bun și am început să caut și să testez modelele noi când apăreau.

Pro și contra OnePlus 11 5G

Avantaje:

  • cel mai bun design dintre brandurile chineze;
  • camere foto foarte bune;
  • performanțe hardware bune;
  • autonomie bună, peste medie;
  • preț mai bun decât rivalii;
  • interfața de Android mai bună;

Dezavantaje:

  • nu are cameră periscop, microSD sau mufă de căști;
  • integrarea Oppo și OnePlus va afecta ambele branduri în timp;

OnePlus 11 5G – detalii tehnice

Ecran: 6.7 LTPO3 AMOLED, 3216×1440 pix, 120Hz, 1200 nits, HDR10+, Corning Gorilla Glass Victus
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2
GPU: Adreno 740
Memorie: 8 / 12 / 16 GB RAM
Stocare: 128 / 256 / 512 GB UFS 3.1 / UFS 4.0
Camere foto: 50 + 48 + 32 megapixeli
Selfie: 16 megapixeli
Dimensiuni: 163.1×74.1×8.53mm
Greutate: 205g
Baterie: 5.000 mAh
OS: Android 13, OxygenOS 13
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, USB Type-C 2.0, NFC
Preț: de la 4.200 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 7 Media: 4.4]

Impresii după testare

OnePlus a reușit o serie interesantă de telefoane tot mai performante hardware și tot mai bune pe fotografie. Am apreciat OnePlus 10 Pro și am văzut anul trecut lansarea lui OnePlus 10T. Nici modelul de acum doi ani, OnePlus 9 Pro, nu era deloc rău. Evoluția este clară, hardware tot mai bun, camere tot mai bune. Doar că, surpriză, anul acesta nu avem model Pro. Are și un rating de protecție la apă și praf IP64.

Sigur, nici 9 Pro nu era chiar complet, iar rivalii începeau de acum niște ani trecerea spre modele Ultra. OnePlus, afectat de integrarea cu Oppo și tăierile de cheltuieli, a ales calea opusă. În loc de a perfecționa modelul Pro sau de a face un mult dorit Ultra, OnePlus merge pe varianta cuminte. Un telefon care să placă la multă lume, să fie dotat, dar ieftin.

Asta înseamnă că renunță de tot la ideea de periscop sau zoom optic mai mare, alegând doar 2x. Camera este de 32 de megapixeli, dar probabil senzor de selfie, nu ceva performant. Da, avem senzorul de 1 inch care atrage privirile. Se descurcă bine și este ajutat de tehnologia Hasselblad. Dar Oppo a decis să păstreze atuul camerei foto periscop și alte bunătăți pentru flagship-ul Find X6 Pro. Eu sper să vină curând și în Europa.

OnePlus 11 5G are display de ultimă generație, dar luminozitatea maximă este de doar 1.200 de nits. Este bine, se vede în soare, dar rivalii depășesc de mult această valoare. E bine totuși să fie controlată pentru a limita consumul de energie și de asemenea fenomenul burn-in care apare la ecranele AMOLED. Dar S23 Ultra urcă la 1750 de nits. Xiaomi 13 Pro la 1900 de nits, iar X6 Pro va urca la 2.500 de nits. Iar marketingul se va folosi din plin de asta.

Procesorul este Snapdragon 8 Gen 2, dar varianta standard, cu nucleul de putere la 3,187 GHz. Nu am să pricep cum au acceptat companiile ca Qualcomm să livreze un procesor mai bun exclusiv pentru Samsung, dar așa s-a întâmplat anul acesta. Rezultatele în teste sunt bune, apropiate de rivali, sub nivelul Xiaomi, dar puțin peste Vivo X90 Pro.

Autonomia a ieșit bună, este de 17 ore fără setări speciale, așa cum a venit din fabrică. Dar nu mi-a mers testul cu Power Saving, închide tot. Putem estima că prelungește cu 2-3 ore cel puțin, dar nu am cifre exacte.

Nivelul de preț este bun. Modelul de bază nu se găsește la noi. Pare că oficial este doar varianta cu 16GB RAM și 256 GB de stocare UFS 4.0. Prețuri sunt de la 4.200 de lei, unii îl vând mai scump, până spre 4.800 de lei. Dar pare aceeași configurație. Versiunea cu 512GB de stocare pare să coste 7.500 de lei, nejustificat de mult. Ar trebui să fie doar puțin mai scumpă decât cea de bază.

Spre comparație, Vivo X90 Pro costă cam 5.500, iar Xiaomi 13 Pro spre 6.000 de lei. Samsung Galaxy S23 Ultra începe de la 6200 lei.

Teste benchmark

Am realizat pe acest model cam toate testele posibile. Stă destul de bine, aproape de principalii rivali. Un pic peste Vivo X90 Pro sau peste scorurile Samsung, dar sub cifrele atinse de Xiaomi. În Antutu a obținut 1,23 milioane de puncte. În Geekbench 6 are aproape 2.000 single-core și 5.000 multi-core. Pentru jocuri video a atins maxim 101 fps-uri, puțin sub principalii rivali.

Cum spuneam, la autonomie a stat bine, ba chiar puțin peste rivali. Probabil fac un control mai riguros al aplicațiilor care consumă. Când am vrut să testez cu Power Saving, acest sistem închide și testul de autonomie, deci nu mai înregistrează rezultatul final. Dar posibil să prelungească autonomia cu câteva ore.

Vedeți mai jos teste realizate pe acest model.

Camere foto

Senzorul de 1 inch este foarte bun. Algoritmii Hasselblad se descurcă excelent în orice situație. Atât pe lumină puternică, cât și pe cea slabă. Pot să spun chiar prin comparație cu realizările principalilor rivali că este o cameră foto de nota zece. O să fac o comparație mai concretă între Oneplus 11, Vivo X90 Pro și Xiaomi 13 Pro, poate chiar fac rost și de S23 Ultra.

Camera ultrawide de 48 de megapixeli este bună. Nu am văzut implementare a acestui senzor de 1/2 inch care să aibă probleme. Imaginile ies bine, procesarea este bună. La OnePlus deformează cel mai puțin camera ultrawide.

Camera de zoom este de 32 de megapixeli, pariez că este senzor de selfie. Nu este rea, se descurcă decent. Dar are numai zoom optic 2x. Cât putea costa o lentilă de 3x? Sau 3,3x ca să păstreze tradiția? De ce se feresc de periscop? Probleme care mă depășesc.

Vedeți mai jos imagini realizate. Doar că sunt micșorate, comprimate, pentru a le putea urca pe blog.

Accesorii mobile

Chiar dacă este un telefon mai accesibil decât celelalte flagship-uri, merită cumpărată o husă OnePlus 11 5G. Mi se pare că arată genial, iar protecția la cădere este foarte importantă. Dacă vreți și mai multă siguranță, cred că puteți apela cu încredere la o folie pentru ecran. Eu nu reușesc să montez singur foliile pe display, așa că mereu ajung pe la vreo firmă care montează, în general prin Mall. Dar este bine să alegi tu folia, nu să pui exact ce oferă ei. Alegeți folii mai rezistente, care chiar protejează. Oricum, acum sunt tentat de o folie de sticlă, să văd cum e. Vă țin la curent.

Concluzii

OnePlus 11 5G a ales varianta cuminte, de a face un update „cu de toate”, dar mai accesibil. Nu au inovat, nu au adus lucruri surprinzătoare, au mers pe varianta sigură a micilor actualizări. Procesor nou, memorii și stocare noi, baterie cu încărcare mai rapidă. Senzor foto de 1 inch, dar fără periscop, cu zoom de doar 2x. Ecran foarte bun, dar nu la fel de luminos precum al competiției. Baterie cu încărcare rapidă, cu autonomie bună. Un aspect bun, parcă arată cel mai bine dintre flagship-urile alternative. Rating-ul de protecție este însă doar IP64. Însă un mare atu pentru acest model este prețul. Pleacă de pe la 4.200 de lei, deci stă mult mai bine decât rivalii. Varianta de 8/128Gb pe Aliexpress este foarte accesibilă.

Galerie foto